Waar ben je naar opzoek?

Leuke en educatieve 10 minuten spelletjes voor kleuters

4 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Leuke en educatieve 10 minuten spelletjes voor kleuters

Wat zijn leuke 10 minuten spelletjes voor kleuters? Spelenderwijs leren is goed voor (jonge) kinderen. En veel van het spel waar kinderen bepaalde vaardigheden mee opdoen leren ze buiten in een groep of op school. Er zijn echter ook een tal van spelletjes die je als ouder met je kind kan doen. Spelletjes met een lange zit zijn natuurlijk leuk en best gezellig, maar er bestaat altijd het risico dat vooral je jongere kind zijn aandacht er niet helemaal bij kan houden. Niet te vergeten dat het door het drukke dagelijkse leven gewoonweg niet mogelijk is om als ouder een uur aan het ‘spelen’ te gaan.

Gaat je kind bijna naar school? Ben jij voorbereid op de basisschool? Er zijn altijd dingen die je niet verwacht als je kind naar de basisschool gaat, bereid je daarop voor. Misschien gaat je kind al naar school en heeft je kind extra uitdaging nodig of vindt hij het leuk thuis extra spelletjes te doen. Gelukkig zijn er genoeg spelletjes die je met je kind kan doen die iets minder tijd in beslag nemen. Leuk als voorbereiding, voor tussendoor en voor de ontwikkeling van je kleuter.

De leukste 10 minuten spelletjes voor kleuters in dit blog.

Waarom 10 minuten spelletjes voor kleuters?

Concentratie is de mate waarop iemand zijn aandacht bij een opdracht of taak kan houden. Bij kinderen is het lastig om deze aandacht vast te houden of te verdelen. Een kind van tussen de vier en zes jaar oud kan zich tussen de vier en tien minuten gericht richten op een taak. Hierna zal de aandacht verslappen. Vroeger werd er nog weleens gedacht dat urenlang ‘stampen’ de beste manier was om een kind iets bij te brengen, maar vandaag de dag is er meer bekend over de ontwikkeling van een kind en wordt hier bijvoorbeeld het onderwijs ook beter op aangepast.

Urenlang (educatieve) spelletjes spelen lijkt dus misschien een goed idee, maar kinderen leren meer van korte speletjesl. Simpelweg omdat er na een bepaalde tijd nog weinig wordt opgenomen in de hersenen en moeite met concentreren voor vermoeidheid en frustratie kan zorgen. 10 minuten spelletjes voor kleuters zijn daarom een leuke, leerzame manier om op aan de slag te gaan met je kind zonder deze te overvragen.

Mijn kleuter is een LEGO-virtuoos

Mijn zoontje (4) is helemaal fan van LEGO. Zijn eerste setje kreeg hij voor zijn vierde verjaardag. ‘Dit is het beste cadeau van de hele wereld’ was zijn reactie. Helaas voor hem vond ik het niet zo’n goed idee dat…

  • Hanny Evers

Welke spelletjes kan ik met mijn kleuter doen?

10 minuten spelletjes voor kleuters zijn een goede manier om ze spelenderwijs wat te leren. Het kan natuurlijk zo zijn dat je kind even geen zin heeft in een spelletje maar jij je kind wel een educatieve opdracht aan wil bieden. Maak dan gebruik van de 10 kant-en-klare gratis print opdrachten voor kleuters. Of zoek een leuke activiteit uit in de lijst met 100+ binnenactiviteiten voor kinderen.

Dierengeluiden en bewegingen

Welk geluid maakt welk dier? Dit is een spelletje wat gemakkelijk voor een x-aantal minuten leuk te spelen is met je kinderen en daarnaast is het ook onwijs leerzaam. Weet je kind ook hoe een bepaald dier beweegt? Zet een leuk liedje op en doe samen de bewegingen na. Plezier gegarandeerd!

Electro Basisschool Groep 1 en 2

Electro basisschool groep 1 en 2 is heel simpel! Door middel van de rode en blauwe kabeltjes verbind je iedere vraag met het juiste antwoord. Heb je het antwoord goed? Dan gaat het lampje branden. Het fijne van Electro is dat je kind zelf kan bepalen hoelang hij speelt en het is daarnaast een leuke voorbereiding op de (toch al) spannende basisschoolperiode. De vragen zijn tevens geschikt voor kleuters waardoor het makkelijker is voor je kind om de aandacht erbij te houden.

Hoe laat je een kind gedag zeggen?

Doei? Een boks? Een kus? Een knuffel dan? Een kind leren om op een goede manier gedag te zeggen vind ik nogal een dingetje. Ik heb Daan al heel snel aangeleerd dat hij zelf mag kiezen van wie hij lichamelijk contact zoals…

  • Maaike Visser

Parachute werpen

Een leuk spelletje voor op de zonnige dagen: parachute werpen. Maak van een stuk van een plastic tasje, wat draad en een Playmobil- of Legopoppetje een parachute. Teken vervolgens met stoepkruit vakken met nummers op de grond en werp om de beurt met de parachute om zoveel mogelijk punten te behalen. Het vakje waar de parachute op terecht komt is het aantal punten wat jij of je kleuter heeft gehaald.

Mijn eerste spelletjesdoos

Mijn eerste spelletjesdoos van HABA is een leuke manier om verschillende spelletjes met je kind uit te kunnen proberen. Al de spelletjes in deze doos hebben makkelijke spelregels en een korte speelduur. De spelletjes zijn geschikt voor jonge kleuters, maar ook voor oudere. Hierdoor gaan de spelletjes lang mee en staat het garant voor (minuten)lang speelplezier. Ook tijdens regenachtige dagen!

Ik zie ik zie…

Een klassieker! Maar iets wat je kortdurend kan spelen en het toch zo leuk en leerzaam mogelijk kan maken als je wil. We kennen dit spelletje natuurlijk allemaal met de ‘kleuren’, maar probeer het eens met verschillende vormen, cijfers of met plekken en voorwerpen in huis.

Kleuter kwartet

Koop het kleuter kwartet. Het kwartetspel voor kleuters waar ze leren een spel te spelen en leren omgaan met winnen en verliezen.

Leerzaam speelgoed

Leerzaam speelgoed voor kinderen is er genoeg te vinden maar wat kies je dan precies? Educatief speelgoed kan helpen voor het kind om zich verder te ontwikkelen. Kijk vooral goed naar je kind waar hij of zij aan toe is. Ook is bouwen met LEGO altijd een goed idee. Kleuters raken hier niet op uitgekeken…

Welke 10 minuten spelletjes speel jij met je kleuter? Laat je tips achter in een reactie.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen