Waar ben je naar opzoek?

Na de zomervakantie is het zover. Mijn eerste baby, inmiddels kleuter, gaat naar de basisschool. Hij is in juli 4 jaar geworden. De eerste 4 jaar van zijn leven zijn voorbij gevlogen. Ik knipperde een keer met mijn ogen en nu gaat hij naar school. Maar je kind voorbereiden op de basisschool, hoe doe je dat?

Je kind voorbereiden op de basisschool

Ook al is hij er heel erg aan toe, en mama ook, het is toch even slikken. Hij is twee jaar lang naar de peuterspeelzaal geweest maar dat is toch anders. Zijn vriendjes op de peuterspeelzaal zijn inmiddels begonnen op de basisschool en hij kan niet wachten tot hij weer met ze kan spelen. Hij kijkt er enorm naar uit. Gelukkig is het nog niet zover en genieten we nog van de zomervakantie. Toch wil je je vast verdiepen in je kind voorbereiden op de basisschool. Een goede start is het halve werk!

Ik merk wel aan hem dat de basisschool een zwart gat is voor hem. Hij weet wel dat hij naar de basisschool gaat maar wat ga je daar nu precies doen? Spelen met zijn vriendjes Tijn, Sven en Tim maar wat nog meer? Ik zocht naar tips je kind voorbereiden op de basisschool zodat hij een beetje weet wat hem staat te wachten. Van huis uit ben ik leerkracht en mijn ervaringen uit het basisonderwijs heb ik ook in de tips verwerkt. Deze tips deel ik graag met jullie.

Je voorbereiden op de basisschool doe je met deze 5 tips

Na de zomervakantie is het zover. Mijn eerste baby, inmiddels kleuter, gaat naar de basisschool. Hij is in juli 4 jaar geworden. De eerste 4 jaar van zijn leven zijn voorbij gevlogen. Ik knipperde een keer met mijn ogen en…

 • Linda Bosscher

je kind voorbereiden op de basisschool tip 1: Lees voor!

Zoek boeken die gaan over de basisschool. Tijdens het voorlezen kun je met je kind bespreken wat er op de basisschool gaat gebeuren. Het openen van een dialoog zorgt ervoor dat kinderen kunnen bespreken wat ze voelen, wat hun behoeftes zijn, wat ze verwachten. Door het voorlezen krijgen kinderen er een beeld bij.

Suggesties voorleesboeken:

 1. Hoi naar school – Vivian den Hollander
 2. Hoera ik ga naar groep 1 – Ron Schroder
 3. Verhalen uit groep 1 en 2 – Carry Slee

Tip 2: Leer je kind ‘luisteren’

Wil je je kind voorbereiden op de basisschool? Ga dan aan de slag met ‘leren luisteren’. Is je kind het niet gewend om naar een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf te gaan? Oefen dan met je kinderen het ‘luisteren’ en ‘op zijn beurt wachten’. Dit kan op een speelse manier. Het is goed om dit aan tafel te oefenen. Een gezinslid is aan het woord dus wachten de anderen. Daarna kun je vragen stellen aan elkaar.

Tip 3: Bevorder de zelfstandigheid

Het wordt nu tijd om je kind te leren zoveel mogelijk zelfstandig te zijn. Oefen met het aantrekken van de jas en de schoenen en het zelf naar de wc gaan. Leerkrachten gaan je kind uiteraard helpen maar een stukje zelfstandigheid is voor de leerkracht ook heel fijn. Er zitten straks wel 25 kinderen in de klas.

Zelfstandig kind: Hoe kan je dit het beste stimuleren?

Zelfstandigheid is belangrijk in de ontwikkeling van een kind. Door je kind op de juiste manier zelfstandig te maken, krijgt je kind meer zelfvertrouwen en leert deze binnen een veilige manier voor zichzelf te ‘zorgen’. De basis voor wat later…

 • Denise Meijer

Tip 4: Praat over verschillen, pesten en opkomen voor jezelf

School moet een veilige omgeving worden voor je kind. Helaas kan het ook een angstige plek zijn waar kinderen te maken krijgen met pesten, plagen en anders zijn. Hierover praten met je kind hoort ook bij je kind voorbereiden op de basisschool. Als ze 4 jaar zijn kun je ze best uitleggen dat er verschillende kinderen zijn en dat plagen niet leuk is. Zorg voor een open relatie zodat je kind ook naar je toe durft te komen als er wat is. Hierbij kun je ook voorleesboeken gebruiken.

Suggesties voorleesboeken:

 1. Verhalen over kinderen die anders durven zijn – Ben Brooks
 2. De NEEhoorn – Marc-Uwe Kling
 3. De Mooiste vis van de zee – Marcus Pfister

Tip 5: Oefen met je kind

Oefen met je kind wat leeractiviteiten. Veel kinderen zijn hier al erg aan toe. Ik merk aan het mijn zoontje doordat hij letters gaat herkennen, zijn naam wil oefenen en dingen op wil schrijven. Ga aan de slag met het alfabet, kleuren en cijfers. Leg er geen druk op maar laat het uit je kind zelf komen. Het is geen must dat ze het alfabet kennen en kunnen tellen tot 100. Kijk waar je kind aan toe is en ga hiermee aan de slag. Dit kan met behulp van (voorlees)boeken, apps of Bambino LOCO.

De leukste Meester van Nederland heeft ook veel leuke activiteiten op zijn website staan. Bezoek de website van Meester Sander voor meer tips en activiteiten.

Suggesties voorleesboeken:

 1. Het letterwinkeltje – Ron Schroder & Marianne Busser
 2. Het Cijferwinkeltje – Ron Schroder & Marianne Busser
 3. Het Kleurenwinkeltje – Ron Schroder & Marianne Busser

Suggesties apps:

 1. De apps van Juf Jannie zijn heel erg leuk en leerzaam; leren tellen, puzzels maken en letters oefenen.
 2. BOBO heeft ook een aantal leuke en leerzame apps.
 3. Leer schrijven met de iPad app van Tracy. Goed voor de motorische ontwikkeling.

Start basisschool

Dit waren 5 tips ‘je kind voorbereiden op de basisschool’. Als je eerste kind naar de basisschool gaat is dat best een dingetje maar ook erg leuk. Er gaat een nieuwe wereld voor je open. Geniet daarvan. Ga lekker mee in de flow en kijk goed naar waar je kind de eerste weken behoefte aan heeft. Het kan best vermoeiend zijn. Als je kind nog niet leerplichtig is mag je hem dus best een dagdeel thuis houden om lekker bij te komen. Doe dit in goed overleg met de leerkracht.

Geniet ervan en veel plezier in deze nieuwe fase!

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties
 • Bianca van Vuuren zei

  Bedankt voor de tips! Bij ons is het in november zover. Vanmiddag gelijk even langs de bibliotheek.

 • Claudia zei

  Wat leuk deze blog, die komt precies op tijd. Onze oudste gaat vanaf 1 oktober naar school, en hoewel ze het er dagelijks over heeft dat ze “als ze vier is naar school gaat”, heeft ze volgens mij nog geen flauw benul wat dat nou precies inhoudt. Mama is ondertussen zenuwachtiger dan dochter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 4 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 4 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 1 maand geleden
 • 7 minuten lezen