Waar ben je naar opzoek?

Mijn kind krijgt geen mobiel voor hij 12 is!

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Mijn kind krijgt geen mobiel voor hij 12 is!

We leven in een tijdperk van schermpjes. Daar ben ik me heel goed van bewust. Ook mijn kinderen zijn onwijs bedreven met hun tablet, spelcomputer en weten waarschijnlijk nog beter dan ik hoe mijn smartphone werkt. Toch houd ik me aan een regel vast: mijn kind krijgt geen mobiel voordat hij naar de middelbare school gaat. Kan ik mij daaraan houden?

Mijn kind krijgt geen mobiel

Ik vind het vreselijk. Van die dagen dat mijn kinderen niets liever willen doen dan met hun neus op een schermpje gedrukt zitten. Ik snap ergens dat dit nu eenmaal de ‘toekomst’ is. Op zo’n manier dat tijdens de corona sluiting zelfs les werd gegeven op dat o zo gehekelde computerscherm en er ook in de klassen veelvuldig gebruik van wordt gemaakt. Toch ben ik blij als zoonlief dat ‘onding’ soms even aan de kant legt om buiten te gaan spelen. Het laatste wat hij in mijn ogen nodig heeft, is nog een scherm, maar dan om mee te nemen. Ik blijf dan ook bij mijn standpunt: mijn kind krijgt geen mobiel voordat hij naar de middelbare school gaat. En hij heeft het nu ook niet nodig zodat ik hem kan bereiken. Vroeger hadden onze moeders toch ook geen mobiel? Toen speelden we ook buiten tot de lantarenpalen gingen branden en we wisten dat we naar huis moesten komen.

Ga bomen klimmen!

Persoonlijk krijg ik dik kippenvel als ik kinderen van nog geen tien jaar oud met hun snufferd op de telefoon over straat zie lopen. Je hoort in bomen te klimmen, slootje te springen, ga voetballen of val de gaten in je kleding. Als de lantarenpalen aangaan ben je thuis en je komt je om de zoveel tijd even thuis melden. Zoals het hoort. Een mobiele telefoon draagt mijns inziens op geen enkele manier bij aan eventueel buitenspeel plezier. Integendeel!

Treiterijen en schijnveiligheid

Hier kwam dan ook achter toen zoon werd getreiterd door enkele kinderen uit de wijk. “Je moet hem filmen als hij boos wordt,” hoorde ik een jong meisje zeggen. Ze wist natuurlijk niet dat ik van achter de schutting stond te luisteren naar wat hier precies gebeurde. Iets wat kennelijk normaal is tegenwoordig. Elkaar vastleggen als je op je kwetsbaarst bent en dat wordt dan ook als leuk gezien.

Er zijn ook ouders die hun kind een mobiele telefoon geven voor de ‘veiligheid’. Mijn kind krijgt geen mobiel; ook niet voor ‘veiligheid’. Nog zoiets waar ik mezelf niet echt in kan vinden. In mijn ogen is een kind van negen veel te kwetsbaar om zich te verweren als iemand hem van zijn telefoon probeert te ontdoen. Een makkelijk slachtoffer voor het gespuis dat toch echt overal rondloopt. En je kan wel zeggen dat je kind de telefoon in zijn zak moet houden voor noodgevallen, maar ik moet het eerste kind nog leren kennen die zich hier ook daadwerkelijk aan houdt. Zelfs al betreft het een Nokia 3310 waar je alleen maar Snake op kan spelen. Het is weer een scherm, waar ze wéér een spel op kunnen spelen.

Perfect systeem

Soms voel ik me een oude zeur dat ik ik er zo stellig over ben ‘mijn kind krijgt geen mobiel’. Zeker aangezien mijn zoon natuurlijk ook wel ziet dat meer en meer van zijn vriendjes en/of klasgenoten wel een felbegeerde smartphone krijgen. Toch zie ik er de meerwaarde niet van. Hij speelt hier in de buurt, klimt in bomen, spring over slootjes en valt de gaten in zijn broeken. Hij meldt zich om de zoveel tijd en is thuis op het moment dat de lantarenpalen aangaan. In mijn ogen een perfect systeem. Eentje die prima heeft gewerkt voor mij en vele andere kinderen.

Mijn kind krijgt geen smartphone

Zijn eerste smartphone krijgt hij nog wel, maar pas hij naar de middelbare gaat. Iets wat gelukkig nog dik drie jaar gaat duren. Tot die tijd verstuurt mijn kind alleen maar S.O.S. rooksignalen. Gewoon… Omdat ik zo een oneerlijke, ouderwetse moeder ben (die overigens zelf heel erg veel van haar eigen smartphone geniet). Mijn kind krijgt geen mobiel voor hij 12 is. Op welke leeftijd geef jij je kind een smartphone?

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
  • Joyce zei

    Tja mijn zoontje kreeg er wel 1 toen hij 10 was. Aangezien hij een keer niet thuiskwam terwijl ik doodziek op de bank lag. Bleek later dat hij was gaan spelen. Maar die oma was vergeten mij te bellen. En aangezien er hier een dreiging is van ontvoering heeft hij sindsdien een telefoon met een tracker. Zodat ik weet waar hij is. Het geeft hem zelf ook een veiliger gevoel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen