Waar ben je naar opzoek?

Alleenstaande moeder en subsidie: Waar heb je recht op?

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Alleenstaande moeder en subsidie: Waar heb je recht op?

Als alleenstaande moeder is het lastig om alle ballen in de lucht te houden. Fulltime werken is vaak onmogelijk, omdat alleenstaande moeders vaak het grootste deel van de zorg over de kinderen dragen. Genoeg verdienen om het gezin te onderhouden is er dan meestal niet bij. Daarom kan je als alleenstaande moeder subsidie aanvragen. Niet alleen voor nu, maar ook voor in de toekomst.

Bijstandsuitkering alleenstaande moeder

Wil jij weten waar je recht op hebt betreft alleenstaande moeder subsidie? Lees dan verder! Je krijgt een bijstandsuitkering als je per maand voldoende verdiend om fatsoenlijk van te kunnen leven. Hoewel de voorwaarden voor een bijstandsuitkering per gemeente kunnen verschillen zijn er bepaalde standaardregels waar je aan moet voldoen. Zo moet je in Nederland wonen, minder verdienen dan de door de overheid bepaalde bijstandsnorm, geen spaargeld hebben, geen recht hebben op andere uitkeringen en ook de overwaarde van je huis wordt meegerekend. Je vermogen mag in totaal niet hoger zijn dan 12.450 euro.

Hoeveel is een uitkering voor een alleenstaande moeder?

Het bedrag wat je aan bijstand kan krijgen heet de bijstandsnorm. Deze is afhankelijk van je situatie. Als alleenstaande ontvang je 70 procent van het netto minimumloon. Als alleenstaande ouder heb je tevens recht op kindgebonden budget. Dit krijg je bovenop de 70 procent minimumloon. Dit bedrag is een extra vergoeding voor (alleenstaande) ouders met kinderen tot 18 jaar oud. Dit is echter niet de enige subsidie waar je als alleenstaande moeder recht op hebt. Zo kan je nakijken of je recht hebt op diverse toeslagen. Dit kan zomaar meevallen en jou helpen.

Welke toeslagen voor alleenstaande moeder: Wat krijg je in 2021?

Als je een alleenstaande moeder bent, is het vanzelfsprekend lastiger om de eindjes aan elkaar te knopen dan wanneer je met zijn tweetjes bent. Kinderopvang, zorgverzekeringen, het onderhoud van de kinderen… Het zijn allemaal dingen waar je als alleenstaande moeder…

  • Denise Meijer

Arbeidsplicht

Met een bijstandsuitkering ben je verplicht om zo snel mogelijk betaald werk te vinden. Vaak helpt de gemeente je daarbij. Als de gemeente je hulp aanbiedt dan ben je tevens verplicht om dit aan te nemen. Als je werk krijgt aangeboden moet je dit accepteren. Doe je dit niet? Dan loop je het risico dat je bijstandsuitkering wordt verlaagd of zelfs wordt stopgezet.

Alleenstaande moeder subsidie: Scholing

Als alleenstaande ouder van kinderen van 1 tot en met 5 jaar oud ben je vrijgesteld van arbeidsplicht. Je kan echter wel verplicht worden op een opleiding te volgen. Dit lijkt een hoop gedoe, maar uiteindelijk is dit ook weer een investering voor een toekomst waar de kinderen groter zijn en ook voor zichzelf kunnen zorgen. Na vijf jaar kan je dan weer snel aan het werk en het vergroot je arbeidskansen op deze termijn. Weet je even niet hoe je het moet doen qua kosten kinderopvang en andere zaken? Neem dan vooral een kijkje in de verschillende subsidie potjes voor de alleenstaande moeder.

Hoe hoog is de bijstandsuitkering Alleenstaande moeder?

Als alleenstaande moeder kan het zo zijn dat je (tijdelijk) werk komt te zitten. Banen die flexibel genoeg zijn voor moeders met jonge kinderen, liggen jammer genoeg niet voor het oprapen. Meestal ben je dus aangewezen op een parttime baan,…

  • Denise Meijer

Subsidie opleiding alleenstaande moeder

Wil je een opleiding gaan volgen als alleenstaande ouder dan kost dit je ook tijd en geld. Niet alleen voor school zelf, maar ook voor de kinderopvang. Hier bestaan ook regelingen voor. Deze regelingen zijn er om je te helpen met de kosten die er bij een opleiding komen kijken. Voor alleenstaande moeder subsidies6 en opleiding kun je ook hulp krijgen.

Het probleem met het volgen van een opleiding is dat het geld en tijd kost. Je moet een opvangplek vinden voor op je schooldagen en/of de dagen dat je kinderen vrij zijn en jij naar school toe moet. Dit kan allemaal als ‘veel’ voelen als je als alleenstaande moeder voor de kinderen moet zorgen en naar school toe wil. Een subsidie voor de schoolgaande alleenstaande moeder kan hierin de uitkomst bieden. Zo heb je net dat extra steuntje in de rug voor kinderopvang, bijvoorbeeld. En heb je na vijf jaar wellicht de optie op een baan waarbij je meer dan bijstandsniveau verdiend.

Ben je nieuwsgierig naar welke regelingen en alleenstaande moeder subsidies er bestaan voor alleenstaande ouders die een opleiding willen volgen? Kijk dan op StudieMetKind. Hier kan je een bekijken op welke regeling je aanspraak kan maken.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen