Waar ben je naar opzoek?

7 dingen die gebeuren als je een ruggenprik krijgt

3 minuten lezen Love2BeMama Love2BeMama
7 dingen die gebeuren als je een ruggenprik krijgt

Voor het krijgen van een kind moet je eerst een zwangerschap en een bevalling doorstaan. De een doorloopt dat fluitend, de ander is doodziek en heeft het zwaar. Elke zwangerschap en bevalling is anders. Bij een bevalling kun je (gelukkig) kiezen voor pijnbestrijding. De keus is aan jou of je dat wil! Het kan dan allemaal wat makkelijker voor je worden. Kies je voor een ruggenprik? Houd dan rekening met wat er kan gebeuren als je kiest voor een ruggenprik!

Bevallen met pijnbestrijding

Of je nou kiest voor een ruggenprik of een ander soort pijnbestrijding, tijdens je vaginale bevalling; elke vrouw is fantastisch wanneer ze, op wat voor manier dan ook, een kind op de wereld zet! Het valt namelijk niet mee om 9 maanden zwanger te zijn, een kind te baren en 9 maanden te ontzwangeren.

Kies je voor pijnbestrijding en een ruggenprik dan is dat de meest effectieve manier van pijnstilling tijdens de bevalling. Als je bevalling stroef loopt kunt je met een ruggenprik ook wat tijd winnen om de bevalling op een natuurlijke manier af te wachten. Met een ruggenprik ben je veel meer ontspannen en maak je de bevalling meer mee.

Een ruggenprik: dit moet je weten!

Wanneer je kiest voor een ruggenprik moet je rekening houden met een aantal dingen na het zetten van de ruggenprik. Dit zal je waarschijnlijk niet vertelt worden voordat je kiest voor een ruggenprik. Het is dus goed om hier rekening mee te houden.

Je kan de controle over je lichaam kwijtraken

Het kan gebeuren dat je lichaam begint te trillen en rillen en je moeite hebt om de controle over je lichaam terug te krijgen. Zorg ervoor dat je de rust hebt om jezelf terug te vinden.

Je krijgt een katheter

Als je kiest voor een ruggenprik krijg je een katheter. Je bent namelijk vanaf je middel verdoofd en je kunt niet meer alleen naar de wc. J

Het kan zijn dat een ruggenprik niet werkt

Ik wil je natuurlijk niet bang maken maar in 5% van de gevallen kan het zijn dat het niet lukt een ruggenprik te zetten en dit niet het gewenste effect geeft. Dat het niet lukt kan meerdere oorzaken hebben; meestal heb je gewoon pech! Vertrouw erop dat het bij jou wel gaat werken.

Misschien heb je er meer nodig dan één

Als je al vroeg in de bevalling kiest voor een ruggenprik kan het zijn dat je nog een extra ruggenprik nodig hebt, naarmate de bevalling vordert.

Je kan je bed niet uit

Doordat je aan de bewakingsapparatuur ligt en een infuus krijgt ben je aan bed gebonden, tijdens de bevalling. Ook na je bevalling ben je aan bed gebonden omdat je niet meteen kan lopen.

Houd rekening met een kunstverlossing

Er is een verhoogde kans op een kunstverlossing door middel van een vacuümpomp.

Borstvoeding vertragen

Als je een ruggenprik hebt gehad kan het je borstvoedingsproductie vertraging. Dit kan allemaal wat later op gang komen.

Wat zit er in de Ouders van nu Babybox en Zwangerbox?

Ik ben inmiddels ver gevorderd in mijn zwangerschap. Aan mij dan ook de eer om de gratis zwanger- en babybox van Ouders van Nu te ontvangen en deze te unboxen. Wat is de inhoud van de Ouders van Nu gratis…

 • Lottblogt

De bijwerkingen van een ruggenprik

Ook zijn er een aantal bijwerkingen die kunnen optreden. Dit is zeldzaam maar wel goed er rekening mee te houden:

 • Bloeddrukdaling: bij een te lage bloeddruk voel je je niet lekker en duizelig. Als je op je zij gaat liggen worden de klachten minder. Door de bloeddrukdaling kan de hartslag van je baby ook veranderen.
 • Je kan koorts krijgen en dan wordt je baby, na de bevalling, opgenomen op de kinderafdeling.
 • Als gevolg van de stoffen die in de pijnbestrijding zitten kun je lichte jeuk krijgen.
 • Je kan een allergische reactie krijgen op de plek waar de pijnbestrijding wordt gezet.
 • In zeldzame gevallen kun je last krijgen van ademhalingsproblemen.
 • Je kan een dag, na het zetten van de ruggenprik, hoofdpijn krijgen. Dit komt doordat de ruimte rond het beenmerg wordt aangeprikt.
Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar mail@love2bemama.com.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 1 maand geleden
 • 7 minuten lezen