Waar ben je naar opzoek?

Hoofdluis alarm! Hoe bestrijd je hoofdluis het beste?

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Hoofdluis alarm! Hoe bestrijd je hoofdluis het beste?

Het is een onderwerp waar de gemiddelde moeder al jeuk van krijgt: Hoofdluis! Meestal is er tijdens de periodieke hoofdluis controles niets aan de hand, maar als blijkt dat deze kleine kriebelbeestjes toch terrein winnen dan breekt het zweet je uit. Het is met recht een hoofdluis alarm. Je kan aan het kammen slaan! En met een klein beetje pech ook heel veel wassen (of ritueel verbranden het is maar net wat je voorkeur heeft).

Hoofdluis is een parasiet die leeft op de hoofdhuis en van mensenbloed. De beestjes zijn ongevaarlijk. Het enige waar je kind last van kan krijgen is jeuk. Hoofdluis verspreid zich heel makkelijk door middel van mens op mens contact. Het is dan ook heel logisch dat je hoofdluis besmettingen veelal ziet op basisscholen. Daar waar kinderen in nauw contact zijn met elkaar.

Hoofdluizen zijn gek op schoon en gewassen haar. Hierdoor zie je vaker hoofdluis bij meisjes. Jongens dragen meestal gel en/of andere haarproducten. Dit maakt de hoofdhuid weer een minder prettige leefomgeving voor de luizen. Als er een hoofdluis alarm wordt gegeven op school; dan zie je dat in het gros van de gevallen meerdere keren uit de klas zijn besmet. Zo snel verspreidt het beestje zich.

Hoofdluis alarm! Hoe kan je luizen in het vervolg voorkomen?

Zodra er een hoofdluis alarm wordt uitgegeven is het meestal al te laat. Het zweet breekt je dan ook uit als je jouw kind op het hoofd ziet krabben. Het is om deze reden verstandig om je kind een keer in de zoveel tijd op luizen te controleren. Het liefste een keer per week. Constateer je hoofdluis bij je kinderen? Geef dit dan zo snel mogelijk door op school en/of bij de sportvereniging. Zo ga je verdere verspreiding tegen. Er bestaan tevens preventieve sprays om hoofdluizen te voorkomen.

Hoe kom je van luizen af? 5 (preventieve) tips!

Luizen. Ze zijn de nachtmerrie van iedere ouder met schoolgaande kinderen. Zelfs terwijl ik dit bericht aan het typen ben zit ik mezelf al onbewust drie keer aan mijn hoofd te krabben. Maar ondanks alle goede bedoelingen is hoofdluis nu…

  • Denise Meijer

Hoe kan je hoofdluis het beste behandelen?

Hoofdluis alarm! Hoewel je beter kan voorkomen dan genezen kan het gebeuren dat je kind thuis komt met hoofdluis. Lees deze tips en wanneer je last hebt van hoofdluis kun je het volgende doen:

Kammen

Je kan gedurende twee weken dagelijks kammen met een speciale netenkam. Hiermee verwijder je de luizen en neten. Bij milde hoofdluis is dit nog wel te doen, maar als je merkt dat dit niet werkt kan je beter kijken naar een speciaal hoofdluismiddel om de hoofdluis te behandelen.

Hoofdluismiddel gebruiken

Je kan bij de eerste signalen van een hoofdluis alarm natuurlijk ook kiezen voor een speciaal middel om de luizen te bestrijden. Er zijn verschillende soorten hoofdluismiddelen op de markt. Dit zijn meestal lotions, shampoos, gel, mousse en sprays.

Let er op dat het middel de volgende actieve stoffen heeft: Dimeticon, Oligodeceenolie of Permetrine.

Beddengoed en kleding wassen

Let op: dit heeft alleen zin als je bij een hoofdluis alarm eerst het haar van de kinderen hebt behandeld. Luizen leven ongeveer 48 uur als ze niet op een menselijk hoofdhuid zitten. Verdere verspreiding door middel van kleding, beddengoed en mutsen gebeurd dus vrij weinig. Toch kan het gebeuren dat de hoofdluizen terug blijven komen. In dit geval kan het helpen om alles te wassen op 60 graden. Doe dit het liefst zo snel mogelijk nadat je de kinderen hun haren hebt behandeld. Is de besmetting heel hardnekkig? Herhaal het wasproces dan nog eens na twee weken.

Een hoofdluis alarm? Wil je meer informatie over hoofdluizen en de behandeling ervan? Raadpleeg dan de website van het RIVM voor alles wat je wil weten over hoofdluis.

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen