Waar ben je naar opzoek?

Positief opvoeden met deze tips voor positief ouderschap

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Positief opvoeden met deze tips voor positief ouderschap

Ik denk dat iedere ouder wel kan beamen dat het opvoeden van kinderen best zwaar kan zijn. Op sommige dagen halen kinderen nu eenmaal het bloed onder je nagels vandaan. Hoeveel je ook van ze houdt. De rollen behang zijn niet aan te slepen en stiekem merk je, op dit soort dagen, dat je opgaat in negativiteit. Dit is niet goed voor de sfeer in huis en vaak kom je opvoed technisch ook niet heel veel verder. Met positief opvoeden leer je weer met een frisse blik naar het ouderschap te kijken en met deze tips krijg ook jij dat voor elkaar.

Positief opvoeden is niet alleen iets waardoor je als ouder op een fijne manier aan het opvoeden bent, maar is ook heel belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Je geeft tenslotte een fijne, veilige manier waarin je kind zich kan ontwikkelen en opgroeien. Door een kind positief te stimuleren leer je een kind dat het oké is om fouten te maken. Dit is goed voor het zelfbeeld en werkt op een goede manier wat betreft omgang met leeftijdsgenootjes. Welke tip geef jij een ouder die graag meer wil weten over positief opvoeden?

Een strenge opvoeding: done or not done?

Herken je dat? Ik kan zelf uren verdwalen in verhitte discussies op Facebook. Vooral van de reacties kan ik smullen en als ik zit te lezen pak ik er nog net geen bak popcorn bij. Afgelopen week las ik een…

  • Sarina Wijkhuizen

Met deze tips kan ook jij positief opvoeden

Wil jij je kind positief opvoeden? Gebruik dan deze tips!

Tip 1: Basisregels

Als je wil beginnen met positief opvoeden, dan is een van de tips dat je jouw kind duidelijke basisregels geeft. Zo weet je kind hoe hij zich moet gedragen. De hoeveelheid en soort regels zijn natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van je kind. Zo kan je jouw kind op latere leeftijd ook een eigen stem geven over de ‘huisregels’. Vergeet niet om te bespreken wat de consequenties zijn voor wanneer je kind de regels breekt.

Tip 2: Blijf rustig

Met schreeuwen los je niets op. Ook niet als je positief wil opvoeden. Een van de belangrijkere tips is dan ook: blijf rustig! Ook al haalt je kind het bloed onder de nagels vandaan. Blijf benadrukken wat wel gewenst gedrag is. Laat je kind dit gedrag zien? Vergeet dit dan niet te belonen. Wil je kind echt niet luisteren? Beroep jezelf dan op de consequenties zoals besproken bij tip 1.

Tip 3: Blijf positief

In plaats van dat je bezig bent met vooral aandacht schenken aan negatief gedrag, doe je dit bij een positieve opvoeding vooral door goed gedrag te benoemen. Door je kind positief te stimuleren laat hij/zij sneller gewenst en leuk gedrag zien. Het is een onmisbare tip voor positief opvoeden. Een waar je zelf ook vrolijker van wordt!

Tip 4: Geef je kind de aandacht

En nee, niet door middel van een halfbakken gesprekje, terwijl je zelf met je neus op je telefoon zit. Als je jouw kind de aandacht geeft, zorg dan dat je honderd procent aanwezig bent. Laat zien dat je er bent om te praten. Zonder enige afleiding of stoorzenders.

Tip 5: Knuffel met je kind

Knuffelen, een aai over de bol… Dit zijn allemaal vormen van lichamelijk contact waar een kind behoefte aan heeft. Vergeet dus niet om dit regelmatig te doen. Het is één van de meest intieme tips voor positief opvoeden, maar zeker iets wat de meeste kinderen heel prettig vinden. Affectie!

Welke invloed heeft de overheid op opvoeding?

Opvoeden doe je niet alleen. ‘It takes a Village to raise a child’ zegt men ook wel. En dit is ook zeker waar. Hoe men een kind wil opvoeden wordt grotendeels bepaald door de ouders. Bepaalde aspecten worden echter ook…

  • Denise Meijer

Tip 6: Met je kind praten

Praten is zo onwijs belangrijk! Ook als het aankomt op positieve opvoeding. Praat over dingen die je kind leuk vindt, maar ook over dingen die hem/haar dwarszit. Zorg dat je er bent, blijf open voor wat je kind wil vertellen en ga de dialoog aan.

Tip 7: Doe leuke dingen samen

Door samen leuke dingen te doen, versterk je de band tussen jou en je kind. Daarnaast maak je ook een tal van mooie herinneringen.

Tip 8: Kijk naar je kind

Positief opvoeden heeft ook heel veel te maken met hoe je kind is. Het ene kind heeft namelijk meer sturing nodig dan de ander en de ander houdt misschien helemaal niet zo van knuffelen. Dat kan! Probeer het positief opvoeden af te stemmen op de behoefte van je kind, dan werken alle tips alleen maar beter!

Heb jij nog tips betreft positief opvoeden? Laat ze achter in de comments en inspireer andere moeders!

Tips positief opvoeden
Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen