Waar ben je naar opzoek?

Zelfstandig kind: Hoe kan je dit het beste stimuleren?

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Zelfstandig kind: Hoe kan je dit het beste stimuleren?

Zelfstandigheid is belangrijk in de ontwikkeling van een kind. Door je kind op de juiste manier zelfstandig te maken, krijgt je kind meer zelfvertrouwen en leert deze binnen een veilige manier voor zichzelf te ‘zorgen’. De basis voor wat later zo belangrijk is.

Het enige kind is van nature al zelfstandiger dan de ander. Toch zijn er een tal van dingen die je kan doen om een kind te helpen zelfstandig te worden. We geven je enkele tips hoe je hierbij kan helpen.

Zelfstandig kind op de juiste manier stimuleren

De kunst van een kind helpen om zelfstandig te worden, zit hem in de juiste stimulatie. Jonge kinderen leren dit op verschillende manieren. Denk aan sport- en spel met leeftijdsgenootjes, bijvoorbeeld. Toch zijn er ook dingen die je als ouders kan doen om te helpen. De geboortevolgorde van kinderen binnen een gezin kan ook invloed hebben op de zelfstandigheid van een kind.

1: Geef het voorbeeld

Als ouder zijnde heb je sowieso een voorbeeldfunctie. Kinderen leren, zeker in het begin van hun leven, het meest binnen het gezin. Van ouders, maar ook van broertjes en zusjes. Doe dingen dus zoveel mogelijk voor. Je zal zien dat je kind dit snel na gaat willen doen.

2: Blijf geduldig. Ook als je kind fouten maakt!

Je bent zelf, als kind, ook niet zomaar ineens zelfstandig geworden. Je bent soms door schade en schande wijzer geworden. Hoe lastig dit voor jou als ouder ook is; laat je kind fouten maken. Een groot deel van zelfstandigheid heeft te maken met de manier waarop je kind fouten zelf op gaat lossen. Blijf dus geduldig en stimuleer vooral het probleemoplossend vermogen.

3: Geef je kind opdrachtjes om zelfstandig te worden

Laat je kind eens zelf zijn schoenen aantrekken, een boterham maken of haren wassen. Dit soort kleine dingen zorgen ervoor dat je kind zelfstandig wordt. Let hierbij wel op de leeftijd. Het is vanzelfsprekend niet handig om een peuter de waterkoker te laten hanteren.

Kunnen we dan nu weer gewoon gaan opvoeden alsjeblieft?!

Eén ding ben ik inmiddels wel achter. Opvoeden is niet voor mietjes. Zeker niet in deze tijd waar je van alles opgelegd wordt en waar het heel moeilijk is om aan je eigen kracht, ideeën en gevoelens te blijven vasthouden…

  • Anne

4: Probeer de tijd te nemen

Als iets je zelf na honderd keer proberen nog niet lukt, dan raakt je geduld op. Bij kinderen is dit niet anders. Ze kunnen flink gefrustreerd raken als een simpele opdracht niet zo gaat als het zou moeten gaan. Als ouder zijnde heb je dan de neiging om in te springen. Probeer dit niet gelijk te doen, maar vraag je kind of je het wellicht samen kan proberen. Het klinkt misschien heel Spartaans, maar juist de frustratie zal je kind stimuleren om te blijven proberen. Waardoor het uiteindelijk lukt.

Tip: Wist je dat je bij de Online Opvoed Uni een hele leuke gratis training kunt volgen? Volg de gratis training Minder Strijd in 7 Dagen Tijd en leer je kind zelfstandig te worden met minder strijd.

5: Stimuleer en complimenteer

Als je kind op bepaalde vlakken laat zien dat hij zelfstandig is, schroom dan niet om complimentjes te geven. Positiviteit zorgt ervoor dat je kind gestimuleerd blijft om dit gedrag voort te zetten. Gaat er iets fout? Maak jezelf dan niet onverhoopt schuldig aan kritiek, maar probeer je kind op een opbouwende manier te helpen om het de volgende keer wel goed te doen.

6: Zelfstandig kind door vriendjes

Kinderen leren een hoop dingen van de omgeving om hen heen. Zo dus ook van vriendjes en vriendinnetjes. Door middel van buitenspelen (en dan vooral zonder het constante toeziend oog van een volwassene) leren kinderen om zelf problemen op te lossen, voor zichzelf te denken en hoe ze bijvoorbeeld op tijd thuis komen. Geef je (oudere) kind dus de vrijheid om zelfstandig te worden. Hoe lastig het soms ook is.

7: Zelf dingen laten doen

Als je kind al wat ouder is, dan is die ruimte om met vriendjes en vriendinnetjes te spelen heel belangrijk voor het zelfstandig worden. Dit gaat echter op voor heel veel verschillende dingen. Denk aan kledingkeuze, een boterham maken, zelf het konijnenhok uitsoppen. Het zijn allemaal (relatief kleine) dingen die je kind helpen om zelf dingen te doen. Dit beperkt zich echter niet alleen door klusjes. Laat je kind wat vaker voor zichzelf beslissen. Dit is uiteindelijk heel belangrijk voor als je kind zelfstandig wordt.

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 5 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 5 maanden geleden
  • 4 minuten lezen