Waar ben je naar opzoek?

Wat moet je regelen bent als je zwanger bent en niet getrouwd?

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Wat moet je regelen bent als je zwanger bent en niet getrouwd?

Het is natuurlijk best een verouderd beeld dat je getrouwd moet zijn alvorens je aan kinderen begint. Hoewel dit de ‘traditionele’ gang van zaken is, zien we steeds meer stellen die eerst kinderen krijgen en daarna pas in het huwelijksbootje stappen. Dit is natuurlijk geen enkel probleem, maar wat moet je regelen als je zwanger bent en niet getrouwd?

Als je samen met je partner een kindje krijgt, maar nog niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, moet je bepaalde dingen goed regelen. Dit is belangrijk zodat zowel jij als je partner dezelfde rechten hebben als ouders zijnde. Welke dingen moet je regelen als je zwanger bent, maar niet getrouwd? Je leest het hier.

Wat moet je regelen als je zwanger bent en niet getrouwd?

Welke dingen moet je regelen als je zwanger bent en niet getrouwd? Dit heeft vooral met de juridische gang van zaken te maken. Er zijn wat dingen die niet vanzelfsprekend zijn als je kinderen krijgt en ongehuwd bent.

Wat moet je regelen als je zwanger bent en niet getrouwd: Erkennen van je kind!

Als je gehuwd bent dan wordt je partner, juridisch gezien, automatisch de ouder van jullie kind. Dit is niet anders als je partner niet de biologische vader is. Ben je geen geregistreerd partner of ben je niet getrouwd? Dan moet je partner eerst het kind erkennen. Dit is één van de eerste dingen die je moet regelen als je zwanger bent en nog niet getrouwd. Hiervoor moet je met zijn tweeën naar de gemeente. Bij voorkeur nog voor de geboorte, omdat de erkenning nodig is voor het kiezen van de achternaam en de aangifte na de geboorte.

Alleenstaande moeder financieel: hoe kom je de maand door?

Als je er als moeder alleen voor komt te staan dan kom je erachter dat er financieel ook het een en ander veranderd. Gedeelde kosten komen bijvoorbeeld op je eigen schouders terecht. Iets wat ervoor zorgt dat je maandelijks minder…

  • Denise Meijer

Ouderlijk gezag

Als het kind is erkend dan zijn beiden juridisch ouder van de baby. Toch is dit nog niet alles, want alleen degene die de baby heeft gebaard heeft het ouderlijk gezag. Deze ouder is de wettelijk vertegenwoordiger. Ouderlijk gezag vraag je aan bij de rechtbank. De aanvraag regel je via de website rechtspraak.nl. Dit is een van de dingen die je moet regelen als je zwanger bent, maar nog niet getrouwd.

Testament

Een testament is weliswaar een van die dingen waar je liever niet over na wil denken. Toch is het onwijs belangrijk. Dit moet je dus zeker regelen als je zwanger bent en nog niet getrouwd. Dit heeft meerdere redenen. Zo is het als je zwanger bent en niet getrouwd niet vanzelfsprekend dat je partner ook ouderlijk gezag heeft. Stel jij komt als moeder te overlijden; dan is het dus niet zeker en vanzelfsprekend dat je partner de voogdij over je kindje krijgt.

Door middel van een testament kan je ook een voogd benoemen voor als jullie beide iets overkomt. Een testament is daarnaast ook belangrijk voor een eventuele erfenis. Ben je zwanger, maar niet getrouwd dan erft je kind na de geboorte vanzelfsprekend alles. Je partner krijgt niets. Dit kan je voorkomen door een testament op te laten stellen.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 11 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 11 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 11 maanden geleden
  • 4 minuten lezen