Waar ben je naar opzoek?

Zwangerschap vergroot niet de kans op terugkeer borstkanker

1 minuut lezen Marian Alons
Zwangerschap vergroot niet de kans op terugkeer borstkanker

Onderzoekers dachten jarenlang dat een vrouw er verstandig aan deed om niet zwanger te raken wanneer ze eenmaal borstkanker heeft gehad. Door de hormonale verandering in het lichaam zouden de kankercellen weer kunnen terugkomen. Maar goed nieuws uit recentelijk onderzoek: er is geen verhoogde kans dat de kanker terugkomt na een zwangerschap.

Lees ook: Vrouw met borstkanker waarschuwt vrouwen op Facebook

Aan het onderzoek van de American Society of Clinical Oncology deden 1207 vrouwen mee. Zij zijn jonger dan 50 en hebben niet-uitgezaaide borstkanker gehad. Meer dan de helft (57%) had het type ER-positief. Dat betekent dat de tumoren groeien onder invloed van het hormoon oestrogeen. 333 Vrouwen raakten zwanger gedurende het onderzoek, gemiddeld zo’n 2,5 jaar nadat zij borstkanker hadden.

Beschermende werking?

De onderzoekers vonden geen verschil bij de vrouwen die wel en niet zwanger werden na hun ziekte, zelfs niet bij de vrouwen die ER-positieve kanker hadden. Bij vrouwen waarvan de kanker niet door oestrogeen werd beïnvloedt, heeft een zwangerschap zelfs een positief effect. De kans dat de vrouwen die zwanger werden na borstkanker aan hun ziekte overleden, daalde met 42%! Onderzoeker Lambertini: “Je zou kunnen suggereren dat een zwangerschap juist beschermend werkt tegen een eventuele terugkeer van de kankercellen.”

Meer onderzoek

Daarom zouden vrouwen die de ziekte hebben gehad niet ontmoedigd moeten worden voor een zwangerschap. Wel moet er meer onderzoek worden gedaan naar de ‘beschermende’ werking van een zwangerschap. Ook moet er verder onderzoek worden gedaan naar de andere soorten borstkanker: HER2-positieve borstkanker en erfelijke borstkanker.

Bron: Reuters             –                Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over zwanger worden & zwangerschap

Dit worden de babynamen van 2022!

  • 9 uur geleden
  • 1 minuut lezen
Tieners & Pubers

Waarom je kind kostgeld laten betalen een goed idee is…

  • 1 week geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Naar school op Curacao: zo hebben wij het geregeld!

  • 2 weken geleden
  • 7 minuten lezen