Waar ben je naar opzoek?

Blog besparen gezin: Hoe houd je geld over?

5 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Blog besparen gezin: Hoe houd je geld over?

Besparen is zoiets dat een negatievere lading heeft dan nodig is. Als je wil besparen als gezin dan zijn er meerdere manieren waarop je dat kan doen. Sterker nog: dit kan op zo een manier dat het ook nog eens leuk blijft voor iedereen. Een budget erop nahouden is namelijk lang niet zo saai en stom als het lijkt. Sterker nog: het kan bijna moeiteloos. Zeker met deze blog besparen gezin tips!

Misschien ligt het aan mij, maar als iemand het vroeger had over besparen dan stond het gezin op zijn kop. Op een of andere manier schiet het beeld dat je op water en brood moet leven gelijk door je hoofd. Een beetje dramatisch natuurlijk, maar het geeft wel aan dat het vooral een ‘negatieve’ lading heeft. Toch heeft besparen als gezin heel veel voordelen. Zo blijft er meer geld over voor leuke dingen en mooie extraatjes. Wil je besparen als gezin? Zo houd je het een beetje leuk!

Budgettips huishouden: 8 geldbesparende tips!

In een druk huishouden, vliegt het geld er vaak een stuk harder uit dan de bedoeling is. Dit kan vele oorzaken hebben, maar gelukkig valt er echt nog wel wat aan kosten te drukken. Met deze budgettips voor een druk…

 • Denise Meijer

Budgettips voor binnen het gezin Besparen als gezin

Met deze budgettips voor gezinnen kun jij vandaag al beginnen met geld besparen en houd je besparen als gezin zelfs onwijs leuk.

Als ouder zijnde: verdeel de financien

Laten we beginnen bij het begin: als je geld wil gaan besparen als gezin, dan is het belangrijk om eerst alle inkomsten en uitgaven op papier te krijgen. Dit doe je als volgt:

 • Essentiële benodigdheden. Wat heb je echt nodig? Denk aan: boodschappengeld en vaste lasten, bijvoorbeeld.
 • Luxe benodigdheden. Wat heb je niet echt nodig, maar wil je ook niet zonder komen te zitten?
 • Spaargeld. Wat wil je opzij zetten per maand?
 • Onnodige uitgaven. Denk hierbij aan dat ene kopje koffie dat je haalt voor het werk. Of een broodje als lunch. Dit zijn onnodige uitgaven. Hier kan je dan ook veel op besparen als gezin zijnde.

Blog besparen gezin tips: Inkomsten en uitgaven

Hierna moet je gaan vaststellen wat er binnenkomt. Eventuele inkomsten/ kostgeld van oudere kinderen kan je hier ook bij meerekenen. Wat komt er per maand precies binnen? Hierbij kan je dan weer denken aan salaris, maar ook toeslagen en eventueel kostgeld van de oudere kinderen. Pak het lijstje aan uitgaven erbij en bekijk dan wat er maandelijks qua geld uitgaat. Waar kan je als gezin zijnde geld op besparen? Maak een duidelijk plan. Weet je niet waar je als gezin zijnde goed op kan besparen? Hier hebben we een paar voorbeelden:

Boodschappen

Maken jullie voldoende gebruik van de aanbiedingen? Het kan helpen om een weekmenu op te stellen aan de hand van wat er deze week in de aanbieding is. Maak een duidelijk en compleet boodschappenlijstje om te voorkomen dat je tussendoor alsnog naar de winkel moet (en je waarschijnlijk schuldig maakt aan onnodige impulsaankopen) en als een kip zonder kop de winkel binnenloopt om het karretje vol te laden.

Dit lijkt wellicht wat strikt, maar het kan een oprechte sport worden om zoveel mogelijk geld te besparen als gezin. Wil je weten wat je precies extra overhoudt? Maak dan een leuk overzicht met een totaal aan geld dat je met dat betreffende boodschappen rondje hebt bespaart. Leuk!

Budgettips gezin: hier kun je op besparen

Zoek jij budgettips voor je gezin? Hier vind je tips waar je op kunt besparen. Er zijn tal van redenen waarom je besluit om weer eens even goed te kijken naar het financiële plaatje van het gezin. Misschien is het…

 • Denise Meijer

Vaste lasten

Iets waar je vooral rekening mee kan houden als je geld wil gaan besparen met het gezin in het nieuwe jaar. Wat een zorg-, en autoverzekering en energienota mee te maken hebt is een jaarcontract. Wil je hier als gezin op besparen? Dan moet je dus meestal even geduld hebben. Het kan namelijk zeker lonen om dit soort vaste lasten met elkaar te vergelijken en een eventuele overstap te maken.

Wat kan je als gezin in de tussentijd doen om op bijvoorbeeld de energierekening of gas- en water te besparen? Denk aan een kookwekkertje voor tijdens het douchen bijvoorbeeld. Of steek eens vaker een kaarsje aan in plaats van dat je alle lichten aanzet. Is het een koudere avond? Pak dan lekker wat dekentjes erbij en kruip als gezin samen op de bank. Lekker warm, maar toch voordelig.

Geef iedereen zakgeld

Om het overzicht te bewaren kan je ieder gezinslid (en ja dus ook mama en papa) een vast bedrag per maand geven om vrij uit te geven als zakgeld. Is het geld op? Dan is het op en moet er weer gewacht worden tot de nieuwe maand zich aandient. Dit is niet alleen een goede manier om als gezin geld te besparen, maar ook om kinderen met geld om te leren gaan. Hoeveel zakgeld je je kind geeft? Lees deze tips!

De onvoorziene uitgaven 

Hoeveel blijft er nu nog over voor de onvoorziene uitgaven of om hiervoor voldoende te kunnen sparen? Is het te weinig dan kan je altijd nog bijstellen in de hoogte van het zakgeld om op dit gebied meer over te houden. 

Budgettips voor een groot gezin: 10 tips om geld te besparen

Budgettips voor een groot gezin. Een groot gezin kost geld. Je weet dat je uit een groot gezin komt of een groot gezin hebt als je deze 11 punten herkent. Een groot gezin kost meer geld omdat je natuurlijk niet…

 • Denise Meijer

onnodige uitgaven beperken

Probeer sterk te blijven. Het is verleidelijk om even een broodje te halen bij de bakker als je trek hebt, maar je bent zomaar enkele euro’s duurder uit als wanneer je even wacht tot je thuis bent en zelf een boterhammetje smeert.

Hetzelfde geldt voor de impulsaankopen. Het is zonde om iets, wat je met een beetje research voor veel goedkoper kan krijgen, in een opwelling voor de hoofdprijs aanschaft. Door soms even ‘tot tien te tellen’ beperk je onnodige uitgaven en bespaar je (veel) geld. 

Extra geld verdienen

Ga eens als gezin zijnde op zoek naar mogelijkheden om een extra zakcentje te verdienen. Kijk eens wat meer op marktplaats om overbodige items te verkopen of misschien juist wel om een tweedehands item op de kop te tikken. Op Marktplaats vind je vaak tweedehands kleding en speelgoed dat nog in prima staat is. Het enige, echte, significante verschil is de prijs. Zo kan je dus ook geld besparen als gezin. Door extra geld binnen te harken.

Heb jij nog concrete tips en aanvullingen op deze blog besparen gezin? Laat het ons zeker weten, dan vullen we de blog aan. Ben je op zoek naar nog meer tips dan is deze website ook een aanrader.

Deel deze blog op Pinterest ⤵️

Blog besparen gezin tips Pinterest
Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen