Waar ben je naar opzoek?

10x wat je niet verwacht als je kind naar de basisschool gaat

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
10x wat je niet verwacht als je kind naar de basisschool gaat

Rugtasje om, broodtrommeltje mee en zakdoekjes paraat. We denken goed voorbereid te zijn als we ons kind voor het eerst achterlaten in de kleuterklas. We gaan het even hebben over de basisschool. Iets waar elke ouder mee te maken krijgt.

Een goede voorbereiding…

Alsof de acht jaren dat je er zelf vertoefd hebt nog niet genoeg waren sta je vanaf het moment dat je kind vier is geworden aan de voet van nogmaals acht jaar basisschool. Acht jaar waarin je meer tijd dan je liefhebt, doorbrengt in een gebouw waar de lucht van koelkastboterhammen en kinderscheetjes je een klap tegen je slaperige maandaghoofd geeft als je binnenkomt.

En je denkt dat je voorbereid genoeg bent. Je denkt dat je weet wat je kan verwachten en op moet letten. Rapportgesprekken, musicals, gymlesjes en traktaties. Vriendjes, playdates en kinderfeestjes.

Maar toch zijn er wat aspecten aan het hele basisschoolgebeuren waar je als ouder zijnde niet op berekend bent. Van die dingen die je vooraf niet worden verteld, maar goed: dat is ook misschien wel met een reden…

10x wat niemand je vertelt als je kind naar de basisschool gaat (maar wij je wel vertellen)

1. Verloren voorwerpen

Iets wat ik je kan garanderen: Er raakt op school altijd wel iets kwijt. Een jas, schoenen, gymkleding… De gekste dingen raken zoek en duiken daarentegen weer op de raarste plaatsen. In de gymtas van een klasgenoot, bijvoorbeeld.

2. Kritiek

Oké tenzij je een echt ‘lievelingetje van de juf’ in huis hebt, maar over het algemeen krijg je als ouder zijnde best nog wel wat kritiek te verduren gedurende je kind zijn basisschool carrière. En dat is best even slikken en tot tien tellen, want…

3. Je bent het niet altijd met de leerkracht eens

Je kan nog zo hard roepen dat je jezelf nooit zal presenteren als ‘helikopterende zeikouder’. Maar er zullen zat momenten komen dat je het niet eens bent met de leerkracht en dat zal je kenbaar maken ook. In de deuropening. Na schooltijd of nog beter: vlak voordat de bel gaat. Dat wordt altijd zo lekker gewaardeerd. Not!

4. Kinderen zijn gemeen

Ja, ook die van jou! Het feit is dat het heerlijke, ongerepte en filterloze karakter van de kleintjes nog weleens kan resulteren in tamelijk gevoelloos gedrag. Het kan dus zomaar ineens gebeuren dat jouw kind in tranen de school uitkomt, maar ook dat je ineens te kampen hebt met een boze ouder omdat jouw kind de nieuwe stappers van Pietertje belachelijk heeft gemaakt.

5. Schoolpleinouders

Maar troost jezelf: Niet alleen kinderen zijn gemeen. Dat typische basisschoolachtige-pestgedrag is natuurlijk niet alleen weggelegen voor de kindertjes. De hiërarchie die heerst in de klas, zie je ook terug onder de schoolpleinouders. Van kliekjes, tot roddelen. Van de ‘populaire moeders’, buitenbeentjes, lievelingetjes tot dwarse tantetjes… Voor ieder wat wils en van alles wel wat. Iets waar je ook maar mee moet dealen.

Ik ben niet die moeder 2.0

Denise is al jaren een trouwe blogger bij Love2BeMama. Je kent haar vast van haar humoristische, eerlijke en taboe-doorbrekende blogs. Ze schrijft graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter! Haar blog ‘Ik ben niet die moeder’ ging viral…

  • Denise Meijer

6. Ze leren zoveel!

Maar op een of andere manier komt alleen het nieuw-opgedane arsenaal mee naar huisje toe. En geloof me: het verbaast je nog hoe uh… Uitgebreid het vocabulaire bereik van sommige kinderen is. Of dit geprezen dient te worden is natuurlijk een tweede.

7. Beestjes!

Met als stip op één: Luizen! Het is natuurlijk niet voor niets dat de luizenmoeder een regelrecht begrip is in het basisschoolwezen. Maar wat dacht je van aarsmaden? Ook nog zo een kruipertje wat zich graag verspreid onder kindertjes op de basisschool. Lekker man.

8. Je kind is niet heilig

Ja en dit komt uit de mond van een moeder die echt had gezworen dat haar kind bepaalde dingen ‘nooit zou doen’.

Newsflash: Ze doen het wel! En ze laten jou met het schaamrood op je kaken achter als je na een heel verdedigingspleidooi erachter komt dat je engeltje kennelijk ook heel goed weet hoe liegen werkt. Tof!

9. Je bent een hulpouder of je bent het niet

Er zijn zo op een basisschool, best wel wat taken die ingevuld dienen te worden door ijverige ouders. We hadden het net al over de luizenmoeders, maar zo zijn er ook voorleesouders, hulpouders voor tijdens uitstapjes, ouders op de overblijf en ouders die heel graag helpen met het uitschrobben van door bacteriën omgeven Duploblokjes. Natuurlijk proberen we allemaal ons steentje bij te dragen, maar op school helpen is lang niet iets wat iedere ouder even prettig vindt. Waaronder yours truly.

10. Het is een tijd die je moet koesteren

En toch: ondanks alles waar je tegenaan loopt als je kind op de basisschool zit. Is het een tijd die je als ouder zijnde vooral moet koesteren. Niet alleen omdat we zelf nog wel weten hoe die tijd voor ons was, maar vooral omdat het voorbij is voordat je met je vingers knipt en het stiekem best gaat missen.

Photo by cottonbro from Pexels

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen