Waar ben je naar opzoek?

Ernstige misselijkheid als je zwanger bent en gebruik medicatie

4 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Ernstige misselijkheid als je zwanger bent en gebruik medicatie

Zwangerschapsmisselijkheid is een welbekend fenomeen. Ernstige misselijkheid als je zwanger bent wordt vaak onderschat en kan soms alleen worden opgelost met medicatie. Het meermaals spugen op een dag kan je dagelijkse leven flink beïnvloeden. In de meeste gevallen volstaan enkele dieetveranderingen om de klachten te verminderen, maar in ernstige gevallen, waarbij moeder en kind nauwelijks nog voedingstoffen binnenkrijgen, wordt er overgegaan op medicatie. 

Zwanger en misselijkheid

Ernstig of niet: misselijkheid is sowieso niet iets waar iemand vrolijk van wordt. Er bestaat nog altijd een mythe dat je vooral in de ochtend last hebt van zwangerschapsmisselijkheid, maar dit is niet waar, omdat deze vorm van misselijkheid op ieder gegeven moment van de dag kan optreden. Ook beperkt het zich niet door een keertje braken in het comfort van je eigen huis en toilet. Je kan er zelfs voor opgenomen worden in het ziekenhuis, zoals Lilian die last had van extreme zwangerschapsmisselijkheid.

Misselijkheid zwanger medicatie

Ik heb last van misselijkheid en ben zwanger. Kan ik hier medicatie voor krijgen? 

Een huisarts zal bij misselijkheid als je zwanger bent niet snel overgaan op het toedienen van medicatie. Dit omdat zwangerschapsmisselijkheid in het overgrote deel van de gevallen van voorbijgaande aard is en niet gevaarlijk is. Er zijn echter uitzonderingen. Als een moeder dusdanig veel braakt dat ze niet of nauwelijks aan voedingsstoffen binnenkrijgt en zelfs dreigt uit te drogen, dan kan de huisarts besluiten om over te gaan op medicatie. Het is sowieso een geruststellende gedachte dat deze klachten meestal overgaan na het eerste trimester van je zwangerschap. In de tussentijd zijn er tips en trucs om de misselijkheid wat te verminderen. 

Ik heb last van hooikoorts, kan ik medicatie gebruiken?

Een andere kwaal tijdens de zwangerschap is het hebben van hooikoorts. Dit heeft niks met zwangerschapsmisselijkheid te maken maar wanneer je hooikoorts hebt gebruik je in de meeste gevallen wel medicatie. Mag je medicatie gebruiken? Dat lees je in dit blog.

10 tips tegen (milde) zwangerschapsmisselijkheid 

Tip 1: Eet vaker kleine hoeveelheden

Het is belangrijk om geen lege maag te hebben als je snel misselijk bent, maar te veel eten kan er ook voor zorgen dat je sneller gaat spugen. Eet dus verspreid over de dag kleine beetjes om je maag vol te houden, maar niet overvol. 

Tip 2: Neem het ontbijt serieus

Eet in de ochtend vooral iets lichts. Een beschuitje met wat (slappe) thee kan wonderen doen tegen ochtendmisselijkheid. 

Tip 3: Neem voldoende frisse lucht

Frisse lucht kan helpen om misselijkheidsklachten te verminderen. Ga dus een blokje om. De beweging is daarnaast ook goed tegen andere zwangerschapskwalen, zoals spataderen.

Tip 4: Drink kamille of gemberthee

Tip 5: Drink melk

Melk helpt om het zuur in je maag te neutraliseren. Je kan ook Rennies gebruiken. Deze zijn veilig te nemen tijdens de zwangerschap. 

Tip 6: Rustig ademen

Adem rustig in door je neus en langzaam uit door de mond. Dit helpt je om te ontspannen en een eventueel misselijk gevoel te verminderen.

Tip 7: Pak je rust

Dit lijkt een no-brainer, zeker in je zwangerschap, maar ook in het geval van zwangerschapsmisselijkheid is het belangrijk om je rustmomenten te pakken. Een gespannen gevoel kan namelijk zorgen voor misselijkheid. 

Tip 8: Vermijd ‘heftig’ eten

Te zwaar, vet, zuur of pittig… Dit zijn niet de voedingsmiddelen waar je geprikkelde maag erg gelukkig van wordt. Probeer dus enigszins neutraal te eten. Mild voedsel waarmee je de maag niet onnodig belast. 

Tip 9: Blijf voldoende drinken

Te weinig vocht kan zorgen voor een misselijk gevoel en als je braak verlies je ook weer meer vocht dan de bedoeling is. Probeer dus, hoe lastig het ook is, om genoeg te drinken. Water is natuurlijk het beste, maar in dit geval mag je het doen met wat je binnenhoudt. Alcohol natuurlijk uitgezonderd. Zorg ervoor dat je een gevulde waterfles bij je hebt zodat je steeds een klein slokje kan nemen.

Tip 10: Vermijd de prikkelingen

De meeste vrouwen die last hebben van zwangerschapsmisselijkheid, krijgen klachten als ze iets zien, ruiken of proeven. Waardoor je misselijk wordt is persoonlijk, maar veelgehoorde ‘prikkels’ zijn een baklucht, sterke parfums, koffie, sigarettenlucht enzovoorts. Weet je waar je misselijk van wordt? Ga dit dan zoveel mogelijk uit de weg. 

Ernstige zwangerschapsmisselijkheid 

Er zit een verschil tussen normale misselijkheid als je zwanger bent en Hyperemesis Gravidarum (HG). Veel vrouwen voelen en herkennen dit verschil dikwijls niet en worden ook door hun omgeving vaak niet begrepen. HG kenmerkt zich door veelvuldig braken. Zoveel dat je als zwangere vrouw gewicht verliest en last krijgt van uitdrogingsverschijnselen. Gewoon ‘leven’ en genieten van de zwangerschap is er niet bij en de klachten kunnen zelfs aanhouden tot op een later stadium in de zwangerschap. 

Ernstige misselijkheid als je zwanger bent en medicatie

Wanneer je huisarts, verloskundige of gynaecoloog HG bij een zwangere vrouw heeft vastgesteld dan wordt er overgegaan op medicijnen. Meestal is de misselijkheid als je zwanger bent dan dusdanig dat medicatie de enige manier is om de zwangere vrouw een beetje rust te geven en om te zorgen dat zowel moeder als kind voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Meestal krijg je een middel tegen de misselijkheid in combinatie met maagbeschermers. In ernstigere gevallen wordt er overgegaan op sondevoeding. Ook dit gebeurt alleen als het braken dusdanig is, dat het gevaar oplevert voor zowel moeder als baby. 

Heb je last van ernstige zwangerschapsmisselijkheid? Neem dan contact op met je huisarts. 

Foto door Anna Shvets via Pexels

In deze blogpost staan affiliatelinks verwerkt.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 8 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 8 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 8 maanden geleden
  • 4 minuten lezen