Waar ben je naar opzoek?

Inge en haar gehandicapte zoontje leven van de bijstand

6 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Inge en haar gehandicapte zoontje leven van de bijstand

In de rubriek ‘waar doet ze het van?’ delen moeders hun inkomsten en uitgaven, vertellen ze wat ze doen met hun geld, geven ze tips en laten ze weten of ze rondkomen met een gezin met kinderen. Het interview met Annemarie zorgde voor heel wat commotie. Vandaag staat er weer een nieuw ‘waar doet ze het van?’ interview online. Vandaag een kijkje in het kasboek van alleenstaande moeder Inge en haar gehandicapte zoon van 6 jaar. 

Inge is een alleenstaande moeder van 33 jaar die samen met haar gehandicapte zoontje van 6 jaar in een tussenwoning woont die ze tien jaar geleden gekocht heeft. Op dit moment is ze niet werkzaam door slaapproblemen en andere dingen die bij de zorg van een gehandicapt kindje komen kijken. Door zorgen en haar eigen problemen kan ze geen werk vinden.

Inge laat zien hoe ze de maand, samen met haar zoontje, doorkomt! Ze leven samen van de bijstand.

Hoeveel komt er per maand bij je binnen aan loon, toeslagen en eventuele andere inkomsten? 

Koopsubsidie: € 47,71
Zorgtoeslag: € 95,00
Kindgebondenbudget: € 355,00
Bijstandsuitkering: € 946,73
Woontoeslag: € 101,90

Totaal inkomen per maand: € 1546,34

Wat zijn je vaste lasten per maand?

Per maand ben ik € 1203,00 kwijt aan vaste lasten. Dit is zonder boodschappen. Per maand ben ik nog tussen de € 150,00 en € 200,00 kwijt aan boodschappen.

Lees ook: De agenda van een moeder: “Mijn planning is een militaire operatie…”

Kun je rondkomen van de inkomsten?

Ja, het is geen vetpot en sparen zit er niet in maar we kunnen rondkomen.

Heb je spaargeld achter de hand?

Een klein beetje. Ik krijg dubbele kinderbijslag omdat mijn zoontje gehandicapt is. Wat daarvan overblijft gaat naar de spaarrekening.

Kun je wat meer vertellen over je uitgaven en vaste lasten: waar doe je boodschappen, houd je rekening met een bepaald bedrag of let je op aanbiedingen? Let je erop wat je uitgeeft of juist niet?

Mijn vaste lasten bestaan voor het grootste gedeelte uit de hypotheek. Van Ziggo en Vodafone heb ik het goedkoopste pakket gekozen zodat ik hier weer op kan besparen. Elk jaar zoek ik de goedkoopste energieleverancier uit en ik tank één keer in de maand voor een vast bedrag. Is het op? Jammer dan!

Mijn boodschappen doe ik bij de Aldi, de Lidl en de Jumbo. Ik probeer voor € 65,00 per week boodschappen te kopen maar soms kom ik daar overheen. Doordat mijn zoontje autisme heeft wil hij alleen maar potjes fruit eten. Die zijn vaak in de aanbieding maar soms zijn ze eerder op dan dat er weer een aanbieding is en moet ik wat bijkopen. Zo gaat dat ook met maaltijden. Minstens één keer per week weigert hij gewoon alles wat ik hem voor zet en geef ik hem een maaltijd uit een potje. Dit is overigens in goed overleg met de ergotherapeut en de kinderarts.

De prijzen voor de vaste boodschappen weet ik bijna allemaal uit mijn hoofd en de folders pluis ik van voor naar achter uit voor de aanbiedingen. Zo probeer ik op de boodschappen nog te besparen.

Lees ook: Een vrolijk en minder duur Kerstfeest!

Wie beheert bij jullie ‘de portemonnee’?

Ik ben alleen dus ‘helaas’ en ‘joepie’ ik mag het zelf doen!

Wat geef je uit aan schoenen, kleding, verjaardagen en extra’s? 
Koop je veel in een keer of shop je wekelijks voor jezelf, man en kinderen?

Ik spaar de koopzegels van de Jumbo. Die boekjes leg ik weg voor cadeautjes en voor duurdere uitgaven. Mijn schoenen komen bij de Primark weg maar in de winter loop ik op legerkistjes. Die zijn duur maar ik kan er zo’n drie jaar mee doen. De rest van mijn kleding komt ook van de Primark, Takko en tweedehands Facebook groepen. Voor mijn zoontje geldt hetzelfde, al zorg ik wel dat hij goede schoenen en een warme winterjas heeft. Als dat wat meer kost is het maar zo!

Krijgt je zoontje al zakgeld?

Mijn zoontje krijgt geen zakgeld. Hij is 6 jaar en heeft er geen benul van geld omdat hij geestelijk gehandicapt is. Hij is wel gek op de Intertoys. Hij rent honderden meters voor mij uit en voor ik het weet is hij al binnen. Dan zoekt hij meteen de ToetToet auto’s en ZoefZoef dieren. Ik laat hem een poosje rondkijken en af en toe mag hij er één uitzoeken. Opa en oma kopen er soms ook een voor hem.

Heb je tips om geld te besparen op uitgaven?

Vroeger was ik heel goed in het uitgeven van geld en aan het eind van de maand wist ik niet waar alles heen was gegaan. Nu houd ik een boekje bij voor alle bonnetjes en twee keer per week schrijf ik op wat er uitgaat en eventueel in is gekomen. De folders spit ik helemaal door, vaak staan daar leuke dingen in en ik heb overal voordeelpasjes van.

Spaar je geld?

Een klein beetje. Van de overblijfseltjes probeer ik te sparen. En ik koop dus zegeltjes van de Jumbo. Het lijkt misschien gek maar over een heel jaar heb ik zo’n zes boekjes vol en dat is wel 6×26 euro. Anders leg ik het geld toch niet weg! Voor mij een goede manier om te sparen.

Hoeveel geld ben je kwijt aan kinderopvang? 

Ik heb geen kinderopvang nodig. Mijn zoontje gaat naar een Kinderexpertise Centrum waar voor- en naschoolse opvang geregeld wordt vanuit de WLZ.

Heb je zelf nog aanvullingen of tips voor andere (werkende) moeders?

Ik vind dat een lastige vraag. Iedereen doet het op zijn manier. Iemand die leest dat ik de zegeltjes spaar kan nu wel denken ‘dat geld kun je net zo goed zelf sparen’. En misschien kan dat ook wel maar ik doe het op deze manier.

Hoe vaak per jaar ga je op vakantie en met wat voor criteria zoek je een vakantie uit?

We gaan niet echt op vakantie. Ik heb een budget bij de gemeente omdat wij in de bijstand zitten en daarvan kan ik leuke uitjes voor mijn zoontje betalen. Dat geld krijg je niet. De gemeente zorgt ervoor dat er entreebewijzen bij de kassa’s klaarliggen.

Kom je de maand door?

Ja maar af en toe zou ik willen dat ik een rijke man had. Of een goede baan waardoor ik niet zo hoef te beknibbelen. Ik mag niet klagen hoor maar soms wil ik wel eens geld uitgaven zonder over de consequenties na te moeten denken.

Zijn er dingen die je moet laten?

Weinig! Je kan voor veel dingen sparen en ik heb mijn kind. Dat is mijn grootste schat. Zolang hij gelukkig is, ben ik dat ook.

Doe je nog extra dingen om geld bij te verdienen?

In de bijstand mag je niks bijverdienen. Dat moet je inleveren. Of eigenlijk vullen zij de rest gewoon aan.

Wat zou je doen als je opeens € 5000 te besteden zou hebben?

Als ik het voor mezelf mocht besteden zou ik achterstallig onderhoud aan mijn huis laten maken. Met een koopwoning zijn alle kosten voor jezelf.

Wil jij ook in kijkje geven in ‘jullie portemonnee’? Stuur dan een mailtje naar post@love2bemama.com. Als je wordt uitgekozen voor een interview dan krijg je een leuk bedankje opgestuurd!

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen