Waar ben je naar opzoek?

Zwangerschap vergroot niet de kans op terugkeer borstkanker

1 minuut lezen Marian Alons
Zwangerschap vergroot niet de kans op terugkeer borstkanker

Onderzoekers dachten jarenlang dat een vrouw er verstandig aan deed om niet zwanger te raken wanneer ze eenmaal borstkanker heeft gehad. Door de hormonale verandering in het lichaam zouden de kankercellen weer kunnen terugkomen. Maar goed nieuws uit recentelijk onderzoek: er is geen verhoogde kans dat de kanker terugkomt na een zwangerschap.

Lees ook: Vrouw met borstkanker waarschuwt vrouwen op Facebook

Aan het onderzoek van de American Society of Clinical Oncology deden 1207 vrouwen mee. Zij zijn jonger dan 50 en hebben niet-uitgezaaide borstkanker gehad. Meer dan de helft (57%) had het type ER-positief. Dat betekent dat de tumoren groeien onder invloed van het hormoon oestrogeen. 333 Vrouwen raakten zwanger gedurende het onderzoek, gemiddeld zo’n 2,5 jaar nadat zij borstkanker hadden.

Beschermende werking?

De onderzoekers vonden geen verschil bij de vrouwen die wel en niet zwanger werden na hun ziekte, zelfs niet bij de vrouwen die ER-positieve kanker hadden. Bij vrouwen waarvan de kanker niet door oestrogeen werd beïnvloedt, heeft een zwangerschap zelfs een positief effect. De kans dat de vrouwen die zwanger werden na borstkanker aan hun ziekte overleden, daalde met 42%! Onderzoeker Lambertini: “Je zou kunnen suggereren dat een zwangerschap juist beschermend werkt tegen een eventuele terugkeer van de kankercellen.”

Meer onderzoek

Daarom zouden vrouwen die de ziekte hebben gehad niet ontmoedigd moeten worden voor een zwangerschap. Wel moet er meer onderzoek worden gedaan naar de ‘beschermende’ werking van een zwangerschap. Ook moet er verder onderzoek worden gedaan naar de andere soorten borstkanker: HER2-positieve borstkanker en erfelijke borstkanker.

Bron: Reuters             –                Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 11 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 11 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 11 maanden geleden
  • 4 minuten lezen