Waar ben je naar opzoek?

Verkouden? Blijf van mijn baby af!

4 minuten lezen Saskia Schreurs Saskia Schreurs
Verkouden? Blijf van mijn baby af!

Newborns… Ik weet niet wat het is, maar ik heb altijd de onweerstaanbare neiging om die kleintjes over hun wangetje te aaien, hun handje even vast te pakken of lekker te kroelen. Oetsiekoetsie… Heerlijk! Cuteness overload is het. Er is gewoon iets met die kleine wangetjes dat je ze wel vast MOET pakken. Maar ik houd me in. En dat is niet zonder reden… Dit heeft alles te maken met het (levensgevaarlijke) RS virus bij baby’s. Verkouden? Blijf van mijn baby af!

Hatsjoe!

Pas geleden nog in de supermarkt. Een dame naast me had zojuist een pak melk in haar winkelwagentje gezet en nieste vervolgens een paar keer flink in haar handen. Gezondheid, zei ik. Dat was een flinke proestbui… Nog geen vijf minuten later zag ik diezelfde vrouw staan kletsen met een jongedame. Haar newborn baby lag in de wandelwagen voor haar. Vers van de pers, ik denk dat de moeder de kraamperiode net achter de rug had. De hand van de vrouw, zojuist nog dienst gedaan als zakdoek en nu met bacillen en bacteriën all over the place, streek even lief over dat wangetje en pakte vervolgens dat kleine handje vast…..

RS Virus is levensgevaarlijk

Iedereen weet dat je niet met een baby’tje mag kussen als je een koortslip hebt. Dat is zo’n beetje algemeen bekend. Wat echter minder gemeengoed is, is dat kleintjes flink ziek kunnen worden van een simpel verkoudheidsvirus. Elk jaar vanaf november tot maart liggen de ziekenhuizen vol met baby’s die het RS virus te pakken hebben gekregen. Dat virus is voor een baby geen kattenpis. Het RS virus uit zich bij volwassenen en grotere kinderen vaak in een doodgewone verkoudheid. Maar voor baby’s waar het immuunsysteem nog niet op volle kracht is, kan het ziekenhuisopname of zelfs overlijden betekenen! Het duurt drie jaar voordat het immuunsysteem bij een kind op volle sterkte is. Oppassen dus voor baby’s en jonge kinderen. En premature baby’s lopen de allergrootste risico’s. Het virus zit in de neus en keel van geïnfecteerde personen en kan overgedragen worden door druppeltjes die vrijkomen tijdens hoesten, niezen en praten. Omdat het virus meerdere uren buiten de mens kan overleven, kunnen handen en voorwerpen een bron van besmetting zijn.

Als de blaadjes vallen… pas op voor het RS virus!

Het lijkt er een beetje bij te horen. Sinds het weer vorige week ineens is omgeslagen van heerlijk nazomeren naar volop herfst, met hier en daar zelfs al nachtvorst, stroomt mijn tijdlijn ook opeens weer over met berichten over kopjes…

  • Claudia Verhey

Verkouden? Blijf van mijn baby af!

Zie je het voor je? Mensen die net lekker hebben gehoest, gekucht, een flinke niesbui hadden of aan hun neus hebben lopen krabben of vegen, hebben dit virus wellicht aan hun handen zitten. En dan komt er dat onweerstaanbare kleine baby’tje voorbij en je kunt het gewoon niet laten om even dat iniminihandje vast te pakken. Ja, ik weet het, allemaal goed bedoeld, maar verstandig? Nee dus, absoluut niet.

Voor ouders is het vaak ook nog verdomde lastig om aardig en beleefd aan te geven dat ze eigenlijk liever hebben dat je ‘met je poten van de baby af moet blijven’(!). Terwijl het hun goed recht is en juist heel verstandig om hun kleintje in die eerste en meest vatbare levensmaanden te beschermen. Laatst nog werd er in het nieuws volop gewaarschuwd voor het RS-virus, waar veel ouders nog te weinig vanaf weten.  Maar eigenlijk vind ik dat het niet alleen zaak is voor ouders om hier meer kennis over te hebben. Iedereen zou moeten weten dat het in verband met die nasty ziektekiemen ‘not done’ is om zomaar kleine kindjes te betasten.

Kijk, smetvrees komt niet in mijn woordenboek voor en weet heus dat het voor kinderen goed is om vies te worden. Ik ben niet vies van een beetje modder, ik druk een speen gerust weer terug in de mond als hij even op de grond gevallen is, ik houd mijn viermaandertje niet angstvallig weg van grote groepen mensen en deins er niet voor terug om hem in iemands armen te duwen. Maar ik weet ook hoe angstig het is om je kleintje te zien vechten tegen een of ander rotvirus.

Toen mijn zoontje 6 weken was, hebben we vier dagen met hem in het ziekenhuis gelegen. Hij had het entorovirus en daar had hij goed last van. Ontzettend naar om je kindje zo te zien. Steunen, kreunen, koorts, af en toe compleet van de wereld en zijn zuurstofgehalte dat steeds naar beneden dook, waardoor hij extra zuurstof toegediend kreeg. Dan ligt daar zo’n hulpeloos klein wezentje, jouw vlees en bloed, zo ziek te zijn. Bah! Gelukkig is het een flinke kerel en was hij sterk genoeg om dit virus te lijf te gaan. Maar oh, je zult maar een prematuurtje hebben die zo’n rotvirus onder de leden krijgt. En juist voor die allerkleinsten is voorzichtigheid geboden.

Daarom pleit ik voor een aantal basisregels die we – net zoals de koortslipregel – collectief zouden moeten kennen.

  1. Weersta de neiging om de allerjongsten te aaien, grijpen, porren. Handen gewoon thuis houden, of maak een baby voor jezelf die je dag en nacht kan knuffelen. Dat kan ook. En als je dan toch zo nodig wilt aanraken, dan aan het voetje. 
  2. Ga niet op kraamvisite als je snotverkouden bent. Gewoon even de afspraak verzetten. 
  3. Was je handen voor je een net geboren baby vasthoudt. Kleine moeite, groot gebaar.

SIRE Campagne is een goed idee!

Moeilijk te onthouden? Probeer het dan eens zo!

Newborn baby? Handen thuis.
Snipverkouden? Blijf in huis.
Vieze handen? Da’s niet pluis. 

Saskia Schreurs

Scheelt een hoop zieke kindjes (en bezorgde ouders)!

Photo by Rene Asmussen from Pexels

Saskia Schreurs

Woonachtig in Twente met vriend Niels en zoontjes Mats (2015) en Jisse (2019). Bezig bijtje, communicatiemedewerker, ondernemer (geeft trainingen Babygebaren en Dunstan Babytaal onder de naam MiniTolk) blogger/dichter bij Love2BeMama en SassyMommy.nl, zangeres en muzikant. Attachment parenting, nabijheid, heerlijke chaos met tikkeltje zelfspot, maar vooral veel liefde voor het leven en familie!

Reacties
  • Anoniem zei

    Hartelijk dank voor het aanpassen van de blog!

    Saskia, het was niet als aanval bedoeld. Dingen kunnen vaak op meer manieren overkomen, en als je zelf schrijft heb je dat niet altijd direct in de gaten (de Nederlandse taal is niet altijd even simpel zullen we maar zeggen 😉 ). Als je dit zelf aangaat is het best pittig om zo te lezen. Daarom ben ik erg blij met je reactie en wil ik je veel succes wensen met je blogs! Een hartelijke groet…

    • Saskia zei

      Graag gedaan hoor! Het was ook niet als een aanval opgevat bij mij. Ik leer hier ook weer van. Allang blij dat je er wat van durft te zeggen 😉 Wens je alle goeds!

      Gr. Saskia

  • Saskia zei

    Beste Anoniem! Ik lees net pas dat er een reactie stond, anders had ik wel eerder gereageerd. Goed dat je mij hierop wijst. Het was absoluut niet mijn bedoeling om denigrerend over te komen, maar als ik het zo terug lees snap ik dat het zo wel kan overkomen! Vooral als je dagelijks met die strijd te maken hebt.Bedankt dus voor je reactie. Ik ga even kijken hoe ik het netter kan verwoorden.

    Groetjes!

  • Anoniem zei

    Jammer dat er geen reactie komt van blogger Saskia… 😉

  • Anoniem zei

    Smetvrees-typetje? Wat is voor ‘typetje’? Ik vind die opmerking nogal denigrerend. Jaren geworsteld om van mijn smetvrees in heftigste vorm af te komen. Weet je dat dat gewoon een ziekte is? Die iedereen zomaar kan krijgen? En dat dat heel erg eenzaam is en een strijd die 24 uur per dag door gaat? Ik schrok echt even van die opmerking en heb daardoor nog weinig oog voor de rest van je goedbedoelde artikel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Co-ouderschap

Co-ouderschap wat is dat? + tips

  • 12 uur geleden
  • 7 minuten lezen
Even weg met de kinderen

Zomervakantie 2025: Plan je jaar vooruit!

  • 14 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Verhuizen naar Curacao met kinderen tips!

  • 14 uur geleden
  • 20 minuten lezen