Waar ben je naar opzoek?

Welke invloed heeft de overheid op opvoeding?

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Welke invloed heeft de overheid op opvoeding?

Opvoeden doe je niet alleen. ‘It takes a Village to raise a child’ zegt men ook wel. En dit is ook zeker waar. Hoe men een kind wil opvoeden wordt grotendeels bepaald door de ouders. Bepaalde aspecten worden echter ook bepaald van buitenaf. Zo is er het sociaal maatschappelijke aspect van de opvoeding en ook van de overheid. Maar welke invloed heeft de overheid op opvoeding?

De invloed van de overheid

Het blijft een gevoelige kwestie, de ‘overheidsbemoeienis’. Zeker onder de ouders. Denk aan de kritieken die er kwamen nadat de leeftijd om alcohol te drinken werd verhoogd van de 16, naar 18 jaar. Veel ouders vonden dit betutteling en onzin. Tenslotte mochten wij ook gewoon ons eerste biertje of breezertje drinken toen we 16 waren, dus waarom mogen onze kinderen dat niet? De drankleeftijd verlagen is echter maar een van de dingen waar we aan denken als we ons afvragen welke invloed de overheid op opvoeding heeft.

Een strenge opvoeding: done or not done?

Herken je dat? Ik kan zelf uren verdwalen in verhitte discussies op Facebook. Vooral van de reacties kan ik smullen en als ik zit te lezen pak ik er nog net geen bak popcorn bij. Afgelopen week las ik een…

  • Sarina Wijkhuizen

Opvoeden is geen taak van de overheid

Een kind dankjewel en alsjeblieft leren zeggen is niet iets waarvoor je bij de overheid kan aankloppen. Het grootste deel van de opvoeding ligt toch echt bij de ouders in hun handen. Zelfs bepaalde ‘regeltjes’ door hogerhand opgelegd, moeten gehandhaafd worden door de ouders om ze op de juiste manier tot uiting te brengen. Daarnaast heeft ieder gezin zijn eigen opvatting over een goede opvoeding. Zo kan de een een genderneutrale opvoeding als schadelijk zien, maar zijn andere ouders ervan overtuigd dat dit het allerbeste is. Desalniettemin zijn er vanuit de overheid wel bepaalde ‘graadmeters’ als het aankomt op opvoeding.

Waarom?

Deze regels zijn er om de algemene gezondheid en het welbevinden van kinderen te kunnen waarborgen. Zo is een corrigerende tik al jarenlang verboden. Als gevolg hiervan zie je dat het overgrote deel van de ouders dit ook not-done vindt en corrigerende tik steeds meer van de opvoedkundige-radar verdwijnt.

Een 5-jarig kind om 22:00 uur nog alleen over straat laten lopen is daarentegen niet verboden, maar sociaal-maatschappelijk gezien niet oké. De regels en invloed van de overheid zijn er dus ook om eventuele mishandeling en verwaarlozing beter te kunnen constateren. Ook door de mensen om je heen.

6 signalen dat je een betere moeder bent dan je denkt

Er zijn dagen dat ik het moederschap zwaar vind ik en ik vind dat ik geen goede moeder ben. Als ik mijn kinderen hoor lachen en ze zeggen tegen mij ‘mama ik hou van jou’ dan voel ik mij intens…

  • Love2BeMama

Welke invloed heeft de overheid op de opvoeding?

De invloed van de overheid beperkt zich dus vooral tot wet- en regelgeving, richtlijnen en het geven van een sociaal voorbeeld. Echter is het naleven hiervan nog altijd een taak van de ouders. Een pasklare antwoord op ‘wat de juiste opvoeding is’ bestaat echter niet, dus kan de overheid hier ook geen antwoord op geven of echte invloed op uitoefenen. Wel wordt er steeds meer bekend over de gezondheid en ontwikkeling van onze kinderen. De taak van de overheid is om deze boodschappen door te geven en uit te dragen. Of we het van harte nemen of zien als ‘overheidsbemoeienis’ blijft aan de ouders.

Ouders uit een andere cultuur voeden ook nog eens anders op. Zo heb je een Turkse opvoeding en een Surinaamse opvoeding. Maar één ding is zeker als het over opvoeding gaat; Die andere moeders doen ook maar wat!

Photo by Charlein Gracia on Unsplash

In deze blogpost staan affiliatelinks verwerkt.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 dagen geleden
  • 7 minuten lezen
Blogs over body en beauty

15 tips voor gebruik van Vaseline

  • 2 dagen geleden
  • 5 minuten lezen
Co-ouderschap

Co-ouderschap wat is dat? + tips

  • 2 dagen geleden
  • 7 minuten lezen