Waar ben je naar opzoek?

In dit blog: tips eerste schooldag basisschool. Om de eerste schooldag lekker te laten verlopen. Begin november wordt onze zoon alweer vier jaar. Dat betekend dat we ons klaar stomen voor de volgende fase in zijn jonge leven. De basisschool. Na de herfstvakantie begint hij met een wenweek en daarna gaat het echte werk beginnen. Een spannende tijd, waar we als gezin naar toe geleefd hebben.

Tips eerste schooldag basisschool

Voor het eerst naar de basisschool gaan is niet niks. Zeker als het je eerste kind is. Als moeder moet je wennen maar je kind moet ook wennen. Misschien is het ook wel even slikken als je je kind aflevert bij groep 1. Wil je jezelf (en je kind) zo goed mogelijk door de eerste schooldag heen laten komen? Dan hebben wij genoeg tips eerste schooldag basisschool voor je.

Lees ook:

Je kleuter is verlegen op school. Wat kan je hieraan doen?

Een verlegen kleuter op school? Het is iets wat veel ouders bekend voorkomt: thuis is je kind de vrolijk- en gezelligheid zelve, maar op school is je kleuter ronduit verlegen. Bij het gedag zeggen van de juf kruipt je kleuter…

 • Denise Meijer

tips eerste schooldag basisschool in 7 stappen

Wanneer je kind een peuter is, ligt de kleuterfase nog ver voor je. Maar het kan snel gaan. De ontwikkeling van een peuter naar schoolkind is er sneller dan je denkt.

1. Kies een school; begin op tijd en volg je gevoel

Goede scholen zijn populair en lopen dan ook snel vol, voor je het weet is er een wachtlijst of kan je er helemaal niet meer inschrijven voor een bepaald schooljaar. Zorg dat je als ouders zijnde een goed gevoel hebt over de school waar je je kind inschrijft. Als jij niet enthousiast bent, wordt het ook lastig om je kind 8 jaar lang enthousiast te houden.

Mocht je, net als wij na een tijdje, toch spijt krijgen van je tijdige inschrijving op een bepaalde school, doe daar dan wat mee. Schrijf je kind niet uit, voordat je bevestiging van inschrijving hebt van een andere school, om te voorkomen dat je kind straks schoolloos is of op een school terecht komt waar je een nog slechter gevoel bij hebt. Mij geeft het veel rust en vertrouwen in deze nieuwe fase, nu ik van mezelf weet dat dit de beste keuze is die we konden maken.

2. Bereid je kind voor op een nieuwe fase in zijn leven

Ik deed dit vooral door er met hem over te praten, hem voor te lezen, zijn vragen te beantwoorden en door samen met hem alvast naar de school te gaan. Voor meer tips verwijs ik graag naar een blog van Linda, waar ik zelf erg veel aangehad heb: 5 tips om je kleuter voor te bereiden op de basisschool.

Leuke en educatieve 10 minuten spelletjes voor kleuters

Wat zijn leuke 10 minuten spelletjes voor kleuters? Spelenderwijs leren is goed voor (jonge) kinderen. En veel van het spel waar kinderen bepaalde vaardigheden mee opdoen leren ze buiten in een groep of op school. Er zijn echter ook een…

 • Denise Meijer
3. Laat je informeren

Lees de schoolgids, bekijk de website, meld je aan voor de nieuwsbrief, word lid van de Facebookpagina van de school, ga naar informatieavonden. Door er actief mee bezig te zijn, wordt de stap steeds logischer en daardoor ook gemakkelijker om te maken.

4. Sluit de peuterfase goed af

Als je kind naar peuterspeelzaal, crèche of gastouder gaat, laat hem daar dan afscheid nemen. Uitdelen, de juffen/meesters/begeleiders bedanken en gedag zeggen en nog een keer een playdate met dat beste vriendje. Was je zelf veel (of altijd) met je kind, sluit dan ook samen deze periode af. Geniet bewust van de laatste periode dat jullie nog hele dagen samen kunnen lanterfanten, of wat leuks kunnen ondernemen op zomaar een doordeweekse dag.

5. Zet de schooltas klaar

Wat je precies nodig hebt verschilt per school. In de schoolgids vind je vast precies wat je nodig hebt, want je zelf moet kopen en wat de school verschaft. Hieronder een lijstje wat tot de mogelijkheden behoort

 • Lunchtrommel
 • Rugzak
 • Drinkbeker en of pakjeshouder
 • Setje kleren om in te gymmen
 • Setje kleding in geval van ongelukjes
 • Luizenzak
 • Aparte gymtas

Voorzie tot slot alles van zijn naam. Mocht er dan eens een schoen in de gymtas van een ander kind verdwijnen dan komt hij vanzelf weer terug. Bij de webshop Goedgemerkt kun je hele leuke naamlabels bestellen. Deze blijven ook erg goed zitten.

6. Maak goede wenafspraken

Iedere school heeft zijn eigen gewoontes als het gaat om het laten wennen van aanstaande kleuters. De meesten staan echter ook open voor eigen inbreng van de ouders. Zo is de gewoonte op de school van mijn zoon dat ze de vijf ochtenden voor de vierde verjaardag komen wennen. Omdat mijn zoon al vier dagdelen naar een peuterspeelzaal gaat en een dagdeel naar zwemles met daarna standaard nog samen spelen met een klein groepje, terwijl de mama’s koffie drinken, is hij dus al gewend aan halve dagen en leek het mij belangrijk hem ook te laten wennen aan hele dagen.

Door de herfstvakantie was het niet mogelijk de wendagen te verdelen over twee weken. Na een fijn gesprek met zijn nieuwe juf hebben we nu besloten dat hij na de herfst vakantie op maan-, woens – en vrijdag een halve dag en dinsdag en donderdag een hele dag gaat wennen. Om de week daarna als hij echt vier jaar is, volledig te kunnen starten. Uiteraard onder voorbehoud dat zoonlief het allemaal volhoudt. Moeders blijft uiteraard paraat.

7. Heb vertrouwen, het komt goed en vergeet niet te genieten

Velen zijn je kindje voor gegaan, ze hebben het allemaal overleefd. Over het algemeen zijn ze er ook echt aan wel aan toe. Er wordt al veel van ze verwacht, maar ze mogen ook nog veel spelen. Kijk, geniet ervan en wees trots op wat je kind ineens allemaal zelf kan, hoe zijn woordenschat groeit, zijn motoriek verfijnd, zijn sociale vaardigheden verbeteren en ga zo maar door. Ik vind deze ontwikkelingen echt ongelofelijk. Ik zie hem nu al zo groeien, laat staan hoe dat straks gaat als hij in een fijne leeromgeving uitgedaagd wordt zichzelf nog verder te ontwikkelen.

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar mail@love2bemama.com.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 1 maand geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 1 maand geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen