Waar ben je naar opzoek?

Kleuter verlegen op school: Wat kan je hier aan doen?

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Kleuter verlegen op school: Wat kan je hier aan doen?

Is je kleuter verlegen op school? Een verlegen kleuter op school is heel lastig. Niet alleen voor het kind in kwestie, maar ook voor jou als ouder. Tenslotte wil je gewoon dat je kind het naar zijn of haar zin heeft. Toch kruipt je kleuter verlegen achter je been als de juf of meester gedag zegt. Als het je überhaupt lukt om je kind de klas in te krijgen. Je kind lijkt compleet dicht te slaan en de leerkracht kan niet eens meer doordringen. Met de tips in dit blog kan je jouw verlegen kleuter op school een beetje helpen.

Is jouw kleuter verlegen op school?

In het kort: een verlegen kind is eigenlijk niets anders dan een kind wat zichzelf niet veilig voelt. Mama, papa, thuis… Het zijn allemaal mensen en situaties waar je kind zich prettig in voelt en op school moet een kind weer helemaal opnieuw wennen. Niet alleen aan de plek, maar ook aan de mensen die toch echt een grote rol gaan spelen in een kind zijn leven. Er gebeuren, zeker in het begin van de kleuterschool, heel veel nieuwe dingen. Je kind leert klasgenootjes kennen, komt in aanraking met een tal van verschillende mensen en dan zijn er ook nog eens andere regeltjes. Daarnaast is ‘mama of papa’ er niet. Dit kan voor een kleuter resulteren in verlegenheid op school en zo gek is dat ook helemaal niet.

3 jaar kleuteren: naar groep 3 of liever niet?

Van alle kleuters, doen er maar liefst een op tien kinderen groep 2 nog een jaartje over. ‘Kleuteren’ wordt dit ook wel genoemd. Dit krijg je meestal te horen op het moment dat je kind naar groep 3 hoort te…

  • Denise Meijer

Kleuter verlegen op school: Wat te doen?

De meeste ouders zijn bang dat de verlegenheid van hun kleuter niet meer overgaat. Dat hun kind problemen gaat krijgen als hij ouder wordt, omdat nieuwe mensen leren kennen gewoon niet zo makkelijk gaat. Toch gaat de verlegenheid in het gros van de gevallen (grotendeels) weg. Het is echt iets wat bij de ontwikkeling van een kleuter hoort. Je kind kan het ene moment heel verlegen zijn, om de volgende week ineens fluitend naar binnen te huppelen.

Tip 1: Zet er niet teveel druk achter

Als je kleuter verlegen is op school, dan is het verleidelijk om je kind ‘te pushen’ om meer contact te leggen.

Tip 2: Laat je verlegen kleuter in zijn waarde

Als je een kind in het bijzijn van anderen (en het kind zelf) ‘verlegen’ noemt, dan voelt je kind zich alleen maar bezwaart. Dit kan je dus ook beter niet doen. Daarnaast kan het gebeuren dat je kind de verlegenheid als iets gaat zien wat gewoon bij het hem of haar hoort. Zo demotiveer je een kind om eraan te gaan werken. Iets wat sowieso al lastig is. Laat je kind dus zoveel mogelijk in zijn of haar waarde. Erken het ongemakkelijke, angstige gevoel zonder er een label of woord aan te verbinden.

Tip 3: Oefen thuis de situaties die lastig zijn

Thuis is een veilige, vertrouwde plek voor je verlegen kleuter en dit is natuurlijk heel anders dan op school. Je kind zal hier niet snel de angst hebben om veroordeeld of uitgelachen te worden. Een perfect moment om bepaalde situaties te oefenen. Wat kan je kind zeggen als de juf gedag zegt, bijvoorbeeld? Of tijdens het kringgesprek in de klas.

Tip 4: Schakel hulp in als dit nodig is

Heb je het idee dat je kleuter bovengemiddeld verlegen is op school en dit wellicht niet met de ontwikkeling te maken heeft? Probeer in dit geval hulp te zoeken om je kind hierbij te helpen. Dit kan namelijk het soort verlegen zijn betreffen waar je kind niet zomaar overheen groeit. Een kindercoach, bijvoorbeeld kan je kleuter helpen om iets sterker in zijn schoenen te staan. Iets waar hij of zij levenslang baat bij heeft als het nodig is.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen