Waar ben je naar opzoek?

Zo werkt kraamvisite: dit zijn de regels!

7 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Zo werkt kraamvisite: dit zijn de regels!

Vanaf het moment dat je de geboortekaartjes op de post doet kan je alvast beginnen met je geestelijk voor te bereiden. Dit is namelijk het startsignaal voor een bijna oneindige stroom aan berichtjes, telefoontjes, kaartjes en… KRAAMVISITE! Iets wat nog redelijk uit de klauwen kan lopen als je (net zoals ik bij mijn eerste) niet weet wat je te wachten staat. In dit blog alles over: zo werkt kraamvisite!

Zo werkt kraamvisite

Kraamvisite lijkt de normaalste zaak van de wereld te zijn en ‘erbij’ te horen. En nee, ik wil niet overkomen als azijnpisser, want het is natuurlijk allemaal reuze lief bedoeld. Mensen die je willen feliciteren, meer willen weten over de pasgeboren spruit en als het even kan ook willen komen bewonderen. Het komt allemaal uit een goed hart en daar ben ik me compleet van bewust. Ik was er ook oprecht blij mee. Al die aandacht, cadeautjes, de vrolijk gekleurde envelopjes in de bus en zelfs met de visite. Ik denk ergens dat dit ook exact het probleem was.

Hond met zeven lullen

Een pas bevallen vrouw loopt namelijk over van een heel arsenaal aan gemengde gevoelens. Zo is ze overweldigd door alles wat er bij het nieuwe ouderschap komt kijken, van haar stuk door de veranderingen die het met zich meebrengt, onzeker omdat ze de verantwoording draagt over een kwetsbaar, klein mensje en natuurlijk onwijs en onvoorstelbaar moe omdat een bevalling niet zomaar iets is. Daarnaast is ze zo trots als een hond met zeven lullen. Ze heeft zojuist het mooiste, liefste en meest perfecte wezentje op de wereld gebaard en die toont ze het liefst (ala de Lion King) aan iedereen die maar wil kijken. Zelfs al betekent het dat ze zichzelf voorbij loopt, omdat alles bij elkaar net iets teveel voor haar is.

Etiquette voor de kraamvisite

Kortom: het is fijn als de kraamvisite weet hoe het werkt. Welke kleine lettertjes er verbonden zitten aan het ‘baby spotten’. Op die manier hoeft de kraamvrouw in kwestie zich geen zorgen te maken, zo hoeft ze zich niet bezwaard te voelen als ze haar ogen open moet houden met luciferstokjes of mid-gesprek ineens overvallen wordt door (helse) stuwing en bijbehorende lektetten. Het is onwijs prettig als de visite van te voren weet wat de etiquette is als je op kraamvisite gaat. Ook om de nieuwbakken moeder een beetje tegen zichzelf in bescherming te nemen. Want het is nogal wat. Een baby (erbij).

Hieronder de ongeschreven regels: zo werkt kraamvisite!

10 redenen om de kraamvisite uit huis te gooien

Kraamvisite is één van de talloze dingen die je tijdens je zwangerschap iets rooskleuriger in gedachten hebt dan het werkelijk is. Nu is er natuurlijk niets mis met visite die je baby komt bewonderen, maar post partum kan al deze…

  • Denise Meijer

1. Blijf maar even

Drink je kopje koffie, eet je beschuitje, vergaap jezelf (en spreek jezelf hier vooral openlijk over uit) over hoe mooi de baby wel niet is en vertrek! Vergeet vooral niet dat je niet de enige bent die de baby graag wil bekijken en dat er na jou waarschijnlijk nog meer mensen op visite gaan komen. Dit is niet alleen onwijs gezellig, maar ook vermoeiend. Zeker voor een stel wat bezig is met compleet verneukt (slaap)ritme en alles wat er bij de kraamperiode komt kijken. Ja, ook het regelmatig verwisselen van het o, zo charmante kraamverband en plassen met een x-aantal aan brandende (!) hechtingen. En getuigen tijdens de getergde oeh’s en auw’s tijdens dit proces is iets waar niemand op zit te wachten. Ook jij niet.

2. Nogmaals: blijf niet hangen. Zeker niet in de avond!

Vooral ‘s avonds (en in het weekend) is het voor kraamvisite heel verleidelijk om, met een pilsje in de hand, te blijven hangen. Maar even serieus: Dit.Doe.Je.Dus.Niet. NOOIT! Zelfs niet op aandringen van de man of vrouw des huizes.

Helaas was dit bij mij wel het geval. Mijn huis zat vol met arsenaal aan vrienden, kennissen en collega’s van mijn man, plus aanhang. Slechts twee weken na de bevalling had ik zelfs het briljante idee om de verjaardag van mijn man te vieren en beledigd dat ik was dat iedereen om 22:00 al buiten de deur stond. Nja, ik hoef denk ik niet meer aan te vullen met het feit dat ik er na pakweg drie weken na mijn bevalling totaal doorheen zat. Zo werkt kraamvisite… dus niet!

3. Don’t touch the baby!

In tijden van corona geen overbodige regel, maar dit is sowieso iets waar je een beetje mee moet uitkijken. Wacht dus op explicite toestemming en was je handen voordat je besluit om die zijdezachte babywangetjes te strelen. Ik had het net al over de Lion King, maar je krijgt een heel ander soort leeuwengedrag te zien als moeders hier net geen trek in heeft. In het beste geval voelt ze zichzelf in vooral flink ongemakkelijk en dit is iets wat ze niet kan gebruiken. Dus handjes thuis!

Verkouden? Blijf van mijn baby af!

Newborns… Ik weet niet wat het is, maar ik heb altijd de onweerstaanbare neiging om die kleintjes over hun wangetje te aaien, hun handje even vast te pakken of lekker te kroelen. Oetsiekoetsie… Heerlijk! Cuteness overload is het. Er is…

  • Saskia Schreurs

4. Laat de baby slapen

Ja het is onwijs ‘saai’ als je komt om de baby te bewonderen hij of zij slaapt! Die kans zit er overigens dik in, omdat pasgeboren baby’s nu eenmaal het grootste deel van de dag slapend doorbrengen. De nachten zijn echter kort en onwijs vaak onderbroken. Nieuwbakken ouders zijn soms dus best wel blij als de kleine spruit lekker rustig in dromenland ligt. Dat geeft gelegenheid voor andere dingen, zoals: een volwassen gesprek bijvoorbeeld. Je maakt dus nooit, maar dan ook echt NOOIT een slapende baby wakker. Als je leven je lief is tenminste.

5. Jouw bevallingsverhaal doet er even niet toe

Pas bevallen vrouwen vertellen heel graag hun bevallingsverhaal. Noem het een stukje traumaverwerking. Het feit dat ze waarschijnlijk zelf nog niet eens kan bevatten wat haar lichaam allemaal voor elkaar heeft gekregen en te verduren heeft gehad.
Word je dus (misschien zelfs totaal ongewenst) overspoeld met informatie over weeën, ontsluiting, ontlasting, scheuren en alles wat er bij een bevalling komt kijken? Knik, luister en toon een beetje begrip. Nog belangrijker: sluit niet af met je eigen, misschien nog wel traumatischer bevallingsverhaal. Daar is nu echt geen behoefte aan.

6. We houden niet van bemoeials

Nog zoiets wat je gewoon niet doet als je op kraamvisite gaat: Vertellen hoe de nieuwbakken mama het allemaal beter kan doen. Ja Gerda, het is hartstikke tof dat kinderen vroeger in hun slaapkamer werden gelegen om even goed ‘uit te janken’ maar als mama dit niet wil dan laat je haar gewoon haar dingetje doen. Hoe goedbedoeld ook: houd je adviezen en bemoeienissen gewoon lekker thuis. Het is allemaal al spannend en verwarrend genoeg.

7. Houd jezelf aan de vooraf vastgestelde bezoektijden

Meestal wordt er op een geboortekaartje aangegeven wanneer je naar de baby kan komen kijken en wanneer absoluut niet. Die tijden bestaan niet voor niets. Het is hartstikke vervelend als je de hele dag moet werken en om die reden net niet kan langskomen, maar vergeet niet: Het draait zo niet om jou op dit moment. Nog zoiets: kom niet te laat! Als je om 12.00 hebt afgesproken, dan zorg je dat je er om 12.00 staat en niet pas een uur later komt aankakken.

8. Houd het een beetje rustig

Natuurlijk willen jij, je partner en de kids ook graag naar de nieuwe baby kijken. Alleen om met een vijfkoppig gezin, inclusief drammende peuters en drukke kleuters binnen te komen wandelen is misschien niet het allerbeste idee.

Ik spreek nu vooral uit mezelf als ik zeg dat ik het, zeker de eerste periode na de bevalling, heel lastig vond op mijn hoofd erbij te houden. Ik raakte letterlijk overprikkeld van harde geluiden en druk gedoe. Niet te vergeten wat dit allemaal met een kleine baby doet! Natuurlijk willen je kinderen ook snel kennismaken met de nieuwe wereldbewoner, maar je kan daar beter even mee wachten tot hij of zij iets ouders is. En de mama compleet hersteld. Ook niet onbelangrijk!

9. Familie is eerst

Meestal komen opa’s, oma’s, tante’s en ooms al op visite in het ziekenhuis of in ieder geval relatief snel na de bevalling. Maar ook na deze eerste lijn is er waarschijnlijk nog aardig wat aan familie wat een kijkje wil komen nemen. Persoonlijk wacht ik altijd even alvorens ik de kraamvrouw of nieuwbakken papa vraag of ik op visite kan komen. Dit geeft de naaste familie en heel goede vrienden alle tijd om een bezoek in te plannen en is minder stressvol dan wanneer er geschoven, of iemand afgewezen dient te worden.

10. Ziek = Thuisblijven

Lijkt me bijna overbodige informatie, maar het zal je nog verbazen hoeveel mensen er (zelfs nu) nog met een snotneus op komen dagen. Zelfs al heb je een kleine loopneus: Blijf thuis!

Stel kraamvisite uit

Zo werkt kraamvisite dus! Niet moeilijk, je moe tje alleen even aan de regels houden. Kortom: kraamvisite is hartstikke leuk en gezellig maar er zijn ook genoeg redenen om kraamvisite uit te stellen. Overweeg tijdens je zwangerschap (niet pas als je bent bevallen) om kraamvisite uit te stellen. Niet om de mensen te pesten maar om jezelf te beschermen en tijd te geven voor herstel. Voor iedereen in het gezin is dit zoveel beter!

In tijden van corona is het uitstellen van de kraamvisite meer dan ooit het overwegen waard. Lees hier meer over kraamvisite in tijden van corona.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen