Waar ben je naar opzoek?

Eerste menstruatie na een miskraam

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Eerste menstruatie na een miskraam

Van alle zwangerschappen loopt ongeveer 15 procent uit op een miskraam. Een miskraam kan je helaas niet voorkomen. Er zijn wel factoren die een rol kunnen spelen in hoe groot de kans is dat een zwangerschap op een miskraam uitloopt. Ongeacht de termijn: een vroegtijdig afgebroken zwangerschap is zwaar. Zowel lichamelijk als emotioneel . Zeker als je een hele sterke kinderwens hebt. Meestal word je binnen enkele weken weer ongesteld. Je kan dan ook weer zwanger worden. Maar wanneer kan je de eerste menstruatie na een miskraam verwachten? In dit blog geven we je meer informatie.

Na een miskraam kan je het gevoel hebben dat je hormonaal alle kanten op wordt geslingerd. Dit is natuurlijk niet zo gek, want met een miskraam neemt het zwangerschapshormoon HcG heel snel af. Hierna zet je lichaam direct de natuurlijke menstruatiecyclus weer in gang. Met al deze hormoonveranderingen en emotionele lading van een miskraam is het dus niet zo gek dat je jezelf lichamelijk van slag voelt. Veel vrouwen hopen na een miskraam dan ook op de eerste menstruatie. Dit betekent dat ze weer opnieuw zwanger kunnen worden, maar het geeft ook een gevoel van rust: wetende dat je lichamelijk gezien weer in een natuurlijk ritme zit.

8x Hoe ga je om met een miskraam?

Ik dacht altijd luchtig over het krijgen van een miskraam. Ach, kan gebeuren. Het is vervelend en naar maar op een gegeven moment ga je weer door en laat je het achter je. Totdat ik zelf een miskraam kreeg met…

  • Linda Bosscher

Eerste menstruatie na een miskraam

Het duurt ongeveer vier tot acht weken tot je na een miskraam je eerste menstruatie krijgt. De eerste keer ongesteld worden na een miskraam kan iets heftiger zijn. Je kan meer vloeien en meer last hebben van buikpijn. Dit heeft mede te maken met je baarmoeder die nog aan het herstellen is van de miskraam. Je kan vanaf dit moment weer zwanger worden. Hier is ook geen enkel bezwaar tegen. Het is echter wel belangrijk om te kijken of je hier emotioneel aan toe bent.

Emotionele impact miskraam

Een miskraam en de eerste menstruatie is niet alleen zwaar voor je lichaam. Ook emotioneel heeft een miskraam veel impact. De meeste vrouwen kijken onwijs uit naar het moment dat ze zwanger mogen worden en fantaseren vanaf een positieve test over de baby die gaat komen. Een miskraam maakt hier een abrupt einde aan. Iedereen verwerkt een miskraam op zijn eigen manier.

Toch zijn er nog teveel vrouwen die niet over hun miskraam durven te praten. Ze maken het kleiner dan het in werkelijkheid voelt terwijl gevoelens zoals boosheid, verdriet, ongeloof, teleurstelling en zelfs een gevoel van rouw heel begrijpelijk zijn. Probeer dus altijd over je gevoelens te praten met iemand die je vertrouwt. Neem de tijd om het verlies te verwerken. Een miskraam is een ingrijpende gebeurtenis. Alle gevoelens die hier bij komen kijken zijn heel normaal. Hier hoef je jezelf dus zeker niet voor te schamen.

Verwerking na een miskraam

Hoewel je ongeveer kan inschatten hoelang het duurt voor je eerste menstruatie na een miskraam weer op gang komt, ligt dit qua verwerking iets anders. Er staat helaas geen tijd voor wanneer het verdriet over is of minder wordt. Je partner verwerkt de miskraam waarschijnlijk ook heel anders dan jij. Dit is niet zo gek, want tenslotte maak jij alle lichamelijke en hormonale veranderingen door. Hierboven omschreven we al dat het heel belangrijk is om te blijven praten. Met iemand die je vertrouwt, maar dit kan ook de verloskundige of huisarts zijn. Miskraamverwerken.nl is een initiatief van twee moeders die helaas zelf te maken hebben met een onverwerkt miskraam verleden. Hier kan je ook terecht met je verhaal.

Blijf je somber en heb je het idee dat het verdriet maar niet overgaat? Schakel dan op tijd hulp in via de huisarts om het verlies van je zwangerschap beter te kunnen verwerken.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 4 weken geleden
  • 7 minuten lezen