Cathy kreeg vroeger een ‘corrigerende tik’ uit liefde
In de rubriek Mama’s verhaal zijn mama’s aan het woord die een verhaal te vertellen hebben. Vandaag het verhaal van Cathy. Cathy (41) is in de jaren 80 opgegroeid in een streng gelovig gezin. Binnen dit gezin was de ‘corrigerende tik’ heel normaal. Het hoorde nou eenmaal bij de opvoeding. De corrigerende tik is in Nederland sinds 2007 bij wet verboden. Tot die tijd zijn er veel kinderen grootgebracht met de corrigerende tik, waaronder Cathy.
Terugkijkend op haar jeugd heeft Cathy haar bedenkingen bij deze corrigerende tik. De tikken die uitgedeeld werden kwamen dichter in de buurt van mishandeling. Maar iedereen om haar heen leek het normaal te vinden en gebruikte de corrigerende tik veelvuldig. Onder het mom van dat je er wat van zou leren… Ze kon er niks tegen doen want als ze voor zichzelf opkwam maakte ze het alleen maar erger.
Straffen uit liefde
In veel zwaar gelovige gezinnen was het normaal dat er een corrigerende tik werd uitgedeeld. Er werd verkondigd dat ouders uit liefde hun kinderen straf moesten geven als ze dat nodig hadden. Kinderen moesten dit krijgen als ze dit verdiend zouden hebben. Echter moest dit wel uit liefde gebeuren. Wanneer ouders dit verzuimde was er geen sprake van echte liefde maar van slapheid en zwakheid. De tik zou het welzijn van het kind bevorderen. Cathy is opgegroeid binnen zo’n gezin. Het gezin stond ook onder zware druk van de gemeenschap. In plaats van dat het haar welzijn heeft bevorderd, heeft het haar eerder beschadigd.
Cathy werd thuis te vaak gestraft met een corrigeerde tik. Dit ging er regelmatig hardhandig aan toe. Terugkijkend op haar jeugd ziet ze bij haar ouders vooral veel frustratie, onmacht en druk vanuit de omgeving, familie en gemeenschap. De opvoeding van Cathy en haar broer moest volgens veel wetten en regeltjes gaan. Haar ouders hadden hier zelf ook weinig inspraak in, ziet Cathy achteraf. Het hoorde nou eenmaal bij hun leven.
Corrigerende tik bij wet verboden
Een corrigeerde tik is volgens de wet mishandeling. In 1979 was Zweden het eerste land dat ouders en opvoeders alle vormen van lichamelijke straffen bij kinderen bij wet verbood. Nederland kwam pas veel later met deze wet. In Nederland is de wet in 2007 gewijzigd. In de wet staat nu dat ouders geen geestelijk of lichamelijk geweld of vernederende handelingen mogen gebruiken bij de opvoeding van hun kind.
Vaders wil was wet
Als Cathy of haar broer van het ‘rechte pad’ afweek dan werd dat afgestraft. Discussies waren thuis niet mogelijk. Haar vader had altijd gelijk. Vaders wil was wet. Ook al had hij geen gelijk. De corrigerende tik bij haar thuis ging vaak ook veel verder. Haar vader kon behoorlijk uit zijn slof schieten wanneer een van zijn kinderen niet luisterde, de ogen op had tijdens het bidden of te laat thuis was. De tik sloeg vaker over in schoppen slaan en in een hoekje van het huis vingen ze stilletjes de klappen op. Vooraf werd dit ook aangekondigd maar Cathy weet niet wat erger is; een pak slaag vanuit het niets krijgen of erop moeten wachten.
Een tik voor haar eigen bestwil
Cathy was geen moeilijk kind maar ze voelde zich verstikt en kon niet haar eigen mening vormen. Hierdoor heeft ze zich ook niet goed kunnen ontwikkelen als volwassen vrouw. Als ze een eigen mening had die niet gelijk was aan die van haar ouders of afweek van ‘de regels’, moest ze de klappen opvangen. In haar jongere jaren kreeg ze ook daadwerkelijk een pak slaag op haar blote billen. Rok omhoog en incasseren. Dat was het enige wat ze kon doen. Daar viel niet over te praten; het moest voor haar eigen bestwil. Daar zou ze van leren en daarna wel gaan luisteren…
Moeite met haar opvoeding
Tot op de dag van vandaag heeft Cathy last van de gevolgen van deze corrigerende tikken. Nu ze ouder is ziet ze in dat wat haar overkwam in deze tijd onder kindermishandeling zou vallen. Wat toen heel ‘normaal’ was is nu bij wet verboden. Nu ze zelf kinderen heeft is alles wat ze wil niet zo worden als haar ouders. Haar opvoeding werkt nadelig voor de opvoeding van haar eigen kinderen. Ze vindt het lastig om discussies aan te gaan, geeft haar kinderen snel hun zin en kan moeilijk boos worden. Als ze haar kinderen straf geeft door ze naar hun kamer te sturen dan voelt ze zich ontzettend schuldig en zijn ze binnen no time weer beneden. Ze geeft haar kinderen ook bijna altijd gelijk! Niet alleen de relatie tussen haar ouders is verstoord, ook de relatie tussen Cathy en haar kinderen is niet normaal.
Te lief voor haar kinderen
Ze is als de dood dat ze hetzelfde gaat doen bij haar kinderen. Dat wil ze koste wat het kost vermijden. Het is nou eenmaal bewezen dat je hetzelfde gedrag kan gaan vertonen als je ouders. Ook al wil je dat absoluut niet! Je hebt een grotere kans op partner- en kindermishandeling als je zelf bent mishandeld. Door haar opvoeding ervaart Cathy veel problemen binnen haar eigen gezin. Ze willen alles goed en perfect doen. Ze wil de allerbeste moeder zijn die er is. Dat benauwd haar kinderen dan weer. Om haar leven op de rit te krijgen heeft Cathy er kort geleden voor gekozen om in therapie te gaan. Ze heeft namelijk heel wat te verwerken…
In haar tienerjaren heeft Cathy zich los weten te maken van haar familie. Ze werd recalcitrant en koos haar eigen pad. Dit werd thuis niet geaccepteerd maar Cathy was het beu dat ze haar eigen leven niet kon leiden. Ze is bij een vriendin in gaan wonen. Cathy heeft geen contact meer met haar ouders.
De corrigerende tik is een zinloze machtstrijd waarvan de gevolgen niet te overzien zijn.
Ben jij ook een mama met een verhaal en wil je je verhaal delen?
Geef je dan hier op! Als je verhaal wordt gepubliceerd krijg je een goodiebag cadeau.
Foto door Kaitlyn Jade via Pexels