Waar ben je naar opzoek?

Vegan eten met kinderen: zo doe je dat!

3 minuten lezen Bianca Ochse Bianca Ochse
Vegan eten met kinderen: zo doe je dat!

Het effect dat voeding op lichaam en geest heeft vind ik super interessant. Ik ben er dan ook al jaren bewust mee bezig, zeker sinds ik kinderen heb probeer ik suikers te beperken en te koken met producten die zo puur mogelijk zijn. Het afgelopen jaar zijn we als gezin steeds minder vlees gaan eten, totdat we er een paar maanden geleden helemaal mee zijn gestopt. Sinds kort eten we helemaal vegan. Maar vegan meten met kinderen, hoe doe je dat? In deze blog vertel ik je hoe wij dat hebben gedaan en geef ik je tips voor vegan eten met kinderen.

Vegan eten met kinderen: bewustwording

De absurde proporties van de vleesindustrie, het dierenleed en het negatieve effect op het milieu waren in eerste instantie mijn drijfveren. Maar gaandeweg kwam ik er ook steeds meer achter dat het eten van dierlijke producten helemaal niet zo gezond is als dat ik dacht. Het kijken van the Game Changers op Netflix gaf het laatste zetje om helemaal over te gaan naar een plantaardig dieet. We gingen vegan eten met kinderen.

Ging dat zonder slag of stoot?

Nee, zeker niet. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het best lastig vond om de overstap te maken om volledig plantaardig te gaan eten. Heel veel dierlijke producten maakten deel uit van ons dagelijks menu. Melk, eieren, kaas… het zat er allemaal zo ingebakken. Vaak ook letterlijk 😀 Het vervangen van melk ging eigenlijk heel soepel, kaas was ook nog te doen want daar zijn goede plantaardige alternatieven voor. Ei vond ik een lastige, maar uiteindelijk is dat ook gelukt.

Waar moet je op letten

Buiten de praktische kant, kampte ik ook met onzekerheid over de voedingsstoffen. Krijgen de kinderen wel alles binnen? Lopen ze geen tekorten op?

De American Dietetic Association stelt “Een goed uitgebalanceerd veganistisch of lacto-ovo-vegetarisch voedingspatroon komt volledig tegemoet aan de voedingsbehoeften van baby’s, kinderen en opgroeiende jeugd en verzekert bovendien een normale groei”

Kijk, dat is goed nieuws! Maar hoe zorg je voor een uitgebalanceerd veganistisch voedingspatroon? 

Veel te lastig? Of toch niet

Regelmatig merk ik dat er veel interesse is voor een plantaardige leefstijl, maar dat de daadwerkelijke stap om dit te doen als ingewikkeld ervaren wordt. Ik vind het zo jammer dat onduidelijkheid hierover een obstakel vormt.

Ik heb me ontzettend vastgebeten in het onderwerp vegan eten met kinderen en durf inmiddels best te beweren dat ik een expert ben op dit gebied.

Vegan eten met kinderen

Boek: Veg! | Boek: Gewoon Vegan | Boek: Heel veel veg!

Eiwitten

Per kilo lichaamsgewicht hebben kinderen zo’n 1,2 gram + 30% eiwitten nodig. Je kunt hierin voorzien door peulvruchten, granen en sojaproducten (zoals tofu) in de avondmaaltijd te verwerken of ze te laten ontbijten met sojayoghurt en/of sojamelk, noten(boters), zaden en zaden pasta’s. Je kunt echt eenvoudig de lekkerste ontbijtjes maken waarvan je kinderen zullen smullen.

Omega-3

Omega-3 is essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen en belangrijk voor de ogen. Dat omega-3 in vis voorkomt is bij de meeste mensen wel bekend. In plantaardige voeding zit een voorloper van de goede vetzuren, ALA. Dit is een vetzuur die van nature voorkomt in plantaardige voeding zoals lijnzaad, walnoten en soja. Dus koop een zak walnoten en laat je kids ze kraken en opeten. Vinden ze leuk om te doen en daarmee is ook dit getackeld.

Calcium

Ik heb vroeger geleerd dat calcium heel belangrijk is voor je botten en tanden en dat je daarom goed je melk moet opdrinken. Dat eerste deel is helemaal waar, maar verder kun je calcium ook goed halen uit groene bladgroenten en amandelen. Daarnaast is het belangrijk dat kinderen verrijkte zuivel alternatieven krijgen, bijvoorbeeld havermelk met calcium. Dit vind je gewoon in de supermarkt. Easy does it!

Vitamine B12, vitamine D, ijzer en vezels zijn ook van belang. Ik vertel je hier in mijn volgende blog graag meer over. Stay tuned!

Photo by PULSITOS on Unsplash

Deze blog bevat affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Bianca Ochse

Ik ben Bianca, 38 jaar en trotse moeder van vier kinderen van 12, 7, 5 en 1 jaar oud. Ik ben zelfstandig ondernemer en met mijn bedrijf B. At The Office adviseer, ondersteun en faciliteer ik diverse organisaties. Ik ben dol op reizen, koken en lekker eten maar ook op creatief bezig zijn, persoonlijke ontwikkeling en natuurlijk op mijn man en kinderen.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen