Waar ben je naar opzoek?

Groep 2 overdoen of niet? Wat is het beste voor mijn kind?

4 minuten lezen Ik ben Helga
Groep 2 overdoen of niet? Wat is het beste voor mijn kind?

Mijn dochter zit nu in groep 2 en er is een lichte twijfel of ze “over” kan of niet. Cognitief gezien is het niet nodig. Uit alle testen blijkt namelijk dat ze slim zat is. Al heb ik daar persoonlijk geen test voor nodig. Sterker nog, ik vind “testen” en toetsen in de kleutergroepen echt klinkklare onzin, maar goed. Is groep 2 overdoen een verstandige keus? Van een extra jaar kleuteren worden ze niet minder. Ik twijfel wat ik moet doen!

Sociaal emotioneel gezien weten de juffen het nog niet zo zeker. Neem daarbij het feit dat ze van eind september is, dus erg jong, waardoor de juffen nu een lichte twijfel hebben.

En nu? Een extra jaar kleuteren?

Dus nu is de vraag, laat ik haar nog een keer groep 2 doen? Of gaat ze gewoon over en zien we wel waar het schip strandt. Mijn moederinstinct zegt dat ze het prima aan kan, groep 3. Maar ja, de juffen twijfelen en die hebben ervoor gestudeerd, toch? Niet dat ik doubleren nu zo erg vind, integendeel. Mits het voor de juiste redenen is.

“Ze speelt graag.” Tja, daar is ze toch een kind voor? “Ze kiest altijd eerst de leuke werkjes uit in plaats van de verplichte taakjes.” Goh wat raar! Ik kies altijd de stomme dingen uit?!? Ook dat vind ik eigenlijk best logisch. Ze doet wel altijd de verplichte werkjes, dus maakt de volgorde dan heel erg uit? “Ze is van eind september, dan zou ze 11 zijn als ze naar de middelbare school gaat. Dat is wel heel erg jong.” Wat kan ik daar op zeggen? Ze is inderdaad van eind september en ja, dan is ze 11 als ze naar de middelbare zou gaan. Maar is dat zo erg? Gaat het er niet om wat ze kan in plaats van hoe oud ze is?

Twijfel, twijfel, twijfel: groep 2 overdoen?

De twijfel die ze hadden is de afgelopen maanden wel minder geworden. Dat is het namelijk met kleuters, de groeien letterlijk met de dag. En niet iedere kleuter volgt precies alle lijntjes en hokjes. Nee, mijn dochter kan nog niet alle cijfers schrijven, dat klopt. Maar ze kan al wel korte woordjes als opa, oma, mama, Dodo (onze hond), op, in, de enzovoorts schrijven. Daarbij leren ze toch pas schrijven in groep 3?

Ook heeft ze wat moeite met haar mond te houden. Maar dat heeft ze al vanaf het moment dat ze kon praten hoor. Die kwebbel gaat open zodra haar ogen open gaan en staat niet meer stil tot ze weer naar bed gaat. Maar ik zie het ook als iets positiefs. Mijn dochter is niet bang om voor grote groepen te praten. Sterker nog, ze vindt het geweldig. Dat is toch juist iets moois? Iets wat je moet koesteren? Natuurlijk moet ze ook leren op bepaalde momenten haar mond te houden. Maar maakt dat haar ongeschikt om door te gaan? Ik denk namelijk dat ze daar nog jarenlang “last” van zal hebben!

Waar doe je goed aan?

Ik zit dus heel erg in dubio: laat ik haar groep 2 overdoen? Eigenlijk omdat ik denk dat ze het makkelijk aan kan. Cognitief gezien is ze er klaar voor. Ze kan al deels lezen, is begonnen met schrijven en ook met rekenen en Engels gaat het goed. In dat opzicht is ze er “klaar” voor. Sociaal emotioneel vind ik lastiger aangezien ik daar een ander beeld bij heb dan de juffen. Ik weet ook niet hoe zij zich op school gedraagt en waar ze dat op toetsen. De argumenten die ik tot nog toe heb gekregen waren in ieder geval niet heel erg overtuigend.

Ze speelt graag, maar is dat niet bij elk kind zo? Haar favoriete bezigheid thuis zijn doe-boekjes en spelletjes als Monopoly (de kinderversie uiteraard). Uiteraard kan ze ook uren spenderen aan het bouwen van haar Lego en het aan- en uitkleden van haar Barbies, maar is dat over een jaar anders dan? Ze kan zichzelf ook lang vermaken waardoor ze zich niet altijd “aanpast” aan de rest. Maar is dat niet juist positief? Als zij wil fietsen, dan gaat ze fietsen. Of er nu anderen kindjes meedoen of niet.

Ervaringen groep 2 overdoen?

Groep 2 overdoen? Het is en blijft lastig. Mijn beeld is toch wel enigszins gekleurd omdat ik haar moeder ben. Daarbij weet ik niet hoe zij op school doet. Zijn er moeders die hun gevoel hebben gevolgd en hun kind over hebben laten gaan? Of andersom en hoe is dat bevallen? Uiteraard is elk kind anders dus dat kan ik niet vergelijken. Ik ben wel benieuwd of het “moederinstinct” wat dat betreft ook correct is. Of dat het juist het beeld wat kan vertroebelen. Het is en blijft toch jouw kind en dan is het nooit leuk om kritiek te horen. Dit schooljaar duurt nog even, dus ik blijf me nog even afvragen; to doubleer, or not to doubleer…..

Reacties
 • Daphne zei

  Hoi Helga.

  Herkenbaar dit. Mijn zoontje is van oktober. Wij hebben hem groep 1 opnieuw laten doen. Op dit niveau zie je nog heel weinig verschil tussen de kinderen en wat leeftijd zijn ze het amper bewust. Echter op latere leeftijd zou onze zoon overal de jongste zijn. 11 als hij naar de middelbare school gaat, 14 of 15 als hij van de MAVO of HAVO komt 16 bij VWO. Stage lopen wordt een probleem, want 14 jarige mogen nog niet erg veel (strenge regels mbt. arbeidstijden etc), en pas vanaf 16 mag je een arbeidsovereenkomst aangaan. Zou hij van HAVO of het VWO komen is hij bij bepaalde vervolg opleidingen 2 of zelfs 3(!) jaar te jong (denk aan de Luchtmacht of een andere vliegopleiding). Ik heb liever dat hij rustig aan kan doen en het wat makkelijker heeft straks op school dan dat hij zich continue moet bewijzen in de klas. Op deze leeftijd voelt het voor het kind nog niet als blijven zitten, maar als men in groep 5 zegt “Joh, dat sociaal emotionele stukje, blijft een puntje” dan is het lastiger uit te leggen aan je dochter en kan het voor haar gaan voelen als falen. Ik denk dat je er goed aan doet te laten doubleren, en haar straks zelfverzekerd en goed in haar vel afscheid te laten nemen van haar kleuterperiode.

 • Nina zei

  Zo herkenbaar! Hier een lief zoontje van midden december, dus ook nog niet zo lang vijf, waarbij de juffen dezelfde twijfels hebben. Thuis laat hij meer zien dan daar van wat hij kan, maar inderdaad, ook het argument dat hij niet zelf de verplichte werkjes kiest. Maar doet ze wel netjes als het moet. Gisteren op een andere school geweest toevallig en daar raden ze aan altijd over te gaan naar groep 3 als ze in elk geval de basisvaardigheden voor leren lezen en schrijven hebben, waaronder kunnen hakken en plakken (ook een term die ik zelf pas sinds dit schooljaar ken :P). Wij gaan ons toch maar hard maken voor groep 3 dus, te bang voor verveling en daarmee frustratie bij weer een jaar het alfabet en de cijfers 1-12 leren…

 • Suuz zei

  Ik was ook 11 toen ik naar de middelbare ging. Niks aan de hand. Bij mijn dochter id klas (groep 7) zitten nu al 12-jarigen. Daar zou ik me eerder druk om maken. Als ze alles goed kan bijbenen en leergierig is, zou ik zeker naar groep 3 doorgaan. Als het écht teveel zou zijn kun je daarna altijd nog ‘doubleren’.

  Succes met de overwegingen!

 • Lin zei

  Míjn dochter is van eind oktober….was vorig jaar ook even een twijfel omdat ze zo jong is . Maar groep 2 kon haar niet nog meer leren dan wat ze al wist…dus of haar een jaar langer laten kleuteren met de kans dat ze zich ging vervelen bij de werkjes of toch naar groep 3 en dan maar kijken hoe ze het zou doen. Ik was zelf van mening dat ik liever had dat ze dan groep 3 nog een keer over zou doen waar ze echt leren schrijven etc. Dan nog een jaar groep 2. Nu is ze 6 en dat zal ze ook nog even zijn als ze na de zomer naar groep 4 gaat! Want ze doet het fantastisch in groep 3.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Wonen op Curacao en terug naar Nederland

 • 2 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Rechten alleenstaande moeder met kind

 • 2 weken geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

 • 3 maanden geleden
 • 1 minuut lezen