Waar ben je naar opzoek?

Mijn kleuter is een LEGO-virtuoos

3 minuten lezen Hanny Evers Hanny Evers
Mijn kleuter is een LEGO-virtuoos

Mijn zoontje (4) is helemaal fan van LEGO. Zijn eerste setje kreeg hij voor zijn vierde verjaardag. ‘Dit is het beste cadeau van de hele wereld’ was zijn reactie. Helaas voor hem vond ik het niet zo’n goed idee dat hij het doosje al op zijn verjaardagsfeestje open zou maken. Bang dat hij meteen al steentjes kwijt raakt, nu al zijn vriendjes ook rondlopen. Dat hebben we geweten! Het leverde een hele hoop stennis op. Het is wel duidelijk; mijn kleuter is een LEGO-virtuoos. Hij wil de hele dag bouwen met LEGO en daar maak ik mij soms wel een beetje zorgen om…

Mijn zoon en zijn lego verslaving

Wisten wij veel dat hij zich zou ontwikkelen tot een LEGO-addict. Hele dagen kan hij bouwen met zijn LEGO. Vooral het bouwen volgens de bijgeleverde boekjes vind hij geweldig. Hoe meer variatie hoe beter. Na 3 keer dezelfde set gebouwd te hebben, kan hij het bijna uit zijn hoofd nabouwen. Hij weet precies welke steentjes bij welke LEGO set horen. Hoe hij dit doet, geen idee. Ik heb totaal geen geheugen voor dit soort details. Soms vraagt hij of ik hem mag helpen. En wat mag ik dan doen? Het domme werk, het zoeken van de juiste steentjes. Daar heeft hij het geduld vaak niet voor.

Ontwikkelingsvoorsprong

LEGO daagt mijn zoontje uit. Het doet aanspraak op zijn kwaliteiten en capaciteiten. Ruimtelijk inzicht, interesse in techniek en zijn voorliefde voor getallen worden aangesproken. Laten dit nou net de sterke kanten zijn die op school ook terug te zien zijn. De juf, ook helemaal fan van LEGO, heeft hem al een aantal keer gevraagd om zijn aanpak met de LEGO te demonstreren aan andere kinderen in de klas. Op dit gebied heeft hij zeker een ontwikkelingsvoorsprong

Mama-dilemma

Als moeder vind ik het heel mooi om hem zo uitgedaagd te zien, helemaal in zijn element. Als het aan hem ligt doet hij de hele dag niets anders dan LEGO bouwen, weer afbreken en weer opnieuw bouwen. Hier ligt voor mij wel een dilemma. Ik heb niets liever dan dat mijn kind lekker in zijn vel zit, vrolijk speelt en zich goed ontwikkeld. Daarnaast is hij het liefste kind van de wereld als hij wordt uitgedaagd, terwijl hij anders vaak de boel op stelten zet uit verveling. Maar blijft hij op deze manier niet achter op andere gebieden? Moet hij ook niet lekker buiten spelen met zijn vriendjes? En raakt hij niet snel uitgekeken op de sets die hij heeft? Ik heb niet zo’n zin om iedere keer nieuwe sets voor hem te kopen, als hij er na een paar weken weer klaar mee is. Het geld groeit, helaas, niet op mijn rug!

Nieuwe uitdaging

Extra uitdaging met zijn sets hebben we gelukkig gevonden. Op het internet zijn heel veel filmpjes te vinden met nieuwe voorbeelden die je met bestaande sets kunt maken. Op deze manier kan hij met 1 set soms wel 6 keer iets nieuws bouwen. Ideaal! En het werken met de computer daagt hem nog meer uit. 

We hebben ook de afspraak gemaakt dat hij per dag maar één mag bouwen. Samen kiezen we in de ochtend een nieuwe uitdaging en hier gaat hij mee aan de slag. Dit geeft hem rust, doordat hij dagelijks een nieuwe uitdaging heeft en weet waar de grens ligt. Het creëert ook ruimte om de rest van de dag bezig te zijn met andere vaardigheden. We doen ook heel wat binnenactiviteiten. Knutselen, buiten spelen, tekenen, boekjes lezen, samen klusjes doen, zo komen we de dag door. Ben ik als moeder toch nog een beetje pedagogisch bezig!

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Hanny Evers

HI! Ik ben Hanny. Ik woon samen met mijn vriend en 2 zoontjes van 1 en 4 jaar in een mooi en rustig dorp. Mijn passie is sporten,: crossfit, hardlopen, zwemmen. Ik schijn hoogbegaafd te zijn en ik vermoed de 2 kleine mannen ook. Ik schrijf graag over mijn belevenissen met mijn boefjes.

Ik heb mijn eigen bedrijf Best9Moms. Ik coach vrouwen tijdens de zwangerschap en het jong moederschap, met als missie dat zij zichzelf niet kwijt raken tijdens dit grote avontuur.
Oh ja, ik werk ook nog wat uurtjes als Docent Lichamelijke Opvoeding.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen