Waar ben je naar opzoek?

Waarom niet roken en drinken tijdens de zwangerschap?

4 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Waarom niet roken en drinken tijdens de zwangerschap?

Dit is een onderwerp waar altijd heel veel reactie op komt. Het is niet mijn bedoeling om mensen tegen elkaar op te zetten maar puur om informatie te geven waarom je niet moet roken en drinken tijdens je zwangerschap. Tot mijn verbazing zie ik nog wel eens een zwangere vrouw roken of alcohol nuttigen. In het jaar waarin wij leven kun je niet meer aankomen met argumenten als ‘ja maar vroeger’ of ‘als ik stop heb ik meer stress wat slechter is…’. Roken én drinken tijdens je zwangerschap is gewoon heel slecht. Daar zit geen middenweg vind ik!

Op Love2BeMama kan ik elke dag zien wat voor zoektermen er (in Google) ingevoerd worden. Er zijn nog dagelijks zoekwoorden in de trant van roken en drinken tijdens de zwangerschap. Blijkbaar zijn er nog steeds vrouwen die op zoek zijn naar antwoorden op de kwestie roken en drinken tijdens de zwangerschap. Vandaar dit artikel!

Uit onderzoek is tevens gebleken dat de helft van de Nederlandse vrouwen alcohol drinkt tijdens de zwangerschap en 8% rookt door tijdens de zwangerschap.

De feiten: Alcoholgebruik tijdens je zwangerschap

In de eerste weken van je zwangerschap is alcohol al schadelijk voor je ongeboren baby. Het is dus een misverstand dat je in de eerste weken van je zwangerschap alcohol kan drinken omdat de placenta dan nog niet gevormd is. Wanneer je alcohol nuttigt wordt dit makkelijk door je lichaam opgenomen en komt het in het vruchtwater terecht. Ik kan er gewoon heel kort over zijn: het drinken van alcohol tijdens je zwangerschap is gewoon heel erg schadelijk voor je ongeboren kind. De schadelijke effecten kunnen gedurende de gehele zwangerschap optreden. Dit gaat dus ook om het nuttigen van kleine hoeveelheden alcohol.

Het drinken van alcohol (zelfs al minder dan één glas) kan de risico’s op een miskraam, foetale sterfte of vroeggeboorte verhogen.

Wanneer je twee glazen alcohol per dag drinkt kan dit (naast bovengenoemde effecten) een negatief effect hebben op de motorische ontwikkeling van je kind. Ook is er een risico op een te laag geboortegewicht. Hoe meer alcohol je als zwangere drinkt, hoe groter de negatieve effecten kunnen zijn.

Lees ook: Onderzoek effect van roken op een ongeboren baby

Foetaal Alcohol Syndroom

Wanneer je toch alcohol gebruikt gedurende de zwangerschap heeft dat dus negatieve effecten. Daarbij komt ook nog kijken dat je baby een verhoogd risico heeft op FAS (Foetaal Alcohol Syndroom). De baby’s die met FAS geboren worden:

 • hebben een te laag geboortegewicht
 • groeien traag
 • hebben gezichtsafwijkingen
 • hebben afwijkingen aan de hersenen

Let op: Meestal komt FAS voor bij zware drinkers maar dit kan ook voorkomen bij kleinere alcoholinname. Het is ook een fabeltje dat alleen vrouwen met een alcoholverslaving kinderen met FAS krijgen. Uit onderzoeken onder verloskundigen in Nederland blijkt dat ook sociaal drinkende hoogopgeleide vrouwen lopen dit risico. Het blijkt zelfs zo te zijn dat hoger opgeleiden vaker door drinken tijdens de zwangerschap dan lagere opgeleiden. En oudere zwangeren vrouwen drinken vaker dan jongere zwangeren.

Het zijn dus keiharde feiten die aantonen dat drinken tijdens je zwangerschap gewoon echt heel erg slecht is.

Lees ook: Roken tijdens je zwangerschap

Roken tijdens je zwangerschap

Roken tijdens je zwangerschap is net zo slecht als het nuttigen van alcohol. En het smoesje ‘ja maar stress is slechter’ gaat in onze tijd ook niet meer op. Er zijn nog steeds schrikbarend veel vrouwen die roken tijdens hun zwangerschap. Zoveel dat de Nederlandse overheid in 2017 een campagne moest starten om vrouwen bewust te maken van de gevolgen en gevaren. Eén op de tien vrouwen die rookt stopt tijdens haar zwangerschap. Dat is echt heel erg weinig!

Lees ook: Hé rokende papa, dit doet roken met je baby!

Stress schadelijker dan roken?

Van stress tijdens je zwangerschap is wetenschappelijk niet aangetoond wat voor invloed dat heeft op je ongeboren kind, van roken tijdens je zwangerschap wel.

Denk je even in: elke keer als jij een sigaret opsteekt komt er koolmonoxide in je lichaam en dus bij je kind.

Nicotine kan ervoor zorgen dat je:

 • een miskraam krijgt
 • een vroeggeboorte
 • aangeboren afwijkingen zoals een klompvoet of een hazenlip
 • je kind kan astma ontwikkelen
 • je kind heeft kans om niet goed te groeien
 • kans op oorproblemen
 • je kind kan een psychiatrisch probleem ontwikkelen
 • kans op beschadiging van bloedvaten bij je kind
 • kans op wiegendood
 • ….

Dat is een hele opsomming!

25% van alle babysterfte tijdens de zwangerschap of in het jaar na de geboorte is de oorzaak: roken!

Je kind kan niet kiezen, jij wel!

Lieve moeders (to be); ik kan het niet mooier maken dan het is. Het is gewoon heel erg slecht en heeft grote gevolgen voor je (ongeboren) kind. Misschien neem je het allemaal niet zo serieus en als je nog steeds rookt en drinkt terwijl je 1. weet dat je zwanger bent en 2. je bewust bent van de gevolgen dan vind ik het gewoon heel dom.

Je kan natuurlijk in een situatie terecht komen dat je niet weet dat je zwanger bent of hier pas later achterkomt. Dat vind ik een ander verhaal, neemt niet weg dat het minder slecht is maar je wist er niet vanaf. Ik hoop dat je, op het moment dat je erachter komt, direct stop met roken en drinken. Het is net zo schadelijk voor je ongeboren kind!

Weet je wat ik nog het ergste vind?
Je kind heeft geen keus, jij als moeder wel! Dus kies voor je kind en NIET voor jezelf!

Wil jij stoppen met roken of het nuttigen van alcohol tijdens je zwangerschap? Vraag je verloskundige of gyneacoloog om hulp. Zij kan je doorverwijzen naar de juiste persoon!

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Bevalling & Kraamtijd

Watermethode stilgeboren baby: hoe gaat dit in zijn werk?

 • 2 uur geleden
 • 2 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Moeder zijn en het nog leuk vinden ook: optimaal genieten!

 • 7 uur geleden
 • 3 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Welke rechten heeft een alleenstaande vader?

 • 7 uur geleden
 • 3 minuten lezen