Waar ben je naar opzoek?

Onderzoek: Ouders met kinderen van deze leeftijden krijgen minste slaap

2 minuten lezen Love2BeMama Love2BeMama
Onderzoek: Ouders met kinderen van deze leeftijden krijgen minste slaap

Ik kan het mij nog als de dag van gisteren herinneren: de slapeloze nachten toen mijn kinderen jong waren. Zelf viel ik om van de slaap en werd ik ‘s ochtend misselijk van vermoeidheid wakker, maar na een gebroken nacht leken mijn kinderen nergens last van te hebben. Wanneer je jonge kinderen hebt denk je dat je meer niet slaapt dan wel maar onderzoek wijst uit dat je met kinderen in andere leeftijden nog minder slaapt.

Slaapgebrek

Als je zwanger bent dan wordt je meer dan eens gewaarschuwd voor dé slapeloze nachten. Je kan je er dan vast een beetje op voorbereiden. Slaapgebrek hoort er nou eenmaal bij als je jonge kinderen hebt. Maar naarmate ze ouder worden denk je dat het beter gaat worden, en dat wordt het ook. Althans; voor even. Want die slapeloze nachten spelen weer op als je kinderen ouder worden. Wanneer je kind in een bepaalde leeftijd komt kan het slaapgebrek weer opspelen. Als je het niet meer verwacht dan komt het nog harder aan…

Slaapgedrag ouders

Er zijn leeftijden waarop het ouderschap nog vermoeider is dan wanneer je kinderen nog baby zijn. Dit blijkt uit een analyse van de slaapgedragdata van de American Time Use Survey, uitgevoerd door matrassenbedrijf Amerisleep. Ze hebben een interessante link gevonden tussen het aantal uren nachtrust van de ouders en de leeftijd van hun kind. Hieruit blijkt dat moeders van een dochter van 2 jaar en jonger, en moeders van een zoon onder de 1 jaar het minste slapen. Vaders slapen het minst met een dochter tussen de 3 en 5 jaar en… met een tienerzoon tussen de 13 en 17 jaar. Met een baby maken beiden ouders de kortste nachten.

Vermoeide moeder zet bord in de tuin: baby gratis af te halen!

Ein-de-lijk heb ik tijd om deze blog te schrijven… Althans ik hoop dat ik hem af krijg. Sinds 28 augustus is mijn gezin aangevuld en ben ik trotse mama van een pittige babydochter genaamd Lisa. En dat maakt dat ik…

  • Linda Stevens

Aanhoudend slaapgebrek bij ouders

De eerste drie maanden na de geboorte van je kind is het slaapgebrek op zijn hoogtepunt. Een onderzoek van de Britse Universiteit van Warwick ontdekte dat het slaaptekort van ouders tot zes jaar na de geboorte van het kind aanhoudt. Vooral voor moeders. Zij slapen gemiddeld een uur minder per nacht dan voor de zwangerschap. Vaders verliezen gemiddeld 13 minuten slaap per nacht dus voor hun valt het slaapgebrek allemaal reuze mee.

Uit bovenstaande blijkt dus wel dat wanneer je eenmaal ouder bent geworden, je nog heel lang hebt te dealen met slaapgebrek. Ook wanneer je kinderen eenmaal ouder zijn geworden kun je nog nachten wakker liggen, maar dan om andere redenen. Iets met kleine kinderen, kleine zorgen; grote kinderen, grote zorgen?

Het samen slapen met je baby kan al veel rust geven voor zowel ouders als kind. Dit kan misschien je slaapgebrek wat verminderen én het is heel goed voor je baby.

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar mail@love2bemama.com.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen