Waar ben je naar opzoek?

Cito toets op de kleuterschool

5 minuten lezen admin Love2BeMama
Cito toets op de kleuterschool

Het moet niet veel gekker worden; een Cito toets voor kleuters? Ja inderdaad, in januari worden veel kleuters weer getoetst met de zogenaamde Cito toets. Veel ouders schrikken enorm van die term. “Wat is er gebeurd met het spelenderwijs leren?” En “Ons kind kan nog niet schrijven, hoe moet hij dan toch een toets maken?” “Een Cito toets heeft toch wat te maken met welke middelbare school we gaan kiezen?” In dit artikel worden jullie gerustgesteld. Ja, het is een Cito toets voor kleuters. En nee, het hangt niet van de toets af of jullie schatteboutje door mag naar groep 3!

Citotoetsen bij kleuters; kan dat nog wel?

Onder leerkrachten is ook discussie over het onderwerp toetsen bij kleuters. Is het wel “des kleuters”? Hierover heb je als individuele leerkracht weinig te zeggen. Vanuit de overheid moet je een onafhankelijk instrument gebruiken om de vorderingen van een leerling te kunnen volgen. Doe je dat niet, dan word je daarop afgerekend door de inspectie. Het moet dus gewoon.

Leerlingvolgsysteem

Naast de Cito toetsen gebruikt elke school een eigen systeem om de leerlingen te volgen op allerlei gebieden. Dat is na te vragen bij de juf of meester van jullie kind. Die zal jullie er graag wat over uitleggen. Dan zullen jullie namelijk zien wat een (bergen) werk een leerkracht heeft naast het lesgeven. Plasbroeken verschonen, werkjes bedenken, feesten organiseren, plannen, gesprekken met ouders, vergaderen etc. Maar jullie onderschatten dat vast niet! En jullie weten ook dat een leerkracht daarom niet naar huis kan gaan als de bel gaat. Gelukkig maar!

Op de school waar ik heb gewerkt, hadden we een registratiesysteem waarin we bijhielden welke werkjes een kind deed, op welk niveau en met hoeveel hulp. Dat dan per ontwikkelingsgebied en gekoppeld aan een leeftijd. Bij de ontwikkelingsgebieden waar geen werkjes voor zijn, zoals mondelinge taalontwikkeling of spelontwikkeling, hielden we observaties bij.

Lees ook: Basisschoolkeuze: wat kies je?

Uit deze observaties en gemaakte werkjes, naast een schat aan ervaring met kleuters, kan een kleuterjuf prima het niveau van haar pappenheimers bepalen. Kinderen die nog wat speels zijn, voorlopen, achterlopen, op 1 gebied eruit springen naar boven of onder, op de hele lijn sneller zijn, net even een extra uitleg nodig hebben etc. Dat ziet en weet een juf allemaal. Knap hè! Een kleuterjuf zal altijd wat kunnen zeggen over het beeld dat ze op deze manier van een kind opbouwt en wat ze verwacht. Natuurlijk groeien kinderen met sprongen, en kunnen ze je eens verrassen, maar vaak voelt een juf wel aan of jullie kind een hoogvlieger is of niet. 
Een kleuter krijgt dan ook aanbod in lesstof op eigen tempo en niveau. Waarbij je als leerkracht wel probeert om kinderen verder te krijgen natuurlijk. Sommige kinderen krijgen meer uitleg, sommige kunnen zelf een strategie bedenken. Het ene kind heeft moeite met de concentratie en krijgt het werk in kleine stapjes aangeboden, het andere kind kent de taal misschien goed en heeft plaatjes nodig om iets te begrijpen. Bij alles wordt steeds gedifferentieerd.

Het valt allemaal wel mee…

En nu komt het: de toetsen die gemaakt worden door de kleuters, voldoen 9 van de 10 keer aan het beeld dat de leerkracht al heeft van een kind! Wat een geruststelling toch. Want als het goed is, zijn ouders hiervan op altijd de hoogte door middel van onder andere de 10-minutengesprekken. Het is pas opvallend als de score afwijkt. Dan gaat de leerkracht kijken waar het aan kan liggen. Misschien had de leerling een slechte dag, of last van spanningen? Dan zal de juf nog eens navragen of het de opdrachten wel kan maken in een andere context.

Misschien heeft het kind juist bijna alles goed, dan gaat de leerkracht eens kijken of het moeilijkere werkjes in de klas ook leuk vindt? Heeft de hele klas minder goed gescoord op 1 onderdeel? Dan is het misschien nodig om dit onderdeel nog eens opnieuw te behandelen? De uitslag an sich is dus misschien minder belangrijk dan de analyse daarvan.

Het afnemen van een Citotoets: hoe werkt dat?

Hoe gaat het een en ander nu in zijn werk? In januari en mei worden bijna alle oudste kleuters getoetst op Cito Taal en Cito ordenen. Wanneer de jongste kleuters getoetst worden, verschilt nogal per school, dus dat laat ik even achterwege.
De oudste kleuters zitten met ongeveer 15 kinderen bij elkaar, ieder aan een tafeltje, opgesteld in rijtjes zodat de leerkracht er tussendoor kan lopen en kan kijken of iedereen wel bij de goede opgave is. Ieder kind heeft zijn eigen werkboekje. Voordat ze beginnen wordt er eerst geoefend in het boekje zodat ze weten hoe ze moeten werken, een potlood vast moeten hadden en streepjes moeten zetten. Ook laat de juf of meester zien hoe je je aanwijsbaar onder de lange lijn moet leggen zodat alleen de juiste opdracht te zien is.

De juf leest de opdracht voor. Bijvoorbeeld: “Hier zie je een supermarkt, een bakker, een slager, een garage. Wat hoort er niet bij? Zet een streep onder het plaatje dat er niet bij hoort.”
 Dus de leerling hoeft alleen een streepje te zetten onder het juiste plaatje. Dit wordt ook van te voren geoefend. Ook wordt aandacht besteed aan de sfeer en je zult merken dat kinderen het leuk vinden dat ze een speciaal werkje mogen doen en in een eigen boekje mogen werken. Het is maar hoe je het brengt!

Bij Taal worden verschillende onderdelen getoetst, zoals passieve woordenschat, kritisch luisteren, eerste en laatste woord horen, rijmen, auditieve synthese en schriftoriëntatie. Er wordt per onderdeel gekeken hoe een leerling het heeft gemaakt. 
Bij Ordenen wordt getoetst of een kind kan tellen, vergelijken, kan classificeren (zeggen wat er wel of niet bij hoort), seriëren(wat is het goede rijtje van kort naar lang) en of een kind de cijfers al kent. Allemaal op kleuterniveau. De onderdelen die getoetst worden, zijn de belangrijkste onderdelen die een oudste kleuter in mei zou moeten beheersen op cognitief vlak, op denkgebied dus, om een goede start in groep 3 te gaan maken.

Natuurlijk speelt de sociaal-emotionele ontwikkeling een heel grote rol. Nu hebben we het alleen gehad over het denken. Gelukkig vinden de meeste ouders net als de meeste leerkrachten dat een kind vooral goed in zijn vel moet zitten en graag naar school moet gaan. Dan komt de rest in principe vanzelf!

Lees ook: 10 tips om je kind (en jezelf) voor te bereiden op de basisschool

 

Bronnen: Cito logo, Kleuters aan de Cito toets, Kinderen in de zandbak

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar [email protected].

Reacties
 • Evdb zei

  Bij mijn dochter op school toetsen zein groep 1 al, ik vind het prettig want wat wij al dachten kwam nu naar boven! Onze dochter moet worden uitgedaagd! Ze is erg leergierig en als het aan haar ligt doet ze elke week de cito toets!
  Sinds vorig jaar doen ze ook op het kdv van mn zoontje bij 3 jr de cito! Ook hij vond het leuk om te doen en deed het super goed! Even alleen een spelletje mogen doen met de juf, wie wil dat nou niet?

 • Janneke zei

  Ons kindje zit in groep 1 en is getoetst, overigens ook op de peuterspeelzaal.Wij zijn blij dat het gebeurd ook nu al.
  Wij hebben om ons heen vaak gehoord van andere ouders, dat als er problemen waren op de basisschool (bovenbouw) deze (vaak) te laat aan het licht kwamen.
  Deze toets is voor de school maar zeker voor de ouders een bevestiging op wat je kindje wel of niet onder de knie heeft.
  En laten we even terugkijken naar onze kleutertijd, toen werd er ook ‘getoetst’…Maar niet op de computer zoals nu.
  Ons kindje doet het tot nu toe goed en het is een sociale,open, en blije kleuter…Dat is het belangrijkst.
  En ouders horen verstandig om te gaan met de gegevens van de toets en elkaar niet het hoofd op hol brengen.

 • ankie zei

  Ha petra,

  Wat ontzettend goed en duidelijk geschreven! Nu is voor eens en altijd duidelijk dat “kleuterjuffen” veel meer doen dan alleen maar kijken hoe kleuters spelen. Hier wordt juist de basis gelegd voor de rest van de schoolloopbaanen daar horen cito toetsen op de juiste manier gebruikt ook bij.
  Ik kijk uit naar je volgende stukje!

  Liefs Ankie

 • Renée zei

  Ik ben een kleuterjuf en ik zal ook echt geen voorstander zijn van de toetsen, maar je hebt wel een beeld van een kind (ook al heb je die ook door observaties) er ligt iets vast wat je met ouders kan bespreken.. Groep 1 toetsen wij overigens niet, alsjeblieft zeg!!! Wiebelkontjes 😉

 • Danielle zei

  Ik ben zelf juf en moeder.
  Wij toetsen de oudste kleuters ook op school.
  Aan de ene kant denk ik inderdaad; kleuters toetsen??? Ze zijn nog zo klein! Maar je kan als leerkracht veel uit toetsen halen. Het kan net de doorslag geven om het kind nog een jaartje bij de kleuters te houden. En als leerkracht van groep 3 weet je wel gelijk welke kinderen je extra goed in de gaten moet houden en dus extra moet begeleiden. Of welke kinderen er juist in een onderdeel erg goed zijn en verrijking moet bieden.

 • Anouk zei

  Op zich is het wel een goed ding, maar misschien beter in een later stadium…

 • Olga zei

  Wat een goed artikel! Ik hoor wel vaker dat mensen het erg vroeg vinden om te toetsen. Ik vind het zelf prima. Soms is het namelijk makkelijk om een neutraal vergelijkingsmiddel te hebben. Maar wat ik erg belangrijk vind, is dat een toets niet het enige kan zijn waar naar gekeken wordt. En dat komt in dit artikel heel duidelijk naar voren. Gelukkig gaan ze daar op de school van mijn dochters goed mee om. Ook daar ‘mogen’ de kleuters in een speciaal boekje werken!

  Groetjes, Olga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 8 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 8 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 8 maanden geleden
 • 4 minuten lezen