Waar ben je naar opzoek?

Alleenstaande moeder en een woning vinden tips

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Alleenstaande moeder en een woning vinden tips

Het einde van je relatie is heftig. In de eerste instantie heb je te maken met de emotionele impact van je relatiebreuk, maar al snel moet je ook over met het regelen van de praktische zaken. Zeker als je nog jonge, thuiswonende kinderen hebt kan het heel lastig zijn om rond te komen. Dit heeft mede te maken met het feit dat fulltime werken lastig is als je de zorg voor jonge kinderen (deels) moet dragen. Een van de zaken die je moet regelen is een woning, maar hoe kan je als alleenstaande moeder een woning vinden? Waar heb je recht precies recht op?

Als alleenstaande moeder kan het flink lastig zijn om voldoende geld te verdienen om woonlasten te dragen. Dit is nog erger als je partner verder buiten beeld is en je helemaal alleen voor het gezin moet zorgen. Het kan ook gebeuren dat je ineens minder moet werken omdat je grotendeels de zorg van de kinderen op je neemt of je komt zelfs in de bijstand terecht. Een woning kopen gaat in zo’n geval niet lukken en ook de meeste huurhuizen zijn te duur. In het ergste geval val je precies tussen wal en schip. Dan is je inkomen te hoog om een sociale huurwoning te krijgen, maar verdien je te weinig voor een hypotheek of vrije sector huurwoning. Wat kan je als alleenstaande moeder dan doen om toch aan een woning te komen?

Kan je als alleenstaande moeder aan een woning komen?

Helaas liggen de huizen momenteel niet voor het oprapen. Hoewel er met man en macht wordt gebouwd aan nieuwe en zelfs goedkopere woningen, staat de huizenmarkt verschrikkelijk onder druk. Een huis staat nog geen dag te koop of te huur en er stromen al honderden reacties binnen. Dit is vanzelfsprekend niet gunstig voor de alleenstaande moeders die onverhoopt zonder woning te komen zitten. We hadden graag beter nieuws gehad, maar de werkelijkheid is dat je er ook als alleenstaande moeder geen manier is om makkelijk aan een woning te komen. Ook sociale huurwoningen liggen niet voor het oprapen en worden vaak alleen snel verhuurd als je een urgentieverklaring hebt en die worden bijna niet afgegeven. Het is een schrijnende situatie, omdat er jaarlijks meerdere alleenstaande moeders op straat komen te staan. Maar is er dan niets wat je kan doen?

Alleenstaande moeder en subsidie: Waar heb je recht op?

Als alleenstaande moeder is het lastig om alle ballen in de lucht te houden. Fulltime werken is vaak onmogelijk, omdat alleenstaande moeders vaak het grootste deel van de zorg over de kinderen dragen. Genoeg verdienen om het gezin te onderhouden…

  • Denise Meijer

Inschrijven bij de woningbouwvereniging

De beste kans heb je vooralsnog als je jezelf inschrijft bij een woningbouw vereniging. Afhankelijk van je inkomen zou particulier huren ook nog kunnen. Dit is alleen duur, soms heel duur en dit moet je als alleenstaande moeder maar op kunnen hoesten voor een woning. Als je jezelf in hebt geschreven bij een woningbouw vereniging kom je op een wachtlijst.

Familie en vrienden

Heeft iemand uit je familie-, vrienden-, of kennissenkring misschien een woonruimte waar je gebruik van kan maken? Of kan je bij familie terecht? Is er een regeling die je kan treffen met je ex-partner om eventueel samen te blijven wonen tot je iets anders hebt? Als een van die opties mogelijk is dan kan je hier natuurlijk gebruik van maken. Dit is echter voor veel alleenstaande moeders niet mogelijk. Of er is niemand in hun netwerk waar ze bij terecht kunnen of de situatie met de partner is zo schrijnend dat samenwonen niet meer kan. In zo een geval kan je gebruik maken van een urgentieverklaring.

Urgentieverklaring woning alleenstaande moeder

Je kan een urgentieverklaring aanvragen als de situatie zo dringend en er echt met spoed een andere woning nodig is. Een urgentieverklaring is er voor absolute noodgevallen. Denk aan de woonlasten die je niet alleen kan dragen, na een scheiding en als de veiligheid van je kinderen op het spel staat.

Let op: een urgentieverklaring krijg je alleen als je echt nergens anders kan wonen. Als je als alleenstaande moeder tijdelijk in een andere woning terecht kan of ergens kan logeren dan loop je het risico dat deze wordt afgewezen.

Dit zijn de voorwaarden voor een urgentie verklaring (bron: Rijksoverheid.nl)

  • Je moet om medische redenen verhuizen naar een sociale huurwoning
  • Het gezin is te groot voor je oude woning
  • Je verhuurder laat het oude huis slopen
  • Je bent een asielzoeker met een verblijfsvergunning
  • In het geval van geweld en/of bedreiging
  • Doorstroming vanuit een blijf-van-mijn-lijf-huis
  • Woonlasten
  • Als je niet meer dan 40.024 euro op jaarbasis verdient (let op: alimentatie wordt ook meegerekend als inkomen)

Gemeente

De voorwaarden voor een urgentieverklaring kunnen echter per gemeente verschillen. Ben je dus op zoek naar meer informatie over een sociale woning als alleenstaande moeder? Neem dan contact op met je eigen gemeente voor meer informatie. Ga ook goed na of je recht heb op toeslagen en op welke toeslagen.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen