Waar ben je naar opzoek?

Tips voor hooikoorts tijdens je zwangerschap

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Tips voor hooikoorts tijdens je zwangerschap

Het voorjaar is iets waar we allemaal met smacht op hebben zitten wachten. Echter brengen de eerste zonnestralen een klein nadeel met zich mee: hooikoorts. Iets wat dubbel zo vervelend is in een zwangerschap, want welke hooikoorts medicatie mag je gebruiken als je zwanger bent? 

Hooikoorts, medicatie & zwanger

Als je zwanger bent en je hebt last van hooikoorts dan moet je oppassen met het innemen van medicatie. Medicatie wordt opgenomen in je blog en komt zo via de placenta bij je baby terecht. Ook als je pas bevallen bent, last hebt van hooikoorts en borstvoeding geeft kan de medicatie via de moedermelk bij je kindje terecht komen. Neem daarom altijd contact op met de huisarts bij het gebruiken van medicatie als je hooikoorts hebt.

Ben je zwanger en gebruik je medicatie voor hooikoorts? Overleg dan altijd eerst met je huisarts of verloskundige voordat je de medicatie inneemt. Lees ook altijd eerst de bijsluiter.

Hooikoorts klachten zonder medicatie verminderen als je zwanger bent

Medicatiegebruik tijdens de zwangerschap is iets waar meestal voorzichtig mee wordt omgegaan. Tenslotte is niet ieder medicijn geschikt voor je ongeboren kind of is daar nog onvoldoende onderzoek naar gedaan. Het beste is om jezelf dus te beroepen op simpele tips om je hooikoorts zonder medicatie te verminderen, zeker als je zwanger bent. 

Tips hooikoorts en zwanger zijn

Tip 1: Niet roken

Roken tijdens de zwangerschap wordt sowieso al afgeraden. Daarnaast kan het hooikoortsklachten erger maken. 

Tip 2: Draag een zonnebril

Vooral als je naar buiten gaat. Een zonnebril beschermt je tegen de pollen. 

Tp 3: Niet tuinieren

Het is beter om even niet te tuinieren. Sowieso omdat de kans op toxoplasmose door tuinaarde groot is, maar ook omdat het in de weer gaan met bloemen en planten je klachten snel erger kunnen maken. 

Tip 4: Droog je wasgoed binnen

Pollen kunnen zich nestelen in kleding. Het is dus beter om gedurende het hooikoortsseizoen om je was binnen te hangen op een droogrek.

Tip 5: Wrijf niet in je ogen

Het is lastig, maar probeer niet in je ogen te wrijven als ze jeuken. Dit maakt de klachten vaak alleen maar erger. 

Tip 6: Vaseline

Smeer vaseline aan de binnenkant van je neus. Hierdoor blijven de pollen plakken en komen ze niet terecht bij je slijmvliezen. 

Tip 7: Ga een dagje naar het strand

Aan de kust zijn er nauwelijks pollen. Daarnaast is het ook gewoon lekker om even uit te waaien of om in het zonnetje te zitten. 

Tip 8: Douche ’s avonds

Pollen kunnen in je haren gaan zitten en op deze manier afgeven op je kussensloop. Het gevolg? Een onrustige nacht waar snotteren en tranende ogen geen zeldzaamheid zijn. Ga dus douchen voor het slapengaan om stuifmeelvrij naar bed te gaan. 

Verkouden tijdens de zwangerschap: WAT NU?

De griepjes en verkoudheden zijn weer in het land. Als mama in wording kan je jezelf maar best goed beschermen. Jezelf lekker induffelen voor je het huis uitgaat, griepvaccin halen, lekker slapen, goed eten en vaak je handen wassen zijn…

  • Love2BeMama

Toch hooikoorts medicatie als je zwanger bent? 

Als je dusdanig heftige hooikoorts klachten hebt tijdens de zwangerschap dan kan je de huisarts het beste adviseren welke medicatie geschikt is voor als je zwanger bent. De eerste keus valt meestal op een neusspray, maar er zijn ook pillen die wel geschikt zijn voor in de zwangerschap. Je huisarts kan het beste adviseren over hooikoorts medicatie als je zwanger bent.

Als tip hebben we ook nog de Prevalin neusspray die je tijdens je zwangerschap mag gebruiken. Ook kun je je laten intapen middels het Medical Taping Concept tegen hooikoorts. Je kunt wellicht ook informeren of je in aanmerking komt voor accupunctuur.

Wat niet gebruiken?

Antihistaminica of neussprays met xylometazoline of corticosteroïden worden meestal niet aangeraden. Dit omdat er nog voldoende duidelijk is of dergelijke stoffen in de bloedbaan terechtkomen en hiermee ook schadelijk zijn voor de baby. 

Hooikoorts medicatie zwanger

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen