Waar ben je naar opzoek?

3 gouden tips om borstvoeding te laten slagen

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
3 gouden tips om borstvoeding te laten slagen

Geef jij borstvoeding maar lukt het niet? Ik geef, uit mijn eigen evaring, 3 tips om borstvoeding te laten slagen. Ik ben geen lactatiekundige maar ik heb wel drie keer borstvoeding gegeven wat niet heel makkelijk verliep. Ik wil andere moeders graag mijn tips en advies geven van wat ik heb geleerd en ervaren. Deze tips geef ik vanuit mijn eigen ervaring! Ik neem geen standpunt in als het gaat om borstvoeding vs flesvoeding want ik ben van mening dat de liefde die je geeft niet in de melk zit. Ik ga hier dan ook niet de voordelen van borstvoeding op een rij zetten en ik wil geen discussie over borst- of flesvoeding aangaan. Hopelijk heb je wat aan deze blog!

Worstelen met borstvoeding

Ik heb best wat moeite gehad met het geven van borstvoeding maar ik wilde het heel graag proberen. Uiteindelijk heb ik het best een tijdje vol kunnen houden maar dit ging niet zonder slag of stoot. Ik heb veel moeite gehad met het aanleggen van mijn kinderen, ze dronken niet goed genoeg, ik maakte niet genoeg melk aan en moest daardoor kolven en ik had veel pijn bij het voeden. Ondanks alle moeite ben ik wel trots op hoe ik het heb gedaan. Dit is iets wat ik graag wilde doen en het is mij gelukt.

De allerbeste tip

Toen bleek dat de borstvoeding bij nummer 3 niet lekker liep heb ik al snel een lactatiekundige ingeschakeld. Bij de eerste twee heb ik dat niet gedaan en ik wilde niet weer zo lang blijven klooien met de borstvoeding. De lactatiekundige is drie keer geweest en ze heeft mij goede en bruikbare tips gegeven. Ik ben blij dat ik die hulp heb gehad want daarna verliep het een stuk beter.

Juist doordat de borstvoeding bij mij niet meteen lekker liep heb ik veel ervaring opgedaan die ik graag wil delen met andere moeders. Ik wil je mijn tips geven om het geven van borstvoeding te laten slagen. De tip hierboven om een lactatiekundige in te schakelen is een bonustip!

Lees ook: 4 tips om een huilende baby te kalmeren

Gouden tips om borstvoeding te laten slagen

Tip 1: Neem er de tijd voor!

Dat is iets waar ik veel moeite mee had. Ik vond het lastig om de boel de boel te laten en de volledige aandacht te geven aan mijn kind en het geven van borstvoeding. Hoe meer moeite ik hiermee had hoe minder goed de borstvoeding liep en hoe minder goed mijn baby dronk. Uiteindelijk heb ik mij eraan overgegeven, ging ik mij ontspannen en nam ik er de tijd voor. Ik zag het als een rustmoment voor mijn kind én voor mijzelf. En toen liep het veel beter.
Tijdens de regeldagen (die niet altijd makkelijk waren) zette ik gewoon de tv aan en maakte ik mij niet al te druk over de bende in mijn huis. Het was gewoon zo!

Tip 2: De melkproductie stimuleren

Ik had bij alle drie een moeilijke opstart met de melkproductie en ik was vele uren per dag bezig met kolven. Het kwam bij mij moeilijk op gang en wat ik had was weinig. Om de melkproductie te stimuleren ging ik extra goed op mijn voeding letten en dronk ik Bio Borstvoedingsthee. Dit is een heerlijke kruidenthee met biologische ingrediënten die de melkproductie ondersteunen en een rustgevende en harmoniserende invloed hebben. Dat was meteen weer goed voor tip 1 hierboven!
Met deze thee begon ik al aan het einde van mijn zwangerschap en tijdens mijn borstvoedingsperiode nam ik 1 tot 3 kopjes per dag.

Lees ook: Wat te doen bij zwangerschapskwaaltjes?

Tip 3: Voeden op verzoek?

Ik kreeg altijd het advies om te voeden op verzoek. Maar toch paste dit niet bij mij, mijn kind en de rest van mijn gezin. Het kwam er soms op neer dat ik de hele dag aan het voeden was en twee peuters mijn huis afbraken. Dat kon gewoon niet. Daarom ging ik na ongeveer zes weken over op vaste voedingstijden. Voor zover dat ging want natuurlijk had je de regeldagen of de troostmomentjes maar we probeerden ons daar zoveel mogelijk aan te houden. Zo kon ik ook veel beter rekening houden met uitstapjes en de rest van het gezin.

Extra: Om mijzelf en mijn lichaam nog wat extra kracht te geven tijdens de herstelperiode na de bevalling en tijdens de borstvoedingsperiode gebruikte ik ook nog Bio Sleedoorn Elixer. Als dagelijkse aanvulling van mijn voeding maar je kunt het ook gebruiken als kuur.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 10 jaar. Wij wonen sinds 2,5 jaar op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao. Op dit moment starten mijn man en ik een nieuw online bedrijf: Het Investeringsplan!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 11 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 11 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 11 maanden geleden
  • 4 minuten lezen