Waar ben je naar opzoek?

Eerste menstruatie na bevalling stopt niet: Wat is er aan de hand?

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Eerste menstruatie na bevalling stopt niet: Wat is er aan de hand?

Wanneer je bent bevallen, duurt het een paar weken voordat je menstruatiecyclus weer op gang komt en je dus ook weer ongesteld wordt. Wanneer je weer ongesteld wordt en hoe erg je menstruatie is per vrouw weer anders. En wat als de eerste menstruatie na de bevalling niet meer stopt? Wat kan er dan aan de hand zijn?

Een eerste menstruatie na de bevalling is iets waar menig vrouw naar uitkijkt. Ze krijgen zo het gevoel dat het lichaam weer een beetje in het gareel is. Na negen maanden lang hormonaal alle kanten te zijn opgegaan voelt dit als een verademing. Je menstruatie is ook zeker een graadmeter of alles weer ‘naar behoren’ werkt. Toch kan je eerste menstruatie na de bevalling heel anders verlopen. Soms kan het zelfs gebeuren dat de eerste menstruatie na de bevalling meer stopt.

Wanneer eerste menstruatie na de bevalling?

Hoewel er geen echte pijl op te trekken is wanneer een vrouw na de bevalling weer ongesteld wordt, zijn er wel duidelijke gemiddelden. Er zit echter ook verschil in of je fles- of borstvoeding geeft en of je na de bevalling hormonale anticonceptie ben gaan gebruiken. Let op: dit is ook zeker geen overbodige luxe, omdat je zelfs zonder dat je ongesteld bent geworden gewoon weer zwanger kan raken. Tenslotte is je menstruatiecyclus al enige tijd voor de menstruatie op gang gekomen.

Geef je flesvoeding? Dan word je meestal rond de 6 en 8 weken weer voor het eerst ongesteld. Prolactine, het hormoon dat vrijkomt als je borstvoeding geeft, onderdrukt de eisprong en remt de aanmaak van baarmoederslijmvlies. De meeste vrouwen die borstvoeding geven worden om deze reden niet of later ongesteld. Meestal om en nabij de drie maanden.

De eerste menstruatie is vaak heftiger. Je kan meer pijn hebben en lichamelijke ongemakken ervaren. Dit heeft alles te maken met je baarmoeder die nog aan het herstellen is van de bevalling. De placenta laat een wond achter op de baarmoederwand. Dit moet vanzelfsprekend genezen. Door de samentrekkingen van je baarmoeder kan dit weer even opengaan, waardoor je het idee hebt dat je eerste menstruatie na de bevalling niet stopt of langer aanhoudt.

Eerste menstruatie na een miskraam

Van alle zwangerschappen loopt ongeveer 15 procent uit op een miskraam. Een miskraam kan je helaas niet voorkomen. Er zijn wel factoren die een rol kunnen spelen in hoe groot de kans is dat een zwangerschap op een miskraam uitloopt….

  • Denise Meijer

Eerste menstruatie na de bevalling stopt niet

De eerste menstruatie na een bevalling kan zo heftig zijn dat je weer kraamverband nodig hebt. Dit kan met het volgende te maken hebben:

Om te beginnen stopt het bloedverlies na de bevalling meestal tussen de 5 a 6 weken. Het kan dus zo zijn dat je menstruatie het navloeien van de bevalling overlapt. Het wordt lastig om te bepalen wat menstrueel en bloed van de bevalling is. Hierdoor kan je het idee krijgen dat deze eerste menstruatie na de bevalling niet meer stopt. Dat terwijl je eigenlijk nog aan het navloeien bent van de bevalling. Maar zelfs al ben je eerder gestopt met vloeien, kan het zo zijn dat je menstruatie iets zwaarder uitpakt.

Zoals hierboven geschreven heeft dat te maken met de wond die er in je baarmoeder achterblijft na een bevalling. Door de samentrekkingen van je baarmoeder tijdens de ongesteldheid, kan dit wondje weer een beetje opengaan. Dit geeft extra bloedverlies dat (helaas) iets langer kan aanhouden. Naast dat je eerste menstruatie na de bevalling niet zo snel stopt, kan het ook nog eens pijn doen. Hier kan je gewoon paracetamol voor innemen. Dit kan ook geen kwaad als je borstvoeding geeft.

Wanneer moet je de dokter bellen?

In het gros van de gevallen is er niets aan de hand en is extra ongemak en bloedverlies heel normaal. Stopt de eerste menstruatie na de bevalling niet en verlies je echter meerdere opeenvolgende dalen grote stolsels? Loopt het bloed letterlijk langs je benen of vertrouw je het gewoon niet? Trek dan altijd aan de bel bij de verloskundige, huisarts of gynaecoloog. It’s always better to be safe, then sorry!

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid vind je hier.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen