Waar ben je naar opzoek?

Een basisschool kiezen: wat lastig!

2 minuten lezen Kathinka Kraaijenbrink
Een basisschool kiezen: wat lastig!

Mijn zoon is pas drie geworden en dat betekent dat hij volgend jaar rond deze tijd gewoon al op de basisschool zit. Nog los van alle emotionele achtbanen die dat los maakt (‘Mijn baaaaaby!’), brengt het ook een nogal groot praktisch vraagstuk met zich mee: naar welke school gaat hij?

Wij wonen in een idyllisch Zeeuws stadje en toen we hiernaartoe verhuisden, dacht ik nog dat dat de keuze makkelijker zou maken. Niet dus. Omdat het stadje maar klein is, is in principe elke school op zeer acceptabele loop- of fietsafstand en dus is vrijwel elke school in de stad een optie.

Inmiddels is de keuze teruggebracht naar vier scholen. Twee reguliere openbare scholen, een openbare daltonschool en een katholieke basisschool. De zwaar christelijke sluiten niet aan bij onze levensopvatting, goddank, dat maakte de keuze íets eenvoudiger.

Lees ook: Hoe weet je of je de goede basisschool voor je kind hebt gekozen?

Maar dan? De ene school ziet er van de buitenkant nogal deprimerend uit, en het schoolplein bestaat hoofdzakelijk uit beton, maar ik hoor goede verhalen over het onderwijs en de leerlingbegeleiding. De Daltonschool staat enigszins bekend om het afleveren van zeer goede leerlingen op alle niveaus, maar ook om dubieuze verhalen rondom pesten.

De derde school zit in een fonkelnieuw gebouw, waar alles fris en ruim is. En ik wíl me niet in de luren laten leggen door zoiets als een mooie eigen gymzaal, maar het is wel erg aanlokkelijk. Helaas vinden veel mensen dat kennelijk en groeit de school al een beetje uit z’n nieuwe voegen. De katholieke school heeft een aardige reputatie en een sfeervol gebouw, maar ligt voor ons erg onpraktisch qua halen en brengen.

Verzuipt onze kleine op die grote, maar schitterende school? De schoolgids is veelbelovend, maar maken ze dat ook waar? Is Dalton-onderwijs iets voor hem? Hoe moeten we dat bepalen, hij is nog zo klein? Wat ben ik eigenlijk oppervlakkig dat ik een school minder kans geef, omdat het gebouw me doet denken aan een crematorium. Hoe belangrijk vind ik schoolzwemmen? Wat doen ze op die scholen met dyslecten? Met leerlingen die wat sneller gaan, of juist langzamer? Hoe prik ik door alle mooie beloftes heen?

‘Sowieso wel goed’

Dit is misschien wel de grootste beslissing tot nu toe die we moeten maken en hoewel ik vaak hoor dat ‘ze overal wel fatsoenlijk onderwijs krijgen’, maakt mijn eigen ervaring als docent in het middelbaar onderwijs dat ik dat zeer betwijfel. Een basisschool is niet ‘sowieso wel goed’.

Lees ook: 10 tips om je kind (en jezelf) voor te bereiden op de basisschool

Natuurlijk: we gaan kijken. Ik heb alle schoolgidsen braaf gelezen. Ik informeer in mijn omgeving, bij mijn eigen leerlingen en collega’s. Maar uiteindelijk wordt het denk ik toch een onderbuikkeuze: wat voelt goed? Of zie ik een doorslaggevende factor over het hoofd?

Hoe bepaalde jij naar welke school je kind ging?

Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties
 • Kathinka zei

  Bedankt, Suzanne! Wat fijn dat je dochter zo op haar plek lijkt te zijn! Wij zijn inmiddels op een van de scholen geweest en onze zoon liep er stralend rond. Dat is een fijn uitgangspunt voor de andere bezoekjes 🙂

 • Suzanne zei

  Bij ons: onderbuik gevoel. Hoe voelden we onszelf toen we gingen kijken? Hoe werden we begroet? Hoe is de sfeer? En we namen onze dochter mee. Hoe reageerden de docenten op haar? En zij op hen?
  Het is een enorme gok maar je weet het pas als je kind op school zit.
  Wij kozen.voor de school.die oud is en rommelig maar waar onze dochter zingend naar de wc ging en de directeur bij het tweede bezoek haar naam nog wist.
  Tot nu toe hebben we geen spijt!
  ( nu is onze dochter een goede graadmeter want bij de andere scholen ging ze of huilen of kroop ze weg)
  Strerkte !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 1 maand geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 1 maand geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen