Waar ben je naar opzoek?

Mama’s met een postnatale worden té laat doorgestuurd

2 minuten lezen tilda Tilda Timmers
Mama’s met een postnatale worden té laat doorgestuurd

Soms vraag ik me af waar het met de zorg in Nederland naartoe gaat. De wachtlijsten rijzen de pan uit, de zorgverzekeraars bepalen vrijwel alles en zelfs consultatiebureaus en huisartsen willen geen samenwerkingsverband aangaan.

Ik loop hier in de praktijk dagelijks tegenaan. Ik probeer, zoals de meesten weten, me al een tijd hard te maken voor meer samenwerking tussen de verschillende disciplines: consultatiebureaus, verloskundigen, kraamzorg, huisartsen, etcetera. Om ervoor te zorgen dat moeders die na de bevalling niet op een roze wolk zitten, eerder en sneller van dienst te kunnen zijn. Ik zie te vaak moeders die al zo ver naar beneden zijn afgegleden in de negatieve spiraal. Daar is dan zeker nog wel wat aan te doen, maar het herstel duurt maanden.

Lees ook: De pil maakt depressief!

Ze willen niet doorverwijzen

Als ik een moeder die een grijze wolk ervaart, binnen een paar weken in de praktijk zou ontvangen, zou ik deze moeder een stuk sneller weer het positieve pad op kunnen krijgen, een uitzondering daargelaten. Maar helaas kiezen consultatiebureaus er bijvoorbeeld vaak voor om de boot af te houden. Ze willen niet doorverwijzen of flyers meegeven, omdat ze (en ik citeer): “Al zoveel benaderd worden door fysiotherapeuten, logopedisten, enzovoorts.” Begrijpelijk dat dit vervelend kan zijn, maar laten we nu een ding eens centraal stellen: het belang van de (jonge) moeder. De moeder die langzaam aan verzuipt, omdat ze zich geen raad weet met haar gevoelens, en haar negatieve gedachten. De mama die eigenlijk al zover heen is, dat ze soms geen zin meer heeft in het leven. Laten we er nou voor zorgen dat die moeder zich gehoord voelt. Dat ze op tijd gesignaleerd wordt en bovendien: de acute en accurate zorg krijgt die ze zo verdiend!

Lees ook: Doen! Ga eropuit tijdens een postnatale depressie!

Onbeschoft

Afgelopen week was ik bij een huisarts in mijn nieuwe woonplaats Amersfoort. Ik liep naar binnen en trof daar een assistente. Ongeïnteresseerd wegkijkend, ‘stond ze me te woord’. Eigenlijk keek ze me vooral weg. Ik vroeg haar om mijn flyers onder de aandacht van de artsen te brengen. Ze gaf me een mailadres mee en dat was het eigenlijk wel. Later hoorde ik via via, dat de betreffende assistente mijn flyers gewoon had weggegooid! Ik vind dit ongelofelijk onbeschoft. Zo kan ik nog een paar voorbeelden opnoemen, waar ik regelmatig tegen aan loop.

Hun belang voorop

Ik vind het schrijnend en vooral oneerlijk, dat de moeders die het het hardst nodig hebben, niet op tijd geholpen worden. Een net bevallen moeder, weet niet waar ze de hulp vandaan moet halen. Dan is het aan de huisarts of het consultatiebureau, om deze moeder naar de juiste persoon door te verwijzen. Natuurlijk moeten er regels zijn en worden dit soort bureaus overstelpt met flyers van deze gene. Maar dat mag geen reden zijn om een samenwerking in de weg te staan. Dit mag niet de reden zijn, dat moeders soms maanden in hun eentje moeten zien te overleven, terwijl ze steeds verder afglijden in hun depressieve gedachten en negatieve emoties. Laten we hun belang voorop zetten en niks anders!

Bron beeld: Pixabay

Tilda Timmers

Tilda Timmer is therapeut en ervaringsdeskundige voor moeders en vaders zonder roze wolk. Ze heeft twee boeken geschreven: ‘Toen kreeg ik weer lucht’ & ‘This Is Post Partum’.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen