Waar ben je naar opzoek?

10 tips om je kind (en jezelf) voor te bereiden op de basisschool

4 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
10 tips om je kind (en jezelf) voor te bereiden op de basisschool

En dan is je kind opeens 4 jaar oud en begint het grote avontuur dat de basisschool heet. Je kind gaat voor het eerst naar school! In deze blog geef ik je een inkijkje in de kleuterklas. Wat wordt er van je kind verwacht en waar moet je rekening mee houden als ouder? Meester Sander geeft tips. Wil je weten wie Meester Sander is? Lees deze blog dan eerst even.

Tip 1: Voorbereiden

Voordat een kind naar school gaat is het belangrijk dat het weet waar het terecht komt. Neem samen een kijkje bij de basisschool. Ga spelen op het plein en loop onder schooltijd naar binnen. Bespreek wat je ziet en leg uit dat er allemaal kinderen zijn zonder hun papa en mama. Wij hebben als school ook een filmpje gemaakt voor de kinderen die voor het eerst naar school komen:

 

Veel scholen hebben een informatieboekje. Er zijn vast regels die ook belangrijk zijn voor je kind. Bespreek deze samen en ga erover in gesprek. Daarnaast zijn er prentenboeken die je kind kunnen voorbereiden op school.

Tip 2: Oefen samen met je kind het zelfstandig naar de wc gaan.

Af en toe een ongelukje kan gebeuren, maar een klas vol met kleuters kan niet elke keer geholpen worden met naar de wc gaan door de leerkracht.

Lees ook: 4 tips voor zindelijkheidstraining

Tip 3: Wees duidelijk in het afscheid nemen

Wees resoluut als ouder. Bespreek het afscheid nemen van tevoren en laat niet merken dat je het zelf ook een hele stap vindt. Wens je kind veel plezier en straal vertrouwen uit in de leerkracht. Hierdoor zal je kind automatisch meer vertrouwen hebben in de leerkracht. Het heeft dus geen nut om te blijven hangen of plakken. Je kind zal het zelf moeten doen. Vraag van tevoren wat de procedure is op school bij de eerste keren wennen. Op deze manier weet jij waar je aan toe bent.

Tip 4: Speelgoed meenemen naar school

Veel kinderen vinden het fijn om iets van zichzelf mee te nemen naar school. Dit kan een veilig gevoel geven. Maar pas op dat het geen statussymbool wordt om te laten zien wat voor speelgoed je kind allemaal heeft. In elke kleuterklas wordt er gewerkt met thema’s. Laat het kind iets meenemen wat bij het thema hoort. Zo creëer je meer betrokkenheid tussen school en thuis en kan het kind toch iets meenemen.

Tip 5: Spelen is leren

Wanneer je kind thuiskomt van school zal het vaak vertellen dat het heeft gespeeld. Spelen is dan ook heel belangrijk voor een kleuter. Door te spelen ontdekt je kind de wereld om zich heen. Het kind wordt voorbereid op het leren lezen en rekenen. Dit gaat door middel van spelletjes, vrije activiteiten en het kiesbord. Wist je dat kleuters meer dan 6,5 uur beweging in het speellokaal en buiten op het programma hebben staan?

Tip 6: Taken zijn niet het belangrijkste in de kleuterklas

In veel kleuterklassen moeten de kinderen elke week verschillende taken maken. Via deze taken ontwikkelen de kinderen hun motoriek, inzicht en taakgerichtheid. De kinderen leren een taak uit te voeren en een instructie op te volgen. Voor veel ouders is dit het meest zichtbare deel van de kleuterklas. Deze taken komen vaak mee naar huis.

Het is echter ook maar een onderdeel van het hele leerproces. In de kring en tijdens het spelen leren de kinderen ook heel veel, dit is echter niet altijd zichtbaar. Focus dus als ouder niet te veel op de taken die de kinderen maken, maar kijk en vraag ook naar wat er nog meer gedaan is.

Tip 7: een toets is maar een momentopname

Een kleutertoets zegt vooral iets over hoe goed je kind iets op papier kan. Dit kan geoefend worden door middel van werkbladen, maar dit is natuurlijk niet de hele werkelijkheid. De kleutertoetsen zijn gelukkig niet meer verplicht en daarom worden ze ook afgeschaft op veel scholen.

De leerkrachten gebruiken in plaats van een toets een observatiesysteem. Hierin noteert de leerkracht hoe je kind zich ontwikkelt en welke leerdoelen nog lastig zijn voor je kind. Alle leerdoelen voor de basisschool kun je terugvinden op deze website: Http://tule.slo.nl

Tip 8: Vraag je kind naar het kiesbord

30 kleuters bij elkaar vraagt om een goede organisatie. Daarom hebben kinderen een plaatje waarmee zij kunnen aangeven welke activiteit zij gaan doen. Dit heet het kiesbord en daarop staan verschillende hoeken en activiteiten die de kinderen gaan doen. Dit kan tegenwoordig ook digitaal. Je leest er hier alles over!

Tip 9: Stel vragen via de mail

Zijn er onduidelijkheden over het naar school gaan? Of heb je vragen over de ontwikkeling van je kind? Schrijf deze dan voor jezelf op en mail ze open en eerlijk naar de leerkracht. De leerkracht kan dan rustig antwoorden of u uitnodigen voor een gesprek. Samen ben je er voor je kind en werken vanuit vertrouwen is de basis.

Tip 10: Vertrouwen hebben in de professional

Een man of een vrouw voor de klas maakt natuurlijk niks uit. Het gaat erom dat een professional zo goed mogelijk je kind helpt om zich te ontwikkelen. Een leerkracht kan op school een heel ander kind zien dan jij thuis. Het is belangrijk om vertrouwen te houden in  school en samen in gesprek te blijven.

De volgende keer vertel ik je meer over leerzame gadgets voor thuis.

Wil je meer weten over Meester Sander? Bekijk dan ook even zijn super leuke website.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 4 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 7 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 7 maanden geleden
  • 4 minuten lezen