Waar ben je naar opzoek?

Tijdens mijn kraamperiode was ik panisch (om het even mild uit te drukken). Of misschien is overbezorgd een betere beschrijving van mijn karakter gedurende de eerste maanden in het leven van mijn kind. Kraamvisite met een snotneus? Die werden nog net de deur niet uitgekeken en ik vroeg me af hoe ze het toch elke keer weer presteerde om TOCH langs te komen. En dat terwijl er altijd een risico bestond dat dat kleine, hulpeloze frummeltje, besmet zou kunnen worden met hetzelfde virus wat dit eigenwijze persoon onder de leden had.

“Onwetendheid,” zo stelde mijn moeder om me te helpen relativeren.

Het gevaar van een koortslip was toen de tijd (en dan spreek ik over vier jaar geleden) al langer bekend. Gynaecologen in het ziekenhuis vertelde me wat te doen, mocht ik als moeder zijnde zelf, voor het eerst last krijgen van het herpesvirus. En de kraamhulp wees me net zo goed op de gevaren die besmetting met zich meebracht bij een baby onder de zes maanden. Gelukkig deden ze dat want nu wist ik wat de gevaren waren van het herpes virus bij baby’s. Sowieso moet je oppassen bij kinderen tot 4 jaar!

Ik ‘screende’ dus als het ware de visite voordat ze überhaupt met de baby in aanraking zouden komen.

En stel je dan ook voor hoe ik schrok toen ik bemerkte dat een kennis een verdacht wondje naast haar mond had zitten. Een ontdekking die ik echter pas deed op het moment dat deze mijn kind al in de armen had genomen. Het bleek gelukkig een puistje te zijn, maar ik werd wel scheef aangekeken door mijn enigszins felle reactie. Voortgekomen vanuit mijn angst voor zoiets ‘simpels’ als een koortslip.

Pakweg een week geleden legde Famme.nl de vinger op de gevoelige plek door middel van een hartverscheurend verhaal over twee ouders die hun dochter verloren aan het herpes virus. Het artikel werd massaal gedeeld. Ook door mij!

Aan een ieder die ooit nog durft te denken dat een koortslip onschuldig is, of dat een ouder overtrokken reageert door kraamvisite met een dergelijke infectie te weren. En bovenal; aan een ieder die mij met opgetrokken wenkbrauwen aankeek omdat ik mijn zoon niet liet knuffelen door iemand met een ‘herpes-lip’.

“Haar geboortekaartje werd haar overlijdensbericht.”

Een koortslip is gevaarlijk voor baby's

Een koortslip is voor baby’s gevaarlijk en dat mag gezegd worden. Dat is iets wat iedereen mag weten. Wat zeg ik? Voor deze groep is het zelfs levensgevaarlijk te noemen. De angst voor herpes bij een baby is niet irrationeel, niet overdreven en valt feitelijk gezien niet eens onder de noemer “overbezorgd”. Want het meest gevaarlijke aan een koortslip is; dat nog veel mensen zich niet lijken te realiseren dat een virus, wat vooral hinderlijk is voor volwassene, dodelijk is voor een baby. “Onwetendheid,” zo stelde mijn moeder om me te helpen relativeren. Al is het juist in dit geval de onwetendheid wat een onschuldig virus, zo gevaarlijk maakt.

En laten we ervoor zorgen dat iedereen vanaf nu weet hoe gevaarlijk het is: een koortslip is gevaarlijk voor baby’s. Dan zal er ook geen onwetendheid meer zijn.

Hartverscheurend dat moeder Susan en vader Peter hun dochter Shelby door het herpes virus naar haar grafje moesten brengen…

> Bekijk de uitzending: Moeder waarschuwt voor herpes bij baby’s.

Photo by Isaac Taylor from Pexels

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • Mariëlle zei

  Ja ik was ook een tiran en nu nog. Iemand die koortslip heeft niet dicht in de buurd bij mijn kind en bij mijn. Helaas heeft mijn man en schoonmoeder een koortslip. Als hun er een hebben wil ik ze ook niet in de buurt. Helaas dan niet oppassen. ik ben als de dood dat wij er een krijg. Mijn dochter is vier maanden en ik kan al moeilijk van plekjes afblijven laat staan als iemand mij een koortslip geef aan mij. Jammer dat niet iedereen weet hoe gevaarlijk en vervelend is als je überhaupt door geeft aan iemand anders als je het hebt. Zowel aan een kind/baby of volwassenen. Ja blijf me verbazen hoe sommige er mee omgaan. Gekke wereld. Zelfs ziekenhuispersoneel die het overbrengen!

 • simone zei

  Je hebt helemaal gelijk als je zo reageert. Mijn oudste is nu 12 jaar maar ook toen was k er al op bedacht om iedereen te ‘scannen’ op een koortslip. Mede doordat ik zelf ook last heb van dit virus weet ik al jaren dat dit virus dodelijk is voor baby’s. Maar heel goed dat je hier wel aandacht aan geeft want een heleboel mensen weten dit namelijk niet. Als ik een kraambezoek heb en ik voel al een koortslip opkomen bel ik af. Ik wil niet willens en wetens een baby in gevaar brengen. Ook al houd ik de baby niet vast, in de buurt wil ik ook niet zijn. De meeste ouders waarderen het zeer als ik vertel waarom ik bel om liever een andere keer op kraambezoek te komen 🙂

  • Mariëlle zei

   Fijn dat je hier op bedacht ben. Niet iedereen denkt zo. Denken dat je je aanstel. Zie je gewoon aan hun blikken. Bij mij moesten ze hun handen wassen. Hoeveel mensen je onbegrijpelijk aankijken. Begin mochten ook weinig mijn kleine vast houden. Zal ook zo met de tweede zijn… super dat jij goed oplet. Top.

 • Henny zei

  Goed dat je hier aandacht aan besteed. Ik las het verhaal van de week via facebook, echt heftig, ik was er stil van. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn met je baby.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 4 weken geleden
 • 7 minuten lezen