Waar ben je naar opzoek?

Ik heb drie kinderen. Dat zijn dus drie bevallingen. Laat ik voorop stellen dat ik het heel fijn vind hoe je begeleid wordt in Nederland en hoe goed de zorg geregeld is rondom zwanger worden, zwanger zijn, bevallen en de nazorg. Voor ons vrouwen in Nederland is dat vanzelfsprekend maar in heel veel andere landen niet. In deze blog vertel ik je over mijn drie zwangerschappen: drie keer met een medische indicatie dus drie ziekenhuisbevallingen. Hoe heb ik dat ervaren?

Als vrouw mag je zelf beslissen waar je wil bevallen: thuis of in het ziekenhuis. Mits het goed gaat met jouw gezondheid en de gezondheid van je baby. Als er tijdens de zwangerschap complicaties zijn dan kom je onder begeleiding van een gynaecoloog en moet je in het ziekenhuis bevallen.

Wanneer bevallen met een medische indicatie?

Even wat korte info. Wanneer krijg je een medische indicatie en moet je bevallen in het ziekenhuis?

 • Als je als moeder een bepaalde ziekte hebt: epilepsie, hartziekten, longziekten, nierziekten, suikerziekte, immunsysteemziekte, schildklieraandoening.
 • Als er problemen waren bij een eerdere zwangerschap: te hoge bloeddruk, meer dan twee keer een miskraam, te vroeg loslaten van de placenta, doodgeboren baby, meer dan één liter bloed verliezen, operatieve verwijdering van de placenta bij een vorige bevalling.
 • Meerlingzwangerschap.
 • Problemen tijdens de zwangerschap: bloedverlies, te hoge bloeddruk, afwijkende ligging van de baby, onregelmatige hartactie van de baby, HIV-infectie, zwangerschapssuiker, zwangerschapsvergiftiging, eclampsie en HELLP-syndroom.
 • Als je bevallen bent van je eerste met een keizersnee.
 •  Wanneer je baby in een stuit ligt.
 • Gastric Bypass operatie.
 • Andere redenen: zwanger terwijl er nog een spiraaltje in de baarmoeder aanwezig is of wanneer je moeder DES heeft gebruikt toen ze zwanger was van jou.

Er zijn dus best wel wat redenen waarom je een medische indicatie kunt krijgen. Het is fijn dat ze de vinger aan de pols houden maar hoe is het nou werkelijk om te bevallen met een medische indicatie?

3x mijn ervaringen: bevallen met een medische indicatie

Toen ik voor het eerst zwanger was had ik een romantisch beeld van bevallen. Ik wilde ook heel graag thuis bevallen. Maar die droom viel al snel in diggelen. In het laatste trimester van mijn zwangerschap belande ik bij de gynaecoloog met een te hoge bloeddruk. Ik mocht vanaf toen niet meer thuis bevallen. Gelukkig kon ik mij er snel overheen zetten.

Toen het eenmaal zover was en ik ging bevallen viel het mij allemaal behoorlijk tegen. Ik kreeg meerder complicaties tijdens de bevalling waardoor ik aan bed geluisterd was. Mijn zoon zijn hartslag ging op en neer dus er werden draadjes ingebracht en ook ik lag aan allerlei draden. Later kwam daar ook nog pijnbestrijding bij. Ik mocht en kon niet meer van bed af. Dat vond ik vreselijk want de weeën kwamen overal vandaan.

Doordat ik geen bewegingsvrijheid had en aan bed geluisterd was, kwamen die weeën nog harder binnen voor mijn gevoel. Wat ik wilde was lopen, bukken, hangen, douchen. Maar het kon allemaal niet. De bevalling heeft 19 uur geduurd. Van de eerste wee tot de laatste perswee en de geboorte. De ontsluiting vorderde niet en ze prikten pas heel laat mijn vliezen door. Dit hadden ze beter eerder kunnen doen want daarna begon het op te schieten. Bij de persweeën bleek zoonlief een sterrenkijker te zijn en werd hij uiteindelijk gehaald met de vacuümpomp.

Na al die complicaties wist ik sowieso zeker: vanaf nu ging ik altijd in het ziekenhuis bevallen. Maar ik had nog steeds goede hoop dat het bij de andere bevallingen anders zou gaan.

Weer een te hoge bloeddruk + inleiden

Helaas viel dat tegen! Bij de volgende twee zwangerschappen wederom een te hoge bloeddruk, stond ik onder strenge controle en moest ik wederom bevallen met een medische indicatie. Bij bevalling 2 en 3 werd ik ook nog eens ingeleid. Ook dit helpt niet mee aan de bewegingsvrijheid want dat had ik simpelweg niet. Overal slangetjes, een infuus, pijnbestrijding, nog meer slangetjes. Ik ben het bed niet af geweest.

Ik denk dat wanneer ik wel uit bed had gekund de bevallingen echt veel sneller waren gegaan. Wat mij vooral tegenstaat is dat ik drie keer geen bewegingsvrijheid heb gehad en heel erg aan bed gebonden was door al die infusen en slagentjes. Ik heb het idee dat het daardoor extra lang duurde allemaal. En ik had veel pijn, de weeën waren moeilijk op te vangen. Het hielp allemaal niet mee.

Nog een keer bevallen in het ziekenhuis? Ja!

In ieder geval een shoutout voor al het personeel wat ervoor gezorgd heeft dat ik drie kinderen op een veilige manier ter wereld heb kunnen zetten. Bevallen in het ziekenhuis vond ik absoluut heel fijn. Want buiten al die slangetjes om, had ik tijdens de bevallingen ook veel bloed verloren en bij de laatste bevalling liet de placenta niet los en moest ik naar de operatiekamer. Moet er niet aan denken dat ik thuis was geweest dan…

Ik ben heel blij dat ik onder ‘strenge’ controle heb gestaan en ze alles gedaan hebben voor een veilige zwangerschap en bevalling. Mocht ik ooit nog eens gaan bevallen, wat toch niet zal gebeuren maar goed, dan beval ik absoluut weer in het ziekenhuis maar dan het liefst zonder al die draadjes. Maarja, ik heb het niet voor het zeggen.

Ga jij bevallen met een medische indicatie? Ik wil je niet bang maken. Elke vrouw ervaart het weer anders. Wat ik jou vooral wil meegeven, als je moet bevallen met een medische indicatie, probeer het zo prettig mogelijk te maken. Een bevalplan schrijven is zo gek nog niet. En overleg veel met je partner die te hulp kan schieten als jij even ‘van de wereld’ bent.

En ohja, ik wil dan een doula!

7 dingen die gebeuren als je een ruggenprik krijgt

Voor het krijgen van een kind moet je eerst een zwangerschap en een bevalling doorstaan. De een doorloopt dat fluitend, de ander is doodziek en heeft het zwaar. Elke zwangerschap en bevalling is anders. Bij een bevalling kun je (gelukkig)…

 • Love2BeMama
Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 1 maand geleden
 • 7 minuten lezen