Waar ben je naar opzoek?

3 jaar kleuteren: naar groep 3 of liever niet?

5 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
3 jaar kleuteren: naar groep 3 of liever niet?

Van alle kleuters, doen er maar liefst een op tien kinderen groep 2 nog een jaartje over. ‘Kleuteren’ wordt dit ook wel genoemd. Dit krijg je meestal te horen op het moment dat je kind naar groep 3 hoort te gaan, maar beter nog een jaar kan blijven zitten om te kleuteren, dus. Dit klinkt misschien heel heftig, maar toch wordt kleuteren niet als doubleren gezien en is het soms echt heel hard nodig. In dit blog praten we jou bij over 3 jaar kleuteren.

3 jaar kleuteren?

Toch bestaat er veel discussie over het zogenaamde ‘kleuteren’. Daar waar de ene ouder het prima vindt als een kind nog een jaartje langer kan werken aan de ontwikkeling, is de andere ouder er weer fel op tegen. Ze hebben het idee dat er wordt gezegd dat hun kindje achterloopt. Dit valt meestal niet in goede aarde. Toch heeft kleuteren hier eigenlijk vrij weinig mee te maken. Er kunnen een tal van redenen zijn om een kind niet naar groep 3 te laten gaan maar nog een jaar te laten kleuteren. Wat zijn de voor-en nadelen van 3 jaar kleuteren?

Tips eerste schooldag basisschool: klaar voor de start!

In dit blog: tips eerste schooldag basisschool. Om de eerste schooldag lekker te laten verlopen. Begin november wordt onze zoon alweer vier jaar. Dat betekend dat we ons klaar stomen voor de volgende fase in zijn jonge leven. De basisschool….

  • Love2BeMama

Je kind naar groep 3 laten gaan of jaar kleuteren

Er zijn meerdere redenen redenen om een kind niet naar groep 3 te laten gaan en te denken aan een jaar extra kleuteren. Zo kan je kind nog net iets te speels zijn voor groep 3. Een schooljaar dat toch echt een heel stuk schoolser is. Dit kan niet iedere 6-jarige aan en op dit moment is een jaartje in groep 2 blijven hangen de beste optie.

Het kan ook zo zijn dat de werkhouding van je kind nog wat te wensen overlaat. In groep 3 wordt er veel gewerkt en als je kind hier nog geen zin in heeft, dan kan dit zelfs voor vergaande problemen zorgen. Nu hoeft een jaar extra kleuteren ook niets te maken te hebben met de ontwikkeling van je kind. Misschien is je kind een vroege leerling? Ook in dit geval is het verstandig om je kind niet direct naar groep 3 te laten gaan maar nog een jaar te laten kleuteren. 3 jaar kleuteren is goed voor de ontwikkeling van je kind. Niet voor ieder kind natuurlijk, maar voor veel kinderen wel.

Groep 2 overdoen of niet? Wat is het beste voor mijn kind?

Mijn dochter zit nu in groep 2 en er is een lichte twijfel of ze “over” kan of niet. Cognitief gezien is het niet nodig. Uit alle testen blijkt namelijk dat ze slim zat is. Al heb ik daar persoonlijk…

  • Ik ben Helga

Heeft kleuteren ook echt zin?

3 jaar kleuteren: verstandig of niet? Toch bestaat er nog het een en ander aan discussies of een jaar kleuteren wel echt nut heeft of dat kinderen beter direct naar groep 3 kunnen. Uit onderzoek is gebreken dat er maar weinig kinderen die echt veel winnen aan een jaartje overdoen. Het voordeel is meestal tijdelijk, maar uiteindelijk loopt het kind dezelfde achterstand weer in. Er wordt zelfs beweert dat kleuters die een jaar langer in groep 2 hebben doorgebracht het minder goed doen vroege leerlingen die wel gelijk naar groep 3 zijn gegaan.

3 jaar kleuteren: Geen jaar extra spelen

Een jaar extra kleuteren is geen jaar ‘extra’ spelen, zoals wel eens wordt gedacht. Ook tijdens dit jaar blijft de leerkracht namelijk bezig met de ontwikkeling en het ontwikkelingstempo van het kind. Misschien is dit nog wel belangrijker, omdat je ook niet wil dat je kleuterende kind zich gaat vervelen en misschien dan toch beter naar groep 3 had kunnen gaan. Je kind krijgt dus gewoon lesstof aangeboden die bij het niveau past, maar kan zich nog iets langer cognitief doorontwikkelen in een vertrouwde omgeving zonder al te veel druk. Tenslotte kunnen ze nog lang genoeg achter de schoolbanken zitten. 3 jaar kleuteren doet hier echt geen afbreuk aan.

ervaring van moeders

Wat zeggen andere moeders over het 3 jaar laten kleuteren van hun kind? Op Facebook zijn er veel reacties gegeven door moeders over het onderwerp ‘3 jaar kleuteren’. Dit is een selectie uit de reacties. Heb jij een kind die misschien een jaar extra gaat kleuteren? Dan heb je als moeder zeker wat aan deze ervaringen van andere moeders.

Sanne: Liever 3 jaar kleuteren dan een schoolcarrière op je tenen moeten lopen. Wat mij betreft net als vroeger weer de 1 oktober grens invoeren en bij twijfelgevallen lekker een jaartje extra. Ik zie inmiddels al 2 jaar heel veel jonge leerlingen met leesproblemen en andere uitdagingen die misschien wel voorkomen konden worden door.

Bianca: Mijn zoontje is van 21 oktober, maar gaat wel naar groep 3. In sommige dingen zal ie misschien wat achterlopen, maar lezen kan hij al mega goed, ook rekenen. Ik had t niet erg gevonden als ie nog een jaar gekleuterd had, maar denk wel dat ie klaar is voor groep 3.

Anja: Ik heb het niet gedaan… soms heb ik spijt. Ze is nu 13 eind november pas 14 en gaat naar HAVO 3. Ze doet het super goed maar het leeftijds verschil met klasgenoten vind ik soms wat veel…

Evelyn: We hebben net besloten dat onze dochter nog een jaartje in groep 2 blijft. Ze is er nog niet aan toe om naar groep 3 te gaan. Ze heeft nu al faalangst en krijgt stress als de juf wat vraagt en ze weet het antwoord niet. Of ze weet het wel, maar klapt volledig dicht. En ze w geen fouten maken. Daardoor duren de dingen ook langer. Dus we hopen haar zo een sterkere basis mee te geven. En ze gaan gewoon verder met waar ze gebleven zijn. Dus ze begint niet weer opnieuw. Ik kan pas volgend jaar of halverwege het school jaar zeggen dat we er goed of niet goed aan hebben gedaan.

Desiree: Hier allebei de meiden van augustus. De oudste moest nog 6 worden in groep 3. Nu is ze 11 en gaat ze naar de middelbare. Dus qua leeftijd is het jong, maar nog een jaar kleuteren als je al kan lezen en wil leren is ook niet fijn voor het kind.Dus het ligt aan het kind en hoe die leert.

Mylene: Dit is zó per kind afhankelijk! Onze dochter is van april en zou dus 2 jaar en 3 maanden moeten kleuteren. Ze mocht een jaar versnellen en heeft dus maar 1 jaar en 3 maanden gekleuterd. Ze zit nu eind groep 7 en dit was een geweldige beslissing!Voor andere kinderen is het juist heel fijn als er een extra kleuter jaar bijkomt.Kijk naar het kind, niet naar de geboortedatum.

Wil jij ook je ervaring delen met andere moeders? Laat dan een reactie achter onder dit blog zodat andere moeders dat kunnen lezen.

3 jaar kleuteren voordelen
Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen