Waar ben je naar opzoek?

10 tekenen dat je leven is overgenomen door de prepuberteit

5 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
10 tekenen dat je leven is overgenomen door de prepuberteit

Mijn zoon zit inmiddels in groep 5. Hij is negen en ik heb altijd de ijdele hoop gehad dat het zeker nog vier jaar zou duren tot we iets van de prepuberteit zouden gaan merken. Mis! Kennelijk is de pre-pubertijd ook een ding en man! Er zijn een tal van dingen die me er dagelijks aan herinneren dat ik een echte prepuber in huis heb.

De prepuberteit is aangebroken…

Prepuberteit heeft overigens niets te maken met acne of plotselinge baardgroei, maar het is wel zo dat je naar bed gaat met een kind dat gek is op knuffelen. Om wakker te worden met een kind dat dit plotseling niet ‘stoer genoeg’ meer vindt. Sommige dagen is het zo erg dat je een compleet nieuwe versie van je nageslacht leert kennen en dat is er eentje die je nog nooit eerder hebt gezien. Als dit een voorbode is van de pubertijd, dan houd ik mijn hart vast. Tenslotte kan ook een pre-puber je geduld flink op de proef stellen.

Heb jij ook een kind in de prepuberteit thuis?

Ik denk dat de meeste ouders wel denken dat hun kind een voorbeeldige puber gaat worden. De prepuberteit is dan ook een akelige voorbode dat dit er (hoogstwaarschijnlijk) niet in gaat zitten. De veranderingen komen, zoals ik al schreef, bijna per dag en hoewel er natuurlijk ook leuke dingen bij zitten; de prepuberteit zuigt! Niettemin omdat je jezelf er akelig bewust van wordt dat je kleine baby, ‘volwassen’ gaat worden. Nou oké, dat dit ooit gaat gebeuren en dat dit allemaal een stuk sneller gaat dan je denkt. Het ergste is nog: er zit geen handrem op! Als je deze signalen van de prepuberteit herkent, dan is er geen weg meer terug. Succes mama!

Word lid van de besloten Facebookpagina ‘Hoe overleef ik mijn pubers’!

1. De zooi!

Je denkt dat je kind veel zooi maakt als ze een peuter zijn. Je hebt echt nog letterlijk niets gezien. Van een halfverteerde appel achter het bed, tot haargel op de badkamervloer. Van half-opgegeten toetjes op de salontafel, tot wc die ze vergeten door te trekken. Dat de prepuberteit gepaard gaat met zoveel zooi had ik niet verwacht. Toch is het kennelijk heel normaal dat ik meer troep te ruimen heb dan in mijn kind zijn jongere jaren.

2. De attitude

Misschien ligt het aan mij, maar ik had de typische prepuberale ‘attitude’ vooral verwacht bij mijn dochter. Zelfs al is ze slechts vier jaar oud. Het blijkt echter dat de rollende ogen, vermoeide zuchten en afkeurende blikken niet alleen zijn uitbesteed voor de dames in de prepuberteit. Niet te vergeten dat een simpele: “Hoe was je schooldag,” wordt beantwoord met opgehaalde schouders en een: “Goed”, om vervolgens er vervolgens geen woord meer over te spreken.

3. De luchtjes

Als je prepuber gek is op sporten, dan ben je waarschijnlijk ook gewend aan de bijkomende geurtjes. Dat wil zeggen: die indringende peen-en-uien lucht na een heftige voetbaltraining of gymles. Het ding is alleen dat je kind hier dus niet bekend mee is. Dit is compleet nieuw. De prepuberteit gaat dus ook gepaard met een korte introductie over regelmatig douchen en deodorant. Over de sportschoenen nog niet eens gesproken!

4. De luchtjes (deel 2)

Dat je kind uiteindelijk last gaat krijgen van zweetgeurtjes is een natuurlijk, maar dan nu deel twee van dit verhaal: De geurtjes die je niet direct kan identificeren, maar ruikt als je de kamer binnenkomt of een school- en sporttas openmaakt. Meestal kom je er enkele weken later achter dat dit een voedingsmiddel in staat van ontbinding betrof. Als je geluk hebt tenminste! Met een beetje pech kom je hier pas achter op het moment dat je met je hand een verrotte banaan aan het pureren bent.

5. Het gezeur

En jij dacht dat alleen een peuter van die epische driftbuien kon krijgen? Geloof me: er gaat niets boven de Oscarwaardige performance die een kind in de prepuberteit laat zien op het moment dat de spelcomputer wordt uitgezet, de WiFi het even niet doet of wanneer je vraagt of hij even zijn kamer op kan ruimen.

6. Het boodschappengeld

Kinderen in de groei eten als bouwvakkers. Het is dus veilig om te stellen dat het boodschappengeld er iets sneller doorheen gaat. Niet te vergeten dat al het ‘goede’ eten geen lang leven is beschoren. Het verbaasd me dagelijks hoeveel mijn prepuber kan eten en vervolgens nog altijd ruimte heeft voor een beetje meer. Hij eet me arm en dat is echt niet overdreven.

7. De was

Op een of andere manier is een shirt, een broek en een paar sokken nooit genoeg voor een hele dag. Gedurende dag wordt er nog weleens wat gewisseld. Deze kleding vind je overigens niet in de wasmand (waar het hoort!) maar op willekeurige plekken door het hele huis. Of dus in de sporttas die je twee weken geleden al terug had moeten krijgen om de luchtjes er bijtijds uit te kunnen wassen.

8. De taal

De tijd van ‘Aap. Noot. Mies’ is in de prepuberteit allang voorbij. In plaats daarvan vliegen de ‘bro’s’, ‘psych’s’ en ‘wajooos‘ je om de oren. Niet eens gesproken over de ‘straattaal’ die voor mij als moeder compleet onverstaanbaar is. Nu weet ik een beetje hoe mijn ouders zich vroeger voelden. Oud! Heel erg oud (en een tikkeltje onwetend).

9. Moderne technologie

De prepubertijd is de tijd dat je een kind echt goed in de gaten moet gaan houden op het internet. Ik stuitte laatst op enkele privégesprekken in Teams, met kinderen uit de klas en geloof me: deze waren niet mals. Plotseling begon ik me te realiseren dat mijn kind een stuk wijzer is dan ik mezelf al die tijd heb voorgehouden. Zeker als het aankomt op het uitvogelen van hoe het internet (en alles wat erbij komt kijken) werkt. Het is een flinke wake-up call voor een ouder die nog altijd trots naar zijn zelf getypte berichtjes kijkt. Mezelf amper realiserend dat ik te maken heb met een prepuber die dit allemaal ‘gewoon kan’, in plaats van de hulpbehoevende peuter die hij ooit is geweest. Dat gezegd hebbende: de vraag naar een eigen mobiele telefoon wordt ook steeds dwingender. Alleen mag hij daar toch nog echt een paar jaar op wachten.

Is TikTok veilig te gebruiken voor kinderen?

Is TikTok veilig voor kinderen? Het is een vraag die eigenlijk bij iedere ouder wel eens door het hoofd heen schiet. Zeker na het gebeuren met het gruwelijke zelfmoordfilmpje wat helaas door heel veel kinderen is gezien. Ook zijn er…

  • Denise Meijer

10. Op de tweede plek komen

Als moeder hoop je altijd op nummer één te blijven staan. Of op zijn minst pas verstoten te worden als je kind eindelijk een partner krijgt (en dat dit nog heel lang mag duren). Als moeder van een prepuber kom je er al snel achter dat je steeds minder belangrijk wordt. Vriendjes, vriendinnetjes, de spelcomputer… Ik neem nu even een greep uit de zaken die al snel een prominentere plek innemen in het leven van je ‘ooit zo kleine’ baby’tje.

Wees gewaarschuwd!

Als je knuffelige, vrolijke en speelse kind plotseling veranderd in een vretende, stinkende, rommelige, chagrijnige, gamende, met-altijd-een-weerwoord-parate, ogenrollende en tikkeltje dramatische schim van zichzelf. Dan bestaat er een grote kans dat ook jij een kind in de prepuberteit in huis hebt. Een kleine voorbode van wat er nog gaat komen. Het bewijs dat je kind nu echt gaat opgroeien, maar (ook al wil die van mij hier niets van horen) toch echt altijd mijn kleine baby’tje blijft.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen