Waar ben je naar opzoek?

Budgettips huishouden: 8 geldbesparende tips!

5 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Budgettips huishouden: 8 geldbesparende tips!

In een druk huishouden, vliegt het geld er vaak een stuk harder uit dan de bedoeling is. Dit kan vele oorzaken hebben, maar gelukkig valt er echt nog wel wat aan kosten te drukken. Met deze budgettips voor een druk huishouden kan je per maand, zomaar tientallen euro’s besparen. Nieuwsgierig hoe je dit kan doen? Lees dan snel verder!

Wat is eigenlijk een druk huishouden? Want nu ik dit blog zit te tikken, moet ik eerlijk zeggen dat ook wij (met een huishouden van vier personen) soms nog onnodig, teveel geld uitgeven. Als ik heel erg goed ga kijken naar waar dit aan ligt, dan maken ook wij onnodige kosten. Dingen die we heel makkelijk kunnen voorkomen. Dus ik geef jullie niet alleen budgettips voor jullie drukke huishouden, maar ga er zelf ook mee aan de slag! Gedeelde smart is tenslotte halve smart!

Lees ook:

8 Budgettips huishouden

In een groot huishouden lopen er veel dingen door elkaar, dit maakt het ‘lastig’ om voor iedereen pasklare budgettips te verzinnen. Toch zijn er zeker 8 dingen die je als gezin kan doen om geld te besparen. Het maakt niet uit of je nu jongere, of oudere kinderen hebt. Motivatie is de sleutel. Als iedereen een beetje enthousiast wordt van het budgetteren, dan gaat het vanzelfsprekend al stukken makkelijker. 

Tip 1: De boodschappen

In een groot huishouden gaan er flink wat wekelijkse boodschappen doorheen. Zeker in het geval van grotere kinderen kan het soms lijken alsof al het gekochte eten er al op dezelfde dag doorheen is. Zo snel, dat het overzicht op dag twee al compleet verdwijnt. Het is dus slim om de boodschappen zoveel mogelijk te organiseren. Maak een weekmenu, let op de aanbiedingen van supermarkten in de buurt en geef ieder gezinslid de ruimte voor éé of twee snacks voor zichzelf. Als het op is, is het op. Dit maakt dit niet alleen een waardevolle budgettip, maar geeft ook de leden van het huishouden meer besef krijgen over wat er in huis is. Nog een bijkomend voordeel: ze eten zich niet vol in zakken chips, snoep en repen chocolade.

Tip 2: Huiswerk voor budgettips en het huishouden

Zorg ervoor dat impulsaankopen minder worden. Zeker in het geval van duurdere, grotere huishoudelijke items is het sowieso niet verstandig om jezelf hier schuldig aan te maken. Zelfs al komt de apparatuur (zo lijkt het) voor een bodemprijs. Alvorens je overgaat op aankoop; lees eerst de reviews van de winkel en het product naar wens. Vergelijk de prijzen en schroom niet om iets meer uit de buurt te shoppen als je hier voordeliger/ beter uit bent. Op internet zijn de prijzen vaak ook veel lager. En hoe langer je over een aankoop doet, hoe meer tijd je hebt om erover na te denken of je dit wel écht nodig hebt.

Tip 3: Verbruik 

Binnen een groot gezin lijkt het wel alsof er altijd van alles aanstaat. De wasmachine, douche, televisies. Het kan je op jaarbasis een flinke duit schelen als hier een stuk bewuster mee wordt omgegaan. Gebruik de wasmachine bijvoorbeeld minder. Nee, niet door deze met was stapel en al links te laten liggen. Je kan bijvoorbeeld ook als gezin afspreken om schone kleding nog een keer te dragen. 

Wasmachine draait overuren? Ik geef 8 handige wastips!

Die eeuwig uitpuilende wasmand is mij echt een doorn in het oog. Als moeder van drie kinderen en een man die niet weet hoe de wasmachine werkt, puilt de wasmand vaker uit dan dat hij leeg is. Het lukt mij…

  • Linda Bosscher

Tip 4: Zakgeld voor iedereen 

Het idee is simpel; iedereen (dus ook papa en mama) krijgen een vast, vrij te besteden bedrag per maand. Is het geld op? Dan is het ook echt op en krijg je er niets meer bij. Dit is niet alleen goed als budgettip voor het hele huishouden, maar ook nog eens prettig als je jouw kind wil leren omgaan met geld. Wil een van je kinderen bijvoorbeeld iets duurders kopen? Dan zal hij moeten gaan sparen. Dit gebeurt ook van wat hij maandelijks (of wekelijks) als zakgeld krijgt. Wil je weten wat voor bedrag je je kind aan zakgeld kan geven? Lees deze tips!

Tip 5: Eet niet zo vaak buiten de deur

Thuisbezorgd valt hier ook onder. Het is natuurlijk een no-brainer dat je hier flink wat geld mee bespaart. Houd bijvoorbeeld met het doen van de boodschappen rekening met het koken van grotere porties. Zo hoef je niet elke dag te koken én word je niet verleid om buiten de deur te eten.

Tip 6: Kijk kritisch naar de vaste lasten

Verzekeringen, de telefoonrekening… Allemaal zaken die maandelijks van je rekening worden gehaald, waardoor het kan zijn dat ze in vergetelheid raken. Zonde, want door hier ieder jaar weer kritisch naar te kijken kan je flink wat aan maandelijkse uitgaven besparen. Overstappen lijkt voor de meeste mensen zo een ‘gedoe’. Dit is ook iets wat veel huishoudens tegenhoudt om dit soort budgettips achterwege te laten. Gelukkig hebben de meeste providers en energiemaatschappijen een overstapservice. Dit maakt het allemaal een stuk makkelijker.

Tip 7: De dagjes uit

Natuurlijk wil je als gezin best wel eens een dagje weg. Dit mag natuurlijk ook gewoon, maar wist je dat je zelfs op deze dagjes uit flink kan besparen? In deze budgettips voor het het hele huishouden vertellen we je hoe! Denk aan aanbiedingen voor pretparken bijvoorbeeld. Houd dit goed in de gaten! Is er een actie bij een winkel of supermarkt voor kortingsbonnen? Neem daarnaast zoveel mogelijk eigen eten en drinken mee. In Nederland zijn er ook vele gratis uitjes te vinden. Wij hebben ze per provincie voor je opgeschreven.

Gratis uitjes in Nederland voor het hele gezin!

Hebben de kinderen een dagje vrij, vakantie of ben je op zoek naar een leuk uitje voor in het weekend? Leuke dingen doen hoeft niet duur te zijn. Het kan zelfs helemaal gratis! Een uitstapje naar een pretpark kan ook flink in…

  • Love2BeMama

Tip 8: Koop eens wat vaker tweedehands

Kleding, maar ook laptops, speelgoed en/of andere gadgets. Als je deze tweedehands koopt, dan kan je hier flink op besparen. Vooral pubers kunnen hier nogal moeilijk over doen. Hier kan jezelf weer beroepen op: ‘wat niet weet wat niet deert’. Ondertussen kan jij genieten van die extra tientjes in je zak. Voor het kopen van tweedehands hoef je je ook niet te schamen. Het is tegenwoordig heel normaal om lekker te struinen in tweedehands winkels of kleding een tweede leven te geven door het op internet te verkopen. Lekker duurzaam ook!

Heb jij nog budgettips huishouden voor het hele gezin? Laat ze achter in de comments en help andere huishoudens met deze budgettips!

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Co-ouderschap

Co-ouderschap wat is dat? + tips

  • 15 uur geleden
  • 7 minuten lezen
Even weg met de kinderen

Zomervakantie 2025: Plan je jaar vooruit!

  • 16 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Verhuizen naar Curacao met kinderen tips!

  • 17 uur geleden
  • 20 minuten lezen