Waar ben je naar opzoek?

Ouders uit een andere cultuur voeden anders op

3 minuten lezen Yumi W. Yumi W.
Ouders uit een andere cultuur voeden anders op

In deze blog wil ik jullie meenemen in het cultuursensitief werken. Cultuursensitief werken is de afgelopen jaren een begrip geworden. Als je cultuursensitief werkt, weet je dat je eigen normen en waarden niet voor ieder geldt. Je werkt cultuursensitief als je anders naar een situatie kan kijken in plaats van meteen je eigen oordeel te vellen. Heel simpel als je het zo leest. Niets is minder waar… Ouders uit een andere cultuur voeden anders op. Dat realiseerde ik mij kortgeleden. 

Toch is dat in de praktijk best lastig merk ik. En ik heb mij er afgelopen weekend op betrapt dat ik daar erg mee in mijn maag zit.

Opvoedkwaliteiten van ouders

Vorige week begeleidde ik een omgang tussen mijn pupil van 4 jaar en zijn ouders. Mijn pupil is een half jaar geleden uit huis geplaatst en woont sindsdien in een pleeggezin. De omgang tussen kind en ouders was eerst onbegeleid. Ouders konden met pleegouders samen de omgang vorm geven. Dat is al de tijd goed gegaan. 

De omgang is nu begeleid omdat er terugkeer naar huis mogelijk is. Er wordt onderzocht welke opvoedkwaliteiten ouders hebben zodat het kind weer terug naar huis kan. Tijdens de begeleide omgang is het onder andere mijn taak om te observeren hoe de interactie is tussen ouders en kind en waar nodig bij of aan te sturen.

10x Zo herken je een Turkse opvoeding

Turkse opvoeding? Welke opvoeding? Kinderen worden in Turkije aardig hoog op een voetstuk geplaatst. Daardoor lijkt het er in sommige gevallen op alsof er helemaal geen sprake is van opvoeding. Tenminste niet, zoals wij dat kennen, met ritme en regelmaat! …

  • Sjoukje Dijkstra

Hongaarse moeder

Deze moeder is van Hongaarse afkomst en vader is van Nederlandse afkomst. In de rapportage van pleegouders lees ik terug dat moeder niet speelt met haar kind. Elke keer dat ze op bezoek komt zit zij op de bank en kletst met pleegouders over alledaagse dingen. Ze zoekt interactie met haar kind door haar kind op schoot te nemen en te knuffelen en te overladen met knuffels. Soms leest ze hem een boekje voor. 

Tijdens de begeleide omgang van de afgelopen week is mij dat ook opgevallen. Moeder zoekt vooral het contact met mij op en laat haar kind spelen. Ze heeft in de 2 uur dat de omgang duurde bij elkaar opgeteld 20 minuten interactie met haar kind gehad. De rest van de tijd zat ze op de bank en was haar verhaal aan mij aan het vertellen. Ik koos er voor om dit keer niet te sturen maar dit in een gesprek met haar, na afloop van de omgang, te evalueren gezien dit de eerste begeleide omgang is. 

Andere cultuur, anders opvoeden

In de evaluatie noemde ik wat ik geobserveerd heb. Moeder was zich er niet van bewust en gaf aan dat ze toch bij haar kind is. Ze geeft aan dat ze ziet dat haar kind blij en gelukkig is en dat is toch het belangrijkste?! Vragend keek ze me aan. 

Ik antwoordde daarop dat ze twee uur omgang heeft met haar kind en dat het belangrijk is dat ze de band tussen haar en haar kind sterker maakt in die twee uur. Door te interacteren met haar kind leren ze elkaar beter kennen. Moeder antwoord dat zij het belangrijk vindt dat ze samen zijn en dat samen spelen niet perse daarvoor nodig is, maar ze zal er de volgende keer op letten.

De zin van moeder “Ik vind het belangrijk dat we samen zijn en samen spelen is niet perse nodig” bleef het hele weekend door mijn hoofd spoken. Ik stelde mijzelf de vraag; “Wat nou als moeder dit een juiste manier van opvoeden vindt vanuit haar Hongaarse achtergrond?” 

Andere normen en waarden

Ouders uit een andere cultuur voeden anders op. Wie ben ik dan om te oordelen dat het anders moet? Sterker nog; moet moeder al haar opvoeding normen en waarden gaan veranderen omdat wij in Nederland vinden dat haar opvoedings normen en waarden niet de juiste zijn? Met deze vraagstukken zal ik de komende periode in deze casus aan de slag gaan en er een weg in vinden. 

Kortom; het begrip cultuur sensitief werken lijkt simpel, maar in de praktijk kan hij soms best lastig zijn. 

Yumi W.

Hallo mijn naam is Yumi. Ik heb een vriend en twee dochters 3 en 9 jaar oud. Ik ben werkzaam in de jeugdzorg. Ik verdiep mij graag in het koken van gezonde maaltijden. Om mijn hoofd leeg te maken doe ik aan yoga en kickboksen.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 2 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 2 maanden geleden
  • 12 minuten lezen