Waar ben je naar opzoek?

Zo krijg je een roodharig kind

2 minuten lezen Love2BeMama Love2BeMama
Zo krijg je een roodharig kind

Roodharige kinderen zijn zeldzaam. Ik heb zelf het geluk dat ik rood haar heb. Vroeg vond ik dat veel minder leuk want je was het doelwit om gepest te worden. Nu vind ik het juist erg mooi. Slechts 2% van de mensen op aarde heeft rood haar. Zo bijzonder is het dus en in deze blog uitgelegd ‘zo krijg je een roodharig kind’.

Zo krijg je een roodharig kind

Als je als moeder (of vader) rood haar hebt is het niet vanzelfsprekend dat je kinderen ook rood haar krijgen. Mijn kinderen zijn alle drie super blond. Het rode haar heb ik niet doorgegeven. Stiekem vind ik dat wel een beetje jammer want zoals ik mijn haar vroeger haatte, zo blij ben ik er nu mee. Had ik mijn rode haar vroeg maar meer omarmt… Maar vroeg was je met rood haar het pispaaltje van de school!

De haarkleur van je baby wordt bepaald door verschillende genen van vader en moeder. Het is nogal een kunstje om alles goed te matchen en een roodharig kind te krijgen. Gezien dat 2% van de mensen op aarde rood haar heeft, krijg je dus niet zomaar een roodharig kind.

MC1R-gen

De haarkleur wordt bepaald door de genen maar voor een groot deel ook door het MC1R-gen. Dit is een receptor die wordt geactiveerd in het lichaam. Dit veroorzaakt chemische reacties waardoor eumelangine (pigment) aangemaakt wordt.

Als je kindje twee werkende kopieën van het MC1R-gen van de ouders heeft gekregen dan zal de hoge hoeveelheid eumelanini zorgen voor een bruin- of zwartharig kindje, zoals ruim 90% van de mensen ter wereld.

Het is een heel technisch verhaal hoe je een rossig of roodharig kind krijgt maar er zijn zeldzame gevallen dat beide ouders een mutatie van het MC1R-gen doorgeven. Alleen op deze kun je een roodharig kind krijgen.

Gemuteerde MC1R-gen

Dat het rode haar alleen doorgegeven kan worden aan je kinderen als dit in de familie voorkomt, is dus niet waar. Je kan rood haar ook doorgeven als vader en moeder de juiste combinatie zijn en het gemuteerde MC1R-gen dragen. Als dit het geval is heb je veel meer kans om een kind te krijgen met rood haar.

Roodharige zijn geweldig

Kinderen met rood haar zijn dus heel zeldzaam. Als je een kind hebt met rood haar weet je ook dat roodharige kinderen ook een gebruiksaanwijzing hebben. Maar één ding is zeker; alle kinderen zijn geweldig maar roodharige kinderen zijn wel heel speciaal! Daar kan ik als roodharige over meepraten. Vroeger werd ik er heel erg mee gepest maar nu vind ik mijn haar erg mooi.

8x wat je niet wist over roodharigen

Wat je niet wist over roodharigen maar na het lezen van dit blog weet je alles. Ik ben een roodharige en daar ben ik trots op! Nu ik volwassen ben kan ik dat volmondig zeggen. Vroeger was ik er op…

  • Linda Bosscher

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar mail@love2bemama.com.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen