Waar ben je naar opzoek?

10 onverwachte gevaren voor kleine kinderen

5 minuten lezen denise Denise Meijer
10 onverwachte gevaren voor kleine kinderen

Elke moeder met kleine kinderen weet dat je de ‘ogen in je achterhoofd moet hebben’, geen fabeltje is. Tenslotte zijn kinderen razendsnel en ongeëvenaarde pro’s in het verwikkeld raken in gevaarlijke situaties. Om die reden houden we hun handjes vast met het oversteken, houden we ze ver weg bij het gasfornuis tijdens het koken en wikkelen we ze veilig in de gordels voordat we gaan autorijden.

Doemdenker of gewoon voorzichtig?

Maar door de jaren heen zijn er ook nogal wat onverwachte gevaren publiekelijk gemaakt. Van die dingen waar je, zelfs met het doemdenkende moederbrein, niet zo over had nagedacht.
En toch zijn het van die situaties waar elk kind regelmatig (of zelfs dagelijks) mee in aanraking komt. Gebruiksvoorwerpen binnenshuis bijvoorbeeld. Of iets ogenschijnlijk onschuldigs, wat uiteindelijk catastrofale gevolgen kan hebben.

Rekening houden met…

Het zijn er door de tijd heen eigenlijk zoveel geworden dat je het eigenlijk ook zo weer zou vergeten. En dat terwijl het goed zou zijn wanneer we hier rekening mee houden, net zoals samen oversteken en de gordels tijdens een autoritje. Dus voor overzicht en als kleine herinnering voor alle moeders met (kleine) kinderen, heb ik deze ‘onverwachte kinder-gevaren’ op een rijtje gezet.

De 10 onverwachte gevaren voor baby’s, dreumesen, peuters en kleuters.

1. Druiven

Een heerlijk gezond stukje fruit en zeer geliefd onder de kleintjes. Het oogt zo onschuldig, maar er schuilt een akelig gevaar achter dit kleine trosje fruitige heerlijkheid.
Er bestaat namelijk een risico dat de druif in de luchtpijp schiet. Het formaat, in combinatie met het velletje en de ‘zachte’ structuur, zorgt er voor dat deze eigenlijk direct in de luchtpijp komt vast te zitten en deze compleet zal blokkeren.
Menig ouder erkent en herkent het gevaar en houdt zich dan ook aan onderstaand advies; snijden die hap! Niet horizontaal trouwens. Maar verticaal, zodat, wanneer de druif onverhoopt toch in de luchtpijp terecht zal komen, deze dan in ieder geval niet compleet zal blokkeren.

2. Cherrytomaten & knakworsten

Het advies van punt 1, geldt ook voor bovenstaande voedingsmiddelen. Verticaal doorsnijden voor kinderen tot en met 6 jaar.

3. Gordijnkoorden

Ook zoiets waar je niet direct aan zal denken, maar toch levensgevaarlijk. Een tijd geleden verscheen er een filmpje online waar een moeder tijdens het maken van een foto ontdekte dat haar zoon zich had opgehangen in het koord van de rolgordijnen. Haar waarschuwing ging viral en meerdere ouders stonden op en deden hun (soortgelijke) verhaal.
Let dus op dat er geen koorden, of touwtjes hangen naast het bed van je kind, of op een plek waar deze gemakkelijk bij kan. Is dit onvermijdelijk? Probeer het koord dan op te knopen, zodat deze buiten het bereik van de kinderen blijft.

4. De tuinslang

Het lijkt zo onschuldig:
Op een warme zomerdag besluit je om, samen met je kind, even af te koelen. Je pakt de tuinslang om het badje te vullen en in een melige bui besluit je om bij het aanzetten van de kraan je kindje nat te spuiten.

Let op: in een (gebruikte) tuinslang blijft altijd wat water staan. Dit water wordt heet en dit hete water zal naar buiten worden ‘geduwd’ wanneer je de kraan opendraait. Met als gevolg dat je kind in zo een situatie een plens kokend heet water over zich heen zal krijgen.
Eerder dit jaar deelde een moeder deze waarschuwing, in combinatie met de foto’s van haar hevig verbande zoontje. Tijdens het natspuiten van haar kind was een soortgelijke situatie ontstaan.

Lees ook: 10x zomers warm? Let wel even hier op!

5. Schoonmaakmiddelen

Wij weten dat allesreiniger, op zijn zachts gezegd, niet te zuipen is. Maar voor een kind ziet een kleurige fles, met daarin een eveneens kleurige, geurige vloeistof, er zeer aantrekkelijk uit. Het is dan ook geen verrassing dat er per jaar onwijs veel kinderen op de SEH belanden na het inslikken van huishoudmiddelen. Bewaar daarom altijd je schoonmaakmiddelen achter slot en grendel of op een hoogte waar kinderen niet bij zullen komen.
Dit geldt trouwens ook voor medicijnen, alcohol, sigaretten en zelfs bepaalde toilet artikelen.

6. Een hete auto

Eigenlijk welbekend maar toch zijn er jaarlijks nog teveel mensen die hun kinderen in de auto laten zitten en zelf even boodschappen gaan doen. En dit zelfs op een warme dag!
De temperatuur binnen de auto stijgt echter al snel richting gevaarlijke temperaturen en het achterlaten kindje loopt risico op een zogenaamde ‘heath stroke’. Een gevaarlijke situatie die de dood tot gevolg kan hebben. Laat daarom NOOIT je kinderen achter in de auto. Zelfs al verwacht je maar 10 minuten weg te zijn voor je boodschap. Elke minuut is er eigenlijk al één teveel!

7. Ballonnen

Leuk toch? Al die kleurige ballonnetjes op een verjaardag en wees gerust: er is geen reden om ballonnen an sich op de zwarte lijst te zetten.
Echter is voorzichtigheid altijd geboden. Bij het inslikken van een ballon zal namelijk eveneens de luchtpijp compleet geblokkeerd raken en door de vorm van de ballon is het ook nog eens onwijs moeilijk om deze snel te kunnen verwijderen. Dus een ballonnetje op een verjaardag? Hartstikke leuk! Maar houd (vooral) leeggelopen ballonnen uit de buurt van kleine kinderen.

8. Magneetjes

Een reuze interessant kinderspeeltje. Gemagnetiseerd speelgoed.
Let er alleen op dat juist de magneetjes niet loskomen en opgegeten worden. Wanneer er twee magneten, of een magneet en een stukje ijzer, elkaar ‘vinden’ in het lichaam. Kunnen deze zelfs de maag- of darmwand doorboren om uiteindelijk bij elkaar te komen.

9. Kasten en ander losstaand meubilair

Ikea waarschuwde er al meerdere malen voor en jammer genoeg zijn de (dodelijke) ongevallen niet uitgebleven. Wanneer er een niet-geankerde kast op een klein kind terecht kwam. De winkel levert vandaag de dag verankeringssetjes bij de desbetreffende meubelstukken om meer van dit soort ongelukken te voorkomen. Let dus op dat je zware kasten dus vastzet tegen de muur.

10. Knoopcel-batterijen

Nog zoiets wat in elk huishouden eigenlijk wel te vinden is. Sterker nog; zelfs in kinderspeelgoed zitten dikwijls van deze kleine batterijen.
Let alleen heel erg goed op dat zo’n ‘knoopje’ niet onverwachts op de grond zal belanden, waar kleine kinderen deze kunnen vinden en zelfs op kunnen eten.
Er zijn al twee sterfgevallen bekend van kinderen die er één hebben ingeslikt en dit helaas niet hebben kunnen navertellen. Controleer dus regelmatig de batterijklepjes van kinderspeelgoed en van je eigen apparatuur. En bewaar knoopcelbatterijen bij voorkeur op een veilige, hoge, of vergrendelde plek.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen