Waar ben je naar opzoek?

Wanneer kan een baby zitten: Zelfstandig en in de wipstoel

4 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Wanneer kan een baby zitten: Zelfstandig en in de wipstoel

Je baby ontwikkelt zich in een rap tempo. Het lijkt wel alsof er iedere dag iets nieuws bij komt wat je baby kan. Nog voordat je het doorhebt kan je baby ineens lopen. Gelukkig gaat hier nog wel het een en ander aan vooraf, zoals kruipen en zitten. Wanneer kan je baby zitten?

We hebben het nu ook echt over zelfstandig loszitten. Sowieso is het forceren van het zitten bij een baby niet aan te radend omdat ze de spierkracht en controle nog niet hebben om stevig rechtop te blijven. Een baby traint de benodigde spieren door middel van tijgeren en kruipen, zich van de buik naar rug draaien en weer terug. Deze oefeningen zijn tevens goed voor het evenwicht.

Mijlpaal: wanneer je baby doorslaapt (eindelijk!)

Toen ik zwanger was had ik er maar weinig bij stil gestaan wat voor impact zo’n kleintje eigenlijk heeft op je nachtrust. Iedereen riep wel “Geniet er nog maar even van…”, of “Nu komen de slapeloze nachten” maar heel veel…

  • Sarina Wijkhuizen

Wanneer gaat een baby ongeveer zelfstandig zitten?

Ieder kind ontwikkeld zich op zijn eigen tempo, maar de meeste baby’s kunnen om en nabij de acht maanden zelfstandig zitten. Nu betekent dit niet dat jezelf zorgen moet maken als je kind rond deze tijd nog niet zelfstandig zit. Acht maanden is een gemiddelde. Er zijn baby’s die veel sneller gaan zitten, maar ook kinderen die dit weer veel later gaan doen. Ieder kind loopt zijn eigen ontwikkeling door.

Je baby helpen met trainen

Je baby zal zelf een tal van dingen doen om te zorgen dat hij uiteindelijk stevig kan blijven zitten. Sommige baby’s doen dit door zichzelf op te trekken tot staan en zich daarna op de billen te laten vallen. Andere baby’s proberen te gaan zitten vanuit de buikligging. Dit is overigens ook de makkelijkste manier voor je baby om uiteindelijk te gaan zitten. Zo kan je kind kruipen, speelgoed pakken en vervolgens met het speeltje in de hand weer gaan zitten.

Je kan je baby ook stimuleren om te gaan zitten. Let op: dit is niet hetzelfde als je kind in de zithouding forceren. Je helpt je baby door middel van stimulatie en leuke oefeningetjes om de spierkracht te vergroten, zoals: je baby op de buik laten liggen. Je kan je kindje ook helpen door deze zichzelf te laten optrekken aan je handen. Veel baby’s vinden dit een leuke oefening en ook dit helpt ze om de spieren te trainen die uiteindelijk nodig zijn.

Je baby helpen zitten tips

Er zijn nog veel meer leuke tips om spelenderwijs je baby te helpen bij zijn ontwikkeling en het leren zitten. Bovenstaande tips kunnen hierbij helpen maar ook met onderstaande tips kun je aan de slag.

  • Paardje rijden: Wie is er niet groot mee geworden? Dit spelletje is ook goed om de spieren van je kindje te trainen.
  • Spelletjes met de bal: Kan je baby al een beetje zitten maar nog instabiel? Train dit door middel van spelletjes met de bal. Ga tegenover je kindje zitten en rol de bal naar je kindje toe. Op deze manier kan je kindje zijn evenwicht ontdekken en trainen.
  • Speelruimte voor je kind: Zorg dat je kindje genoeg speelruimte heeft om zich te bewegen. Als ze eenmaal kunnen zitten gaat de ontwikkeling naar optrekken en kruipen heel snel. Geef je kindje de ruimte om de wereld te ontdekken. Vergeet ook niet de box naar beneden te zetten als ze eenmaal kunnen zitten.
  • Torens bouwen: Ga zittend met je baby toren bouwen. Dit is goed voor de rugspieren en het evenwicht verbeteren.

Hoe oud moet je baby zijn om in een wipstoeltje te zitten?

Een wipstoeltje is geen echte stoel, maar eigenlijk een soort van netje waar je baby in kan zitten zonder de rug te belasten. Als je baby een paar weken oud is mag hij dus al in de wipstoel, maar dan wel op de laagste stand. Dit doe je ook om overbelasting te voorkomen. Een wipstoel is ideaal voor als je voor je baby nog niet zelfstandig kan zitten, maar je toch soms even je handen vrij wil hebben. Zo heeft je kind net iets meer om naar te kijken. Laat je baby alleen niet te vaak en te lang in de wipstoel. Het is goed om je kind soms even op de buik of rug te laten liggen, zodat hij zelf de buik, rug en nekspieren op de juiste manier kan trainen.

Ontwikkeling van je kind

Wanneer kan een baby zitten? Daar is dus niet concreet een antwoord op. Elke ouder wil dit wel weten want soms kan de ontwikkeling niet snel genoeg gaan. Maar vergeet ook niet te genieten van het moment. Het is juist zo fijn als ze nog klein zijn. Later kijk je hier met veel plezier op terug. Je baby volgt zijn eigen ontwikkeling. Waar de één vroeg mee is, is de ander laat mee. Kijk dus ook niet teveel naar andere kinderen maar richt je op de ontwikkeling van je eigen kindje.

Lees meer over de ontwikkeling van een baby:

  • Hoeveel voeding mag je baby? Check dit voedingsschema!
  • Hoeveel slaap heeft je baby nodig? Check dit slaapschema.
  • Wanneer kan mijn baby kruipen? Check het hier!

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Lees hier alles over ons advertentiebeleid.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen