Waar ben je naar opzoek?

Ik ben zwanger en misselijk; wanneer krijg ik medicatie?

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Ik ben zwanger en misselijk; wanneer krijg ik medicatie?

Zwanger en misselijk zijn is onlosmakelijk verbonden, maar als je erg last hebt van misselijkheid en braken dan is medicatie soms nodig. Gelukkig komt dit niet veel voor, want dusdanige misselijkheid kan het leven aan het begin van de zwangerschap erg lastig maken. Wat kan je doen tegen (milde) zwangerschapsmisselijkheid en wanneer moet je aan de bel trekken?

Zwanger en misselijk medicatie

We zeiden het al: misselijkheid hoort een beetje bij de zwangerschap. De meeste vrouwen zijn misselijk in de ochtend, maar het kan ook zo zijn dat je dit wordt van bepaalde voedingsmiddelen of geuren. Helaas is het dan ook zo dat het braken optreedt op momenten dat het niet zo lekker uitkomt. Op straat, bijvoorbeeld. Soms zijn vrouwen zo misselijk dat ze meerdere malen per dag spugen. In dit geval wordt er gesproken over extreme zwangerschapsmisselijkheid. Bij zwanger en misselijk zijn kun je dan in gevallen waarbij het niet overgaat, medicatie krijgen.

Hyperemesis Gravidarum (HG)

Iemand die last heeft van ernstige zwangerschapsmisselijkheid kan niet normaal functioneren. Het dagelijkse leven staat in het teken van het zwanger en misselijk zijn, spugen en alles wat hierbij komt kijken. Maagkrampen, spierpijn, vermoeidheid, medicatie en lusteloosheid. Deze vrouwen zijn blij als ze ook maar iets binnen kunnen houden. Iets wat vanzelfsprekend niet goed is voor de aanstaande moeder en ongeboren baby.

Ik had hyperemesis gravidarum: extreme zwangerschapsmisselijkheid

Op 18-jarige leeftijd kreeg ik te horen dat ik geen kinderen kon krijgen. Er werd gezegd dat ik, in de toekomst, beter voor een adoptieftraject kon kiezen. Ik kan je vertellen; als je dit hoort staat je wereld op zijn…

  • Tamara Spierings

Zwanger en misselijk, maar wanneer medicatie?

Medicatie wordt bij zwangerschapsmisselijkheid niet snel gegeven, omdat dit in de meeste gevallen mild verloopt. Als zowel moeder als baby het risico loopt om te weinig voedingstoffen en vocht binnen te krijgen, dan kan het zo zijn dat er medicijnen worden voorgeschreven om de misselijkheid en het braken te onderdrukken.

Bij ernstige zwangerschapsmisselijkheid zie je ook vaak dat de klachten niet over gaan na het eerste trimester. Soms duurt het braken tot de 6 maanden of zelfs het einde van de zwangerschap. Het heeft geen verdere uitleg nodig waarom dit ontzettend slecht is. Als een moeder al teveel tekorten heeft opgelopen, dan wordt er zelfs overgegaan op ziekenhuisopname en sondevoeding.

Onbegrip

Hyperemesis Gravidarum of extreme zwangerschapsmisselijkheid zorgt vaak voor veel inbegrip in de omgeving. Veel vrouwen kijken naar hun eigen ervaring met de misselijk zijn die in de meeste situaties maar drie maanden aanhield en relatief mild is verlopen. HG is echter een ernstige aandoening die zowel lichamelijk als geestelijk veel impact kan hebben. Deze vorm van misselijk zijn kan zorgen dat de huisarts en gynaecoloog ervoor kiest om over te gaan op medicatie als je zwanger bent.

Zwanger en misselijk Waarom medicatie?

Deze medicatie is er om de moeder een beetje rust te geven en aan te laten sterken. Het is belangrijk dat je ongeboren kind genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. De medicijnen als je zwanger en misselijk is meestal een combinatie van medicatie tegen de misselijkheid en maagbescherming. Er wordt alleen overgegaan op sondevoeding als het spugen dusdanig gevaar oplevert voor zowel mama als kind.

Zwanger en misselijk medicatie
Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen