Waar ben je naar opzoek?

10 redenen om kraambezoek uit te stellen

4 minuten lezen denise Denise Meijer
10 redenen om kraambezoek uit te stellen

“Kraamvisite… Waarom bestaat het eigenlijk nog!?” zo luidde een reactie onder het blog 10 types die beter niet op kraamvisite hoeven te komen.  Iets wat me stof tot nadenken gaf, want inderdaad: kraamvisite hoort er dan wel bij, maar is lang niet altijd zo geweldig als we ons zelf voorstellen zo tijdens een eerste zwangerschap. En zeker niet zo snel na de bevalling! 

Aangereden wild

Ook mijn eigen voorstelling van kraamvisite was heel anders dan dit in werkelijkheid bleek te zijn. Zo bleek de hormoon-overgoten, pas bevallen versie van mezelf, absoluut niet gemaakt voor enig sociaal contact. Ik was veel te moe voor drukte of gezwets over de bevalling en ik was mede door de bovenstaande redenen, lang niet assertief genoeg om plakkers de deur uit te werken als ik aan mijn taks zat voor de dag. Er was trouwens weinig nodig om die grens te bereiken, aangezien je enkele dagen na je bevalling meer weg hebt van een stuk aangereden wild, dan dat je echt je charmante, vitale, vermakelijke ‘ikje’ kan zijn voor je kraamvisite. Dus…

Een paar weken uitstel van kraamvisite

Om diezelfde redenen kiezen veel moeders bij een tweede zwangerschap voor een kraamborrel op een door hun gekozen datum. Dit vaak enkele weken na de bevalling, want helemaal zonder de presentjes en onverdeelde aandacht voor je eigen, kersverse wereldwonder kunnen we ook weer niet.
Maar een kraamborrel komt alle visite in één keer en op een moment dat je jezelf waarschijnlijk weer een beetje mens zal voelen.

Kraamborrel of niet; is het sowieso niet beter om kraamvisite uit te stellen tot een paar weken na de bevalling?
Natuurlijk is dit persoonlijk, want er zijn ook mensen die oprecht genieten van de kraamvisite, maar IK kan in ieder geval 10 redenen bedenken waarom ik het heerlijk vond om een paar weekjes te wachten.

1. Ik was de eerste periode vooral moe en dan niet een klein beetje, maar het soort van ‘ik weet niet of ik van voren of van achteren leef’-moe. Zo moe dat je de 80ste keer dat je je bevallingsverhaal moet vertellen, er niets anders uitkomt dan een betekenisloos soort van gebrabbel, wat je ook wel eens hebt na een stuk of twintig wijn teveel.

2. De baby heeft de ‘visite’ niet nodig, of sterker nog; het is misschien zelfs wel beter om Jan-en-Alleman buiten de deur te houden tijdens die eerste kwetsbare weken. Nu had ik er bij mijn zoon totaal geen moeite mee om hem van hand-tot-hand te laten gaan, maar bij dochterlief moest ik er niet aan denken. Ook omdat je gewoonweg niet weet wat er aan virusjes en bacteriën mee naar binnen genomen wordt.

3. Maar daarentegen; de baby doet toch niet veel. Behalve slapen, eten, poepen en huilen, dan. Dus ze missen er niet veel aan, toch?

Lees ook: 10x waar de kraamvisite over liegt 

4. Borstvoeding is best wel even ‘aanklooien’, de eerst periode. En daar hoef je echt geen publiek bij te hebben.

5. Dat gezegd hebbende; alle kleine prutsmomentjes van de eerste weken zijn sowieso niet voor andermans ogen bestemd.

6. Je bent herstellende, want overall komen baby’s er op twee manieren uit: OF via de geboortegang (oftewel; je doos!), of via een flinke jaap in je buik. Bij beide manieren heeft je lichaam nodig om te herstellen en herstellen doe je beter door middel van (en dit lijkt me niet meer dan logisch) RUST!

7. Een baby vergt daarnaast wat van je aanpassingsvermogen. Niet alleen van jou als vrouw, of moeder, maar ook van jou als partner, als vriendin, als schoondochter enzovoorts. Hoewel er sommige vrouwen zijn die met de geboorte van hun kind, ook direct geboren worden als moeder; is het meer dan normaal als je wat moeite hebt om je draai te vinden met een nieuw mini-mensje in je huis. En weet je? Je draai vinden is zoveel lekkerder zonder vage kennissen en verre vrienden om je heen.

8. Het scheelt een hoop ‘nieuwe-mama’-irritaties als je even wacht. Want eerlijk is eerlijk; de eerste weken zul je waarschijnlijk te pas en te onpas als een tijgerin uit de hoek komen. Na verloop van tijd leer je echt wel weer relativeren en snap je echt wel dat je de vinger van dat ene lieve bejaarde vrouwtje niet af hoeft te bijten als ze ook maar naar je baby wijst. Daarom is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Om familieruzies en afgeknabbelde ledematen te voorkomen.

Lees ook: Rot op met je koortslip!

9. Aan pakjes in maat 50/56 heb je sowieso al geen gebrek. Een maat waar de gemiddelde baby na ongeveer drie weken uitgegroeid zal zijn, maar je mee wordt doodgegooid als je je kraamvisite besluit te plannen vlak na de geboorte. Ik kan ze ook geen ongelijk geven, want die ieniemienie-pakjes zijn ook echt om op te vreten! Maar een paar weken zal je sneller kleding krijgen ‘op de groei’, of in een maat die je zelf niet zo veelvuldig had ingeslagen. Een futiliteit, maar best handig, toch?

10. Het is sowieso leuker als je zelf een beetje mens bent als er visite over de vloer komt. En laten we eerlijk zijn: de eerste periode na de bevalling zit dat er in het gros van de gevallen, simpelweg niet in. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals enkele van de bovengenoemde redenen, maar het kan ook zijn dat je wilt genieten van quality-time van jou en je gezin. Zolang er redenen zijn waarom jij jezelf niet prettig voelt bij visite over de vloer, dan zal het geen leuke, gezellige ervaring worden. En dat is zo zonde van je kraamtijd!

Vergeet dus vooral niet dat kraamvisite geen must is. Het is geen verplichting en je moet jezelf niet gedwongen voelen om iedereen op bezoek te laten komen.

Jij bent de kraamvrouw, dus jij maakt de regels. Punt!

Bron afbeelding: Pixabay

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 dagen geleden
  • 7 minuten lezen
Blogs over body en beauty

15 tips voor gebruik van Vaseline

  • 2 dagen geleden
  • 5 minuten lezen
Co-ouderschap

Co-ouderschap wat is dat? + tips

  • 2 dagen geleden
  • 7 minuten lezen