Waar ben je naar opzoek?

Je voorbereiden op de basisschool doe je met deze 5 tips

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Je voorbereiden op de basisschool doe je met deze 5 tips

Na de zomervakantie is het zover. Mijn eerste baby, inmiddels kleuter, gaat naar de basisschool. Hij is in juli 4 jaar geworden. De eerste 4 jaar van zijn leven zijn voorbij gevlogen. Ik knipperde een keer met mijn ogen en nu gaat hij naar school.

Ook al is hij er heel erg aan toe, en mama ook, het is toch even slikken. Hij is twee jaar lang naar de peuterspeelzaal geweest maar dat is toch anders. Zijn vriendjes op de peuterspeelzaal zijn inmiddels begonnen op de basisschool en hij kan niet wachten tot hij weer met ze kan spelen. Hij kijkt er enorm naar uit. Gelukkig is het nog niet zover en genieten we nog van de zomervakantie.

Ik merk wel aan hem dat ‘de basisschool’ een zwart gat is voor hem. Hij weet wel dat hij naar de basisschool gaat maar wat ga je daar nu precies doen? Spelen met zijn vriendjes Tijn, Sven en Tim maar wat nog meer? Ik zocht naar tips om hem voor te gaan bereiden op de basisschool zodat hij een beetje weet wat hem staat te wachten. Van huis uit ben ik leerkracht en mijn ervaringen uit het basisonderwijs heb ik ook in de tips verwerkt. Deze tips deel ik graag met jullie.

Lees ook: Met deze tips ben je helemaal klaar voor de basisschool

Tip 1: Lees voor!

Zoek boeken die gaan over de basisschool. Tijdens het voorlezen kun je met je kind bespreken wat er op de basisschool gaat gebeuren. Het openen van een dialoog zorgt ervoor dat kinderen kunnen bespreken wat ze voelen, wat hun behoeftes zijn, wat ze verwachten. Door het voorlezen krijgen kinderen er een beeld bij.

Suggesties voorleesboeken:

1. Hoi naar school – Vivian den Hollander
2. Hoera ik ga naar groep 1 – Ron Schroder
3. Verhalen uit groep 1 en 2 – Carry Slee

Voorleesboeken over het naar school gaan

Tip 2: Leer je kind ‘luisteren’

Is je kind het niet gewend om naar een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf te gaan? Oefen dan met je kinderen het ‘luisteren’ en ‘op zijn beurt wachten’. Dit kan op een speelse manier. Het is goed om dit aan tafel te oefenen. Een gezinslid is aan het woord dus wachten de anderen. Daarna kun je vragen stellen aan elkaar.

Tip 3: Bevorder de zelfstandigheid

Het wordt nu tijd om je kind te leren zoveel mogelijk zelfstandig te zijn. Oefen met het aantrekken van de jas en de schoenen en het zelf naar de wc gaan. Leerkrachten gaan je kind uiteraard helpen maar een stukje zelfstandigheid is voor de leerkracht ook heel fijn. Er zitten straks wel 25 kinderen in de klas.

Tip 4: Praat over verschillen, pesten en opkomen voor jezelf

School moet een veilige omgeving worden voor je kind. Helaas kan het ook een angstige plek zijn waar kinderen te maken krijgen met pesten, plagen en anders zijn. Praat hier over met je kind. Als ze 4 jaar zijn kun je ze best uitleggen dat er verschillende kinderen zijn en dat plagen niet leuk is. Zorg voor een open relatie zodat je kind ook naar je toe durft te komen als er wat is. Hierbij kun je ook voorleesboeken gebruiken.

Suggesties voorleesboeken:

1. Kleine raaf vliegt naar de maan – Marcus Pfister
2. De mooiste vis van de zee – Nannie Kuiper
3. Anders is leuk – Francine Oomen

Tip 5: Oefen met je kind

Oefen met je kind wat leeractiviteiten. Veel kinderen zijn hier al erg aan toe. Ik merk aan het mijn zoontje doordat hij letters gaat herkennen, zijn naam wil oefenen en dingen op wil schrijven. Ga aan de slag met het alfabet, kleuren en cijfers. Leg er geen druk op maar laat het uit je kind zelf komen. Het is geen must dat ze het alfabet kennen en kunnen tellen tot 100. Kijk waar je kind aan toe is en ga hiermee aan de slag. Dit kan met behulp van (voorlees)boeken, apps of Bambino LOCO.

Suggesties voorleesboeken:

1. Het letterwinkeltje – Ron Schroder & Marianne Busser
2. Het cijferwinkeltje – Ron Schroder & Marianne Busser
3. Het kleurenwinkeltje – Ron Schroder & Marianne Busser

Oefen met je kinderen

Suggesties apps:

 1. De apps van Juf Jannie zijn heel erg leuk en leerzaam; leren tellen, puzzels maken en letters oefenen.
 2. BOBO heeft ook een aantal leuke en leerzame apps.
 3. Leer schrijven met de iPad app van Tracy. Goed voor de motorische ontwikkeling.
Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 9 en 7 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties
 • Bianca van Vuuren zei

  Bedankt voor de tips! Bij ons is het in november zover. Vanmiddag gelijk even langs de bibliotheek.

 • Claudia zei

  Wat leuk deze blog, die komt precies op tijd. Onze oudste gaat vanaf 1 oktober naar school, en hoewel ze het er dagelijks over heeft dat ze “als ze vier is naar school gaat”, heeft ze volgens mij nog geen flauw benul wat dat nou precies inhoudt. Mama is ondertussen zenuwachtiger dan dochter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over zwanger worden & zwangerschap

Mama’en: zorgen voor jezelf rondom het moederschap

 • 1 dag geleden
 • 8 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Moeder van gepeste Suze deelt hartverscheurend bericht

 • 2 dagen geleden
 • 3 minuten lezen
Even weg

10 tips onvergetelijke zomervakantie in de achtertuin

 • 2 dagen geleden
 • 7 minuten lezen