Waar ben je naar opzoek?

10x waar je op moet letten als je twijfelt over vaccineren

5 minuten lezen denise Denise Meijer
10x waar je op moet letten als je twijfelt over vaccineren

De groep mensen die besluit om hun kinderen niet te laten vaccineren, lijkt met de dag te groeien en te groeien. Enerzijds een positieve ontwikkeling, aangezien er steeds meer ouders zich bewuster worden van wat zij hun kinderen geven. Anderzijds een gevaarlijke ontwikkeling. Want wat gebeurd er precies als het overgrote deel van de ouders stopt met vaccineren? Het is een gok die ik persoonlijk niet wil nemen, dus mijn kinderen zijn beide, volledig gevaccineerd via het RVP (rijks vaccinatie programma).

Lees ook: Niet vaccineren is geen kinderbijslag

Voordelen vs. Nadelen

Laat ik voorop stellen dat ik een kritische kijk gezond vind. Tenslotte heb ik mij ook ingelezen voordat ik aan het vaccineren sloeg. Weliswaar, omdat ik het ergens ook wel eng vond. Een klein baby’tje laten inspuiten met.. tsja.. wie weet precies wat? Desalniettemin woog elk voordeel voor mij veel zwaarder dan de nadelen.

Ik stuitte overigens op deze nadelen tijdens mijn online zoektocht naar betrouwbare informatie. Zonder dat ik het doorhad kwam ik uit op websites en Facebookpagina’s, waar ik eigenlijk zo bang werd gemaakt voor de vaccinaties, dat ik, terwijl ik las,  besloot dat vaccineren niets voor ons was. Maar gelukkig was ik slim genoeg om verder te kijken. In ieder geval ver voorbij de indianenverhalen die op sommige websites te vinden zijn.

Lees ook: Kinderen vaccineren; veilig of vergif?

Het is een keuze

Of je nu wel, of niet besluit te vaccineren; het is belangrijk om te weten dat de keuze bij jou als ouder ligt. Er is niemand die jou verplicht om het RVP te volgen, net zoals er niemand is die je verplicht om dit niet te doen.

Inlezen en beslissen lijkt dus de juiste optie, maar wat zijn nou de welbekende valkuilen waar ‘twijfelaars’, of kritische prikkers voor komen te staan?

Ik heb wat tips voor jullie bij elkaar geraapt, die ik uit eigen ervaring heel nuttig vind bij een zoektocht naar de juiste keuze. Oftewel; waar moet een twijfelende ouder op letten als hij, of zij zoekt naar informatie.

1. Let op de betrouwbaarheid van de bron

Er zijn veel websites in omloop die er heel professioneel en betrouwbaar uitzien, maar eigenlijk beroep doen op de medisch-onwetende mens, zoals jij en ik. Ooit kwam ik een website tegen die was ondertekend door Orthopedagoog dokter Bladiebla.
Een arts, hartstikke leuk. Maar niet perse iemand die verstand heeft over vaccinaties en de werking er van. Saillant detail: deze persoon bleek uiteindelijk niet eens te bestaan. Houd jezelf vooal voor ogen dat elke malle malloot tegenwoordig een prachtige website in elkaar kan zetten en zich voor kan doen als deskundige.

2. Staar je niet blind op de ingrediëntenlijst

Het is een kwestie van logisch nadenken, dat er ook (of juist) in het geval van medicatie, een hoop ingewikkelde scheikunde bij komt kijken. Dit wil zeggen dat ingrediënt A, op zichzelf bijvoorbeeld onwijs giftig kan zijn, daar waar ingrediënt B dit effect onschadelijk maakt, of zelfs dusdanig veranderd dat er zelfs een positief effect bij te verwachten is. Het heeft dus absoluut geen zin om onafhankelijke bestandsdelen te inspecteren. Tenzij je op zoek bent naar een stof waar jouw kind toevallig allergisch voor is, natuurlijk.

3. Volg je gevoel

Lijkt een makkelijke, maar dit is het niet. Probeer ook na te gaan wat je precies voelt. Ben je bang? Zo ja, waarvoor dan precies? Zijn er alternatieven? Wat staat er tegenover? Probeer niet alleen kritisch te zijn in je keuze, maar wees ook streng voor jezelf. Een keuze maken gebaseerd puur op angst, of omdat je sterk te drang hebt om jezelf ergens tegen af te zetten, is nooit the way to go! Probeer dus zo objectief mogelijk te zijn.

4. De HOAX                    

En geloof me; er zijn veel HOAXES die er rond gaan over de vaccinaties. Hoe griezelig het ook mag klinken dat de buurvrouw, van jouw beste vriend haar neef, een autistisch kindje heeft overgehouden aan een vaccinatie: dit is bewezen onmogelijk!

Het is slechts een voorbeeld van de vele spookverhalen die er rondgaan over vaccinaties en hun werking. Zo bestaat er nog het verhaal dat er cellen van geaborteerde embryo’s in het vaccin zitten, dat er kinderen plotseling zwaar gehandicapt zijn geworden door de vaccins en worden deze in verband gebracht met talloze andere, hele nare dingen. Nare dingen die onderzocht en uiteindelijk ontkracht zijn. Echter zijn dit soort verhalen hardnekkig en komen ze één keer in de zoveel tijd weer voorbij.

5. Indianenverhalen                  

Deze gaan eigenlijk hand- in hand met de zogenaamde HOAXES. Verhalen van personen, die iemand in hun omgeving hebben waarbij er dit of dat is gebeurd. Dit werkt trouwens voor beide ‘kampen’. In zo’n geval kan je het beste heel plastisch te werk gaan. Dus; zolang het tegendeel niet bewezen is, is het niet iets wat je in je overwegen kan laten meetellen. Simpel zat!

6. Raadpleeg Lareb

Via de website van Lareb kan je elke gemelde bijwerking (zelfs al is het onwaarschijnlijk dat deze door de vaccinaties teweeg zijn gebracht) vinden. Dus mocht je een betrouwbare informatiebron zoeken. Dit is the place to go!

7. Win informatie in bij specialisten

De huisarts, het RIVM, de kinderdarts, het consultatiebureau en ga zo maar verder.
Focus je enkel op de mensen weten waar ze over praten en leg deze je twijfels voor.

8. ‘Vergeet’ je baby (voor zover dat kan)

Fair enough. Er is geen enkele baby die de prikken met een luid gelach in ontvangst zal nemen en vervolgens aan het limbo-dansen slaat van vreugde.
Baby’s vinden de prikken niet leuk en het is dikwijls ook nog eens pijnlijk. Ze krijgen in de meeste gevallen verhoging en stijfheid van de beentjes is eveneens een veelvoorkomende complicatie. Houd dit in je achterhoofd maar probeer dit niet te zwaar mee laten wegen. Het huilen en de lamlendigheid na de vaccinaties zijn slechts een kleine korte termijn complicatie. Terwijl je je juist moet focussen op wat jouw keuze op de lange termijn voor je kindje doet.

9. Don’t cross the line!

Er is niets mis met zoveel mogelijk uit de natuur proberen te halen maar wat voor mij een echte eyeopener was is dat er op een anti-vaccin gerichte Facebookpagina zelfs werd gesuggereerd dat een jongetje, met kanker, beter niet gevaccineerd moest worden en beter behandeld kon worden met zoiets als vitamine C.
Dit ging mij persoonlijk een hele grote stap te ver. Niet alleen zijn dit soort adviezen nergens op gebaseerd (want hoe kan je als medisch-nitwit ook maar iets zeggen over een dergelijke situatie) maar ook nog eens levensgevaarlijk! Let dus, ten alle tijden, op dat je jezelf niet laat meeslepen. Advies inwinnen is oké, maar in sommige gevallen is het verstandiger om te vertrouwen op de mensen die er voor gestudeerd hebben.

10. Dus: wees kritisch, maar laat je alu-hoedje thuis!

Dat is eigenlijk alles wat ik er mee wil zeggen. Succes!

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • Stella zei

  ik ben een twijfelende ouder. Je bedoelt het vast goed maar je tips geven mij het gevoel dat ik dom ben en beter gewoon maar moet doen wat de rest doet.

  Dat was vast niet je intentie?

 • Joke Vermanen zei

  Even wat info over het ingrediënt Aluminium:
  De bloed-hersenbarrière verhindert een direct contact van het bloed met de hersenen. Deze barrière zorgt ervoor dat schadelijke stoffen die door het bloed getransporteerd worden de hersenen niet binnendringen.
  Aluminium kan deze barrière passeren en zich in de hersenen opstapelen, en bovendien kan het de bloed-hersenbarrière beschadigen.
  Aluminium dringt op die manier dus niet alleen de hersenen binnen, maar zorgt er ook voor dat andere ongewenste stoffen er kunnen doordringen.
  Verschillende neurodegeneratieve aandoeningen (dementie, alzheimer) kunnen gedeeltelijk veroorzaakt zijn door het feit dat aluminium schadelijk is voor de hersenen en voor het zenuwstelsel als geheel.
  Dit metaal is, net als lood, een neurotoxische stof. Alle wetenschappers zijn het hierover eens.
  Veel vaccins bevatten aluminium als adjuvans. Dit is des te gevaarlijker daar het in het lichaam geïnjecteerd wordt, en op die manier de darmbarrière niet hoeft te passeren.
  Een deel van het aluminium blijft op de plaats van de injectie, terwijl een ander deel snel in het bloed zal terechtkomen, van waar het zich over heel het organisme zal verspreiden, en alle organen binnendringen, inclusief de hersenen.
  Dan nog wat info over de hersenen van een baby:
  Het relatieve onvermogen van een mensenbaby valt te wijten aan het feit dat de hersenen nog onvoldoende ontwikkeld zijn. Bij de geboorte heeft een mens ongeveer 350 gram aan hersenen. Dit is zo’n 30% van het volwassen gewicht. In het eerste levensjaar maken de hersenen een relatief grote ontwikkeling door. Dankzij het feit dat de mens bij zijn geboorte relatief weinig ontwikkelde hersenen meekrijgt, krijgt het kind de kans zich flexibel te ontwikkelen. In het eerste levensjaar kunnen verschillende belangrijke functies – zoals lichamelijke, psychologische, sociale, morele enzovoort – tot ontwikkeling komen.
  Koppel nu deze twee stukjes eens aan elkaar en zeg dan nog eens dat vaccins ongevaarlijk zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen