Waar ben je naar opzoek?

Puber gedrag straffen: hoe kun je dit het beste doen?

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Puber gedrag straffen: hoe kun je dit het beste doen?

Puber gedrag straffen? Dit is een van de dilemma’s waar je als ouder eigenlijk al vanaf de peutertijd mee te maken krijgt. In de pubertijd is dit niet anders. Er zijn misschien zelfs weinig levensfase’s zo uitdagend voor een ouder als wanneer je kind aan het puberen gaat. Dit heeft er enerzijds mee te maken dat we het gedrag begrijpen. Tenslotte is er zowel hormonaal, als lichamelijk veel aan de hand. Plotseling is je lieve, vrolijke kind een draak van een puber, maar werkt het om dit gedrag te straffen?

Een puber zal, net zoals een peuter, weer grenzen op gaan zoeken. Al heeft dit weinig te maken met driftbuien in de supermarkt en worden deze grenzen een stuk serieuzer. Zo worden je regels bijna constant op de proef gesteld en kan je puber soms ineens onwijs brutaal uit de hoek komen. Allemaal dingen waarvan je weet dat je ze misschien niet moet pikken. Toch bestaat er flink wat controversie over het nut van straffen van puber gedrag. Waarom is dat? Is straf geven soms niet gewoon nodig? Of kun je beter vanaf het begin een strenge opvoeding hanteren?

10 tekenen dat je leven is overgenomen door de prepuberteit

Mijn zoon zit inmiddels in groep 5. Hij is negen en ik heb altijd de ijdele hoop gehad dat het zeker nog vier jaar zou duren tot we iets van de prepuberteit zouden gaan merken. Mis! Kennelijk is de pre-pubertijd…

  • Denise Meijer

De manier van puber gedrag straffen

Het kan natuurlijk zo zijn dat je het als ouder zijnde nodig vindt om je puber straf te geven. Als deze bijvoorbeeld veel te laat thuis komt, overdreven brutaal is of ineens dronken bij je op de stoep staat. Het is dan wel belangrijk hoe je dit puber gedrag straft. Als je dit op de juiste wijze doet dan heeft de ‘straf’ het meeste effect. Puber bedrag straffen? Lees onderstaande tips!

Tip 1: Puber gedrag straffen? Blijf rustig!

Een van de belangrijkste vuistregels, maar misschien is dit ook wel een van de moeilijkste tips die we je kunnen geven: Blijf rustig! Zelfs al ben je nog zo kwaad over wat je puber heeft uitgehaald. Als je zelf hoog in je emotie zit heb je de neiging om te handelen uit onmacht en hier zal je, logischerwijs, niet heel veel mee uithalen.

Tip 2: Geef een duidelijke uitleg

Leg je kind duidelijk uit wat er aan de hand is, waarom je dit niet accepteert en wat de consequenties zijn. Dit maakt de straf ten opzichte van het puber gedrag duidelijk en goed te begrijpen. Geef straf voor een bepaalde tijd. Het liefst niet te lang! Een dag, een week of een maand… Het heeft allemaal hetzelfde effect.

Tip 3: Je kind kan boos worden

En dit mag. Tenslotte is straf niet leuk en vind je puber je nu echt de verschrikkelijkste ouder van de wereld. Toch is dit geen reden om geen consequentie door te voeren. Ook je dramatische puber komt hier wel overheen en leert dat dit gedrag geen invloed heeft op de straf. Al lijkt de wereld op dat moment te klein: Dit gaat over.

Tip 4: Straf zo snel mogelijk

Het heeft geen zin om uren later een keer straf te geven. Dit kan je het beste gelijk doen. Zo kan je puber gemakkelijker het verband liggen tussen de actie en de reactie.

Tip 5: Je moet het puber gedrag niet te vaak straffen

Te veel straffen kan bij een puber averechts werken en zelfs schadelijk zijn voor de band die je met je kind hebt. Geef dus niet om ieder wissewasje straf, maar beperk dit tot de echt ‘heftige’ overtredingen. Zo behoudt je ook het gewenste effect.

Hoe kan je een puber het beste straffen?

Waar je een klein kind een kwartier op de afkoelstoel zet, gaat dit bij een puber natuurlijk niet meer werken. Het is om deze reden belangrijk dat je een goed passende staf, afgestemd op de leeftijd van je kind. Zo kan je voor een puber kijken naar het inhouden van zakgeld. Of, wanneer je kind iets gesloopt heeft, laten opdraaien voor de schade door dit te repareren of opruimen. Daarnaast is het intrekken van privileges altijd zeer effectief. Geen internet, telefoon of televisie. Tijdelijk niet naar buiten- of ‘chillen’ met vrienden is ook effectief, maar misschien niet zo heel wenselijk. Zeker niet voor langere tijd. Ook pubers hebben naast school en een eventueel bijbaantje ook tijd nodig om te ontladen. Bewaar dit dus voor als je heftig puber gedrag wil straffen.

Hoe pak jij je puber aan? Laat het weten in een reactie.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen