Waar ben je naar opzoek?

Hoe start een bevalling? De (voor)tekenen!

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Hoe start een bevalling? De (voor)tekenen!

Veel vrouwen vragen zich aan het einde van hun zwangerschap van: ‘hoe begint een bevalling?’ Ook omdat omdat ze liever niet bij ieder krampje bij de verloskundige zitten. Desalniettemin is het (juist voor nieuwe moeders) lastig om de bevalling direct te herkennen. Er zijn echter wat onoverkomelijke signalen die aangeven dat de bevalling echt van start is gegaan. In dit blog vertellen we je alles over ‘hoe start een bevalling’?

Hoe start een bevalling? De voortekenen

Hoewel je nooit exact kan weten hoe een bevalling echt begint zijn er enkele voortekenen die erop kunnen wijzen dat het er wel aan zit te komen. Wij nemen je mee in de voortekenen van een bevalling.

BabyBaby

Nesteldrang

Nesteldrang is bijvoorbeeld iets wat heel veel vrouwen gedurende de zwangerschap ervaren. Echter is het zo dat je tegen het einde van je zwangerschap ineens een onverklaarbare, onweerstaanbare drang kan krijgen om alles klaar te hebben. Ineens wordt alles (meerdere keren) gewassen, gestreken en schoongemaakt. Noem het een biologische drang om de omgeving klaar te maken voor de kleine. Iets wat je ook terugziet in het dierenrijk.

Het verliezen van de slijmprop

Hoe start een bevalling? Veel vrouwen verliezen hun slijmprop, een letterlijk slijmerig propje, voor hun bevalling. Het kan echter ook zo zijn dat je deze pas tijdens de bevalling verliest. De slijmprop komt uit je baarmoedermond en is een teken dat deze onder de invloed van hormonen iets open is gaan staan. Dit kan een teken zijn dat de bevalling snel begint, maar kan hierna ook nog enkele weken duren.

Zo werkt kraamvisite: dit zijn de regels!

Vanaf het moment dat je de geboortekaartjes op de post doet kan je alvast beginnen met je geestelijk voor te bereiden. Dit is namelijk het startsignaal voor een bijna oneindige stroom aan berichtjes, telefoontjes, kaartjes en… KRAAMVISITE! Iets wat nog…

  • Denise Meijer

Voorweeen

Een teken dat de bevalling nadert zijn de zogenaamde Braxton Hicks weeën. In de volksmond ook wel voorweeën genoemd. Deze voelen als het echte werk en kunnen je voorbereiden hoe de bevalling echt begint. Je herkent de voorweeën aan de krampen en harde buiken. Vaak volgen ze zichzelf in onregelmatig tempo op en trekken dan weer weg. Op de vraag ‘hoe start een bevalling’, dan is het antwoord dat dit in de meeste gevallen met weeën begint.

Wanneer begint de bevalling?

Tussen de 37 en 42 weken kan de bevalling ieder moment beginnen. Er zijn uitzonderingen waarbij de baby vroeger of later komt. In deze gevallen is medisch ingrijpen vrijwel altijd noodzakelijk.

gebroken vliezen

Een bevalling begint in het gros van de gevallen door middel van weeën. Slechts 10 procent van de vrouwen ziet als eerst de vliezen breken. Meestal volgen de weeën hierna, maar soms blijven ze ook uit. In dit geval is medisch ingrijpen noodzakelijk omdat de kans op infectie toeneemt en dit is gevaarlijk voor zowel moeder als baby.

Echte weeen

Bij het echte werk trekken de weeën niet meer weg en volgen ze elkaar in een regelmatig tempo op. In het begin zal je merken dat er nog relatief veel tijd tussen de contracties zit. Naar mate de bevalling vordert komt het veel sneller op elkaar. De latende fase, zoals de beginfase van de bevalling noemt, zorgt voor 3 a 4 centimeter ontsluiting.

Fases van een bevalling: hoe start een bevalling?

Het enige, door artsen erkende signaal dat de bevalling begonnen is zijn weeën. In tegenstelling tot voorweeën, trekt er bij ‘het echte werk’ niets meer weg en komen ze regelmatig zonder af te zwakken. In het begin merk je meestal dat er nog relatief veel tijd tussen de contracties zit. Naar mate de ontsluiting vordert, komen de weeën ook sneller op elkaar.

De periode die voor ongeveer 3 a 4 centimeter ontsluiting zorgt noemt men de latende fase. Deze fase is een duidelijk signaal dat je bevalling echt begonnen is. De actieve fase is er voor tot de 9 centimeter ontsluiting en tijdens de overgangsfase ga je over van 9, naar de volledige 10 centimeter ontsluiting. De uitdrijving zorgt ervoor dat je uiteindelijk je baby in de armen kan houden.

Bron: Verloskunde Nunspeet

Hoe wist jij dat je bevalling echt begonnen was? Braken je vliezen of kreeg je weeën?

Hoe start een bevalling?
Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen