Waar ben je naar opzoek?

Alleenstaande ouder met kind op vakantie: 5 tips voor een ontspannen reis

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Alleenstaande ouder met kind op vakantie: 5 tips voor een ontspannen reis

Met kinderen op vakantie is al een onderneming op zich. Als je als alleenstaande ouder met je kind op vakantie gaat is dit misschien nog wel keer tien. Waar je normaal gesproken de taken voor en tijdens de vakantie deelt met je partner, komt dan de volledige verantwoording op een ouder zijn schouders terecht. Als alleenstaande ouder met kind voor het eerst op vakantie gaan, kan best spannend zijn.

Toch moet dit je niet tegenhouden om als alleenstaande ouder met je kind op vakantie te gaan. Sterker nog: met alle stress wat het alleenstaande ouderschap met zich meebrengt is het zelfs nodig om er gewoon even lekker op uit te gaan. Al is het maar om nieuwe tradities en gelukkige herinneringen te maken met je gezin. Toch begrijpen we heel goed dat het een onderneming is. In je eentje met je kind (of kinderen) op reis. Om deze reden hebben we wat tips voor je op een rijtje gezet. Zo is je vakantie als alleenstaande ouder met je kind ook echt zo relaxt mogelijk.

Waarom je als alleenstaande ouder met je kind op vakantie moet gaan!

Zoals hierboven al beschreven is het alleenstaande ouderschap al een uitdaging op zich. Je hebt je ontspanning ook echt nodig. Toch is het allemaal niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Zo kost een vakantie weer geld. Iets waar alleenstaande ouders geen overschot van hebben. Daarnaast kan het best beangstigend voelen. Ineens zonder partner op reis gaan mét kinderen. Alle verantwoordelijkheid is voor jezelf. Van het uitzoeken van alle praktische informatie, tot de reis ernaartoe. Toch is het niet allemaal zo negatief als je misschien denkt. Sterker nog: als alleenstaande ouder met je kind op vakantie gaan is vooral onwijs leuk! Zeker met de onderstaande tips om de ervaring nog ontspannender te maken.

Alleenstaande moeder en een woning vinden tips

Het einde van je relatie is heftig. In de eerste instantie heb je te maken met de emotionele impact van je relatiebreuk, maar al snel moet je ook over met het regelen van de praktische zaken. Zeker als je nog…

  • Denise Meijer

Tip 1: Het beste vervoer voor een alleenstaande ouder met kind op vakantie

Het vervoersmiddel naar je vakantiebestemming is altijd al belangrijk, maar als alleenstaande ouder met kind op vakantie gaan, is dit misschien nog wel belangrijker. Met de auto op vakantie geeft je bijvoorbeeld weer een bepaalde vrijheid. Je kan stoppen waar je wil en zoveel bagage meenemen als mogelijk is. Een autovakantie is echter wel vermoeiend en zorgt voor extra stress. Zeker als je meerdere kinderen op de achterbank hebt zitten die zich uiteindelijk gaan vervelen. Als je budget het toelaat en je een grotere afstand moet reizen kan je het beste kiezen voor het vliegtuig. Zo beperk je de uiteindelijke reistijd tot een minimum, maar zoals we al zeiden: je moet hier maar net het geld voor hebben. Een andere, voordeliger en snellere optie is de trein. Het duurt weer iets langer dan het vliegtuig, maar je zit niet met file’s en al het andere leed waar je op de weg wel weer mee te maken hebt.

Tip 2: De juiste accommodatie

Het maakt niet uit of je nu een hotel, bungalowpark of camping verblijft. Een kindvriendelijke accommodatie is heel belangrijk als je als alleenstaande ouder met je kind op vakantie gaat. Het zorgt ervoor dat je kinderen voldoende te doen hebben om zich te vermaken en jij op je beurt weer optimaal kan genieten van je blije kids en welverdiende rust. Als de kids genieten, heb jij ook ‘rust’.

Tip 3: Vraag voor hulp als het nodig is

Om hulp vragen is niet het makkelijkste om te doen, maar als je als alleenstaande ouder met je kind op vakantie gaat kom je er al snel achter dat je soms wat volwassen assistentie kan gebruiken. Schroom dus niet om hulp te vragen als je dit nodig hebt. Zelfs al is het maar omdat je een leuke foto gemaakt wil hebben van jou en je kinderen op jullie droomvakantie.

Alleenstaande moeder en subsidie: Waar heb je recht op?

Als alleenstaande moeder is het lastig om alle ballen in de lucht te houden. Fulltime werken is vaak onmogelijk, omdat alleenstaande moeders vaak het grootste deel van de zorg over de kinderen dragen. Genoeg verdienen om het gezin te onderhouden…

  • Denise Meijer

Tip 4: Verstandig inpakken

Inpakken voor je vakantie nog zoiets wat altijd voor extra spanning zorgt. Het helpt om van te voren een duidelijk lijstje te maken met wat je absoluut mee moet nemen. Geef ieder kind een eigen handbagage koffertje voor de extra dingen. Dit scheelt sowieso weer ruimbagage en zorgt dat niemand iets vergeten is of onverhoopt thuis moet laten omdat er geen ruimte meer is.

Tip: op deze website kun je gratis inpaklijstjes maken.

Tip 5: Ontspan!

Dit is misschien nog wel het allerbelangrijkste als je als alleenstaande ouder met je kind op vakantie gaat. Probeer te ontspannen. Neem ook de tijd om te genieten van een goed boek. Je kan nog zoveel plannen, stressen en regelen, maar het allerbelangrijkste blijft dat jij en je kinderen vooral heel veel plezier gaan hebben. Of je nu naar Spanje gaat of op een kort reisje binnen Nederland; een gelukkig gezin maakt gelukkige herinneringen. Dus ontspan, geniet en maak vooral heel veel plezier!

Deel deze blog op Pinterest ⤵️

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen