Waar ben je naar opzoek?

Onderzoek wijst uit: Baby’s zouden tot hun derde bij hun moeder in bed moeten slapen

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Onderzoek wijst uit: Baby’s zouden tot hun derde bij hun moeder in bed moeten slapen

Ken jij de struggle? Je baby huilt maar je hoort van iedereen dat samen slapen niet goed is voor je kind maar je gevoel zegt anders; jij wil je kindje graag bij je hebben En dit geldt niet alleen voor huilende baby’s, je peuter kan ‘s nachts ook zomaar naast je bed staan en je warmte nodig hebben. Ik heb mij nooit wat aangetrokken wat ‘de boekjes’ ervan vonden of wat andere moeders zeiden. Mijn kinderen hebben erg lang bij mij of op een matrasje naast mijn bed geslapen. Ze hadden het nodig en ik had mijn nachtrust nodig. En ik dacht altijd maar: als ze 16 zijn slapen ze echt niet meer bij mijn in bed.

Samen slapen met je baby?

Het houdt de gemoederen wel bezig: is het goed om je baby wel of niet bij je te laten slapen? Ik heb goed nieuws: onderzoek wijst uit dat het zelfs beter is om je kinderen tot hun derde bij de moeder in bed te slapen slapen. Dit is wat kinderarts Nils Bergman van de universiteit van Kaapstad claimt na aanleiding van zijn onderzoek. Hij zegt dat het de band zou versterken en tot beter gedrag leiden op een latere leeftijd.

Lees ook: 7 redenen waarom samen slapen niet voor watjes is

Onderzoek wijst uit dat het goed is

Bergman heeft hier onderzoek naar gedaan. Voor dit onderzoek werden zestien baby’s die bij hun moeder sliepen, vergeleken met baby’s die in bedje naast hun moeder sliepen. De baby’s die in het bedje sliepen hadden drie keer zoveel meer stress en sliepen slechter. Onderzoeker Nils Bergman zegt dat de combinatie van stress en slaapgebrek de reden is tot gedragsproblemen in de pubertijd. Als kinderen op jonge leeftijd last hebben van stresshormonen kunnen ze op latere leeftijd moeilijk relaties aangaan. 

Maar… pas wel op!

Natuurlijk heb je ook weer de ‘tegenstanders’. George Haycock is professor van een Britse organisatie die kindersterfte onderzoekt en die raadt het af om samen met je baby in één bed te slapen. Hij vindt dat het wiegje in de slaapkamer van de ouders de veiligste plek is en dat je zo verstikking voorkomt.

Lees ook: Feiten en fabels over samen slapen

Veilig samen slapen

Gelukkig zijn er tegenwoordig hele mooie oplossingen om je kind op een veilige manier bij je in bed te laten slapen. Je hebt de co-sleepers en babynestjes die op dit moment erg populair zijn.  Op deze manier voorkom je dat je als ouders per ongeluk op je kindje gaat liggen of dat je baby uit bed valt. Met de bedjes die nu te koop zijn lijkt het mij juist ideaal om samen te slapen op een veilige manier. Als jij je daar als moeder goed bij voelt en je baby heeft het nodig dan zou ik het zeker aanraden.

Veilig slapen met babynestjes

Photo by Wayne Evans from Pexels

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen